Grote Apple CarPlay-update komt in 2024

Met de nieuwe generatie van Apple CarPlay wordt het ook mogelijk om je digitale tellers van een nieuwe interface te voorzien. Aston Martin en Porsche worden alvast de eerste merken die de update ondersteunen.

  • Möller  Yeelen Möller Yeelen
  • 22 december 2023
  • Toekomst

Apple kondigde de grote update voor CarPlay, die ook wel ‘Apple CarPlay 2’ wordt genoemd, reeds in 2022 aan tijdens WWDC, de softwareconferentie van de technologiereus. De bedoeling is om de communicatie tussen auto en smartphone verder uit te breiden, waardoor je via de CarPlay-interface ook rijgegevens kan zien, de klimaatcontrole kan instellen en bijvoorbeeld de radio kan bedienen. Zo wordt het niet meer nodig om steeds te wisselen tussen CarPlay en het ingebouwde infotainmentsysteem om bepaalde zaken in te stellen. Handig, zeker nu steeds meer constructeurs ervoor kiezen om alle bedieningen op het centrale aanraakscherm te zetten.

Ook de tellers worden CarPlay

Die extra toegang betekent ook dat CarPlay het digitale instrumentenpaneel van je auto zal kunnen overnemen. Zo kan bijvoorbeeld de navigatiekaart ook voor je neus worden geprojecteerd, en moet het mogelijk worden om de plaatsing en de look van de tellers verder te personaliseren. Hiervoor moet Apple wel verder samenwerken met de constructeurs om niet alleen de toegang te krijgen tot het scherm, maar ook om tot een gezamenlijk ontwerp te komen. 

Eerst Aston Martin en Porsche

De eerste merken die de samenwerking al laten zien, zijn Aston Martin en Porsche, die het nieuwe systeem al in 2024 zullen introduceren. Bij Aston Martin worden de DB12 en DB12 Volante de eerste modellen met deze nieuwe generatie Apple CarPlay, maar ook de aanstaande facelift voor de Vantage en de rest van het gamma zouden moeten volgen. Bij Porsche zou het dan weer de elektrische Macan zijn die als eerste wordt uitgerust met CarPlay 2. In het voorbeeld van Porsche zien we dat zelfs het derde passagiersscherm overgenomen kan worden door CarPlay. Misschien wordt het daarmee zelfs mogelijk om streamingdiensten zoals Netflix op CarPlay te krijgen, al zal er daarvoor nog een extra beveiliging nodig zijn om te voorkomen dat de bestuurder afgeleid wordt.

12 merken volgen

Maar het zijn niet enkel Aston Martin en Porsche die van deze nieuwe generatie CarPlay zullen genieten. Apple heeft namelijk nog eens 12 merken aangekondigd die de upgrade zullen ondersteunen: Audi, Ford, Honda, Infiniti, Jaguar, Land Rover, Lincoln, Mercedes-Benz, Nissan, Polestar, Renault en Volvo. We weten alleen nog niet wanneer de update komt naar deze merken, en het is ook nog niet duidelijk of de upgrade ook beschikbaar wordt voor bestaande modellen. Hoe dan ook, we zijn benieuwd... 

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Möller  Yeelen
Over de auteur: Möller Yeelen Yeelen is al autogek van toen de rode auto’s nog altijd wonnen in de Formule 1, sinds 2018 heeft hij er ook zijn werk van gemaakt. Moest hij kunnen, zou hij een loods vullen met een eclectische collectie van schattige stadswagens tot iconische supercars, maar voorlopig kan hij die droom enkel waarmaken in Gran Turismo...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km