Geflopt model: Corvette ZR1 (C4), grondraket aan bodemprijs!

Vind je supercars uit de jaren '80 en '90 te duur? Goed nieuws, er is een model dat gek genoeg gespaard blijft van de inflatie en speculatie: de Corvette C4 ZR1! Bovendien moet hij qua prestaties niet onderdoen voor de Italiaanse diva's uit die tijd!

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 02 juni 2022
  • Divers
  • 18.851 weergaven

Vanaf het midden van de jaren '70 zat de Corvette, net als de meeste Amerikaanse sportwagens, in het slop.  Verzekeringsmaatschappijen eisten surrealistische premies voor krachtige auto's en door de oliecrisis leek de markt niet meer erg happig op deze krachtige monsters. In 1984 kwam de vierde generatie van het model op de markt. De auto werd geplaagd door concurrentie van op het Oude Continent. Genoeg is genoeg, dachten ze bij General Motors!

Twee modi!

Na verschillende pistes te hebben verkend, vraagt aan GM Lotus om zich over de Corvette te buigen. De kleine Britse autobouwer krijgt een duidelijk lastenboek: OK voor een nieuwe motor, maar hij moet dezelfde cilinderinhoud hebben als het historische blok van Chevrolet, 5,7 liter. Deze nieuwe V8 is een pareltje: 4 bovenliggende nokkenassen, een gesmede krukas en vooral een distributiesysteem met 32 kleppen waarvan de helft uitgeschakeld kan worden! Met een kleine sleutel op het dashboard kan je met een simpele draaibeweging overschakelen van 200 naar 380 pk!

Genoeg om Europese auto's te doen beven!

In combinatie met een handgeschakelde zesversnellingsbak en een herziene ophanging biedt de Lotus V8 topprestaties: meer dan 280 km/u en een 0 naar 100-tijd van minder dan 5 seconden! Deze prestaties werden in 1993 nog verbeterd, met een vermogen van meer dan 400 pk!

Een flop...

De ZR1 was bijna twee keer zo duur als de 'klassieke' Corvette, maar hij scoorde niet als GM had gehoopt. Na een eerder veelbelovend eerste jaar (meer dan 3.000 verkochte exemplaren) stortte de verkoop snel ineen. In 1995 werd het model geschrapt nadat er minder dan 7.000 auto's waren verkocht!

Hoeveel?

En dat maakt deze Corvette vandaag interessant: reken op zo'n 30.000 euro voor een fatsoenlijk exemplaar! Dat is niet veel geld voor zo'n monster. Qua betrouwbaarheid is de motor heel degelijk, maar hetzelfde kan niet gezegd worden van de elektronica en sommige uitrustingsdetails. Ook moet het onderhoud door een specialist gedaan  worden en de onderdelen die specifiek voor dit model zijn, worden zeldzaam... en dus duur! Maar deze ZR1 blijft verleidelijk!

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Corvette? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Corvette-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
De BMW iX1 xDrive30 in 7 cijfers

De BMW iX1 xDrive30 in 7 cijfers

Het nieuwe elektrische instapmodel van BMW kan nu al gereserveerd worden door € 1.000 te storten.

De Ford Focus ST krijgt een ‘Track Pack’

De Ford Focus ST krijgt een ‘Track Pack’

Deze generatie van de Focus krijgt dan misschien geen iconische RS-variant, maar toch…

De DS 3 krijgt een opfrissingsbeurt en een groter rijbereik

De DS 3 krijgt een opfrissingsbeurt en een groter rijbereik

Net als de DS 7 verliest de DS 3 zijn ‘Crossback’-benaming bij zijn restyling. De elektrische uitvoering wordt dan weer wat gespierder en krijgt een batterij met een grotere capaciteit.

Scoop: de opvolger van de Lamborghini Aventador geeft zich meer bloot

Scoop: de opvolger van de Lamborghini Aventador geeft zich meer bloot

En de puristen zullen ongetwijfeld blij zijn om ook bij dit model te kunnen genieten van een V12-symfonie!

Aanbevolen tests voor jou

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Heeft de zeer aantrekkelijke Kia Sportage het in zich om ’s werelds best verkochte auto te verslaan? Het antwoord ligt in een confrontatie tussen de plug-in hybride versies van deze twee sterren binnen het SUV-segment.

3,5 /5 Eerste test: Volkswagen ID. Buzz, elektrisch en sympathiek

Eerste test: Volkswagen ID. Buzz, elektrisch en sympathiek

Met de look van een futuristische T1 wekt de nieuwe elektrische minibus van Volkswagen onmiskenbaar veel sympathie op. Volstaat die troef om te overtuigen?

3,9 /5 Test: DS 7, performanter dan ooit!

Test: DS 7, performanter dan ooit!

Aan het begin van de zomer gaf DS zijn 7 een opfrisbeurt. Op het programma stonden een aantal esthetische en technologische verbeteringen, maar vooral een nieuwe ‘DS Performance’-uitvoering! Volstaat dat om het hoofd te bieden aan de concurrentie?

3,5 /5 Test: Suzuki Vitara Strong Hybrid, discrete efficiëntie

Test: Suzuki Vitara Strong Hybrid, discrete efficiëntie

De Vitara heeft de luxe om zichzelf de nieuwe ‘full hybrid’ aandrijving van Suzuki cadeau te doen. Een stevige extra troef in tijden van hoge brandstofkosten?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Er werden vijf exemplaren gebouwd van de Ferrari 288 GTO Evoluzione, en dit exemplaar werd geleverd aan onze landgenoot Jean Blaton.

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Toyota Celica MK4, wereldkampioen!

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Toyota Celica MK4, wereldkampioen!

De Toyota Celica MK4, die in 1990 wereldkampioenschap rally won in de handen van Carlos Sainz, heeft zijn intrede gedaan in de wereld van de verzamelaars, nu alle geproduceerde exemplaren minstens 30 jaar oud zijn. Maar wat moet je weten voor je overweegt om er één te kopen?

Ford gebruikt Bluetooth om kans op ongelukken te verkleinen

Ford gebruikt Bluetooth om kans op ongelukken te verkleinen

De technologie moet helpen om fietsers en voetgangers beter te detecteren.

Tesla verhoogt de prijzen van zijn Superchargers

Tesla verhoogt de prijzen van zijn Superchargers

In heel Europa moet je rekenen op een prijsstijging van ongeveer 25%!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.750
2021
6 km

Benzine, Manueel

€ 19.990
2022
1.000 km

Benzine, Manueel

€ 27.950
2021
14 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Benzine, Automaat

€ 39.990
2021
16.500 km

Automaat

€ 67.900
2020
28.030 km

Benzine, Manueel

€ 15.490
2020
23.750 km