Grote Apple CarPlay-update komt in 2024

Met de nieuwe generatie van Apple CarPlay wordt het ook mogelijk om je digitale tellers van een nieuwe interface te voorzien. Aston Martin en Porsche worden alvast de eerste merken die de update ondersteunen.

  • Möller  Yeelen Möller Yeelen
  • 22 december 2023
  • Toekomst

Apple kondigde de grote update voor CarPlay, die ook wel ‘Apple CarPlay 2’ wordt genoemd, reeds in 2022 aan tijdens WWDC, de softwareconferentie van de technologiereus. De bedoeling is om de communicatie tussen auto en smartphone verder uit te breiden, waardoor je via de CarPlay-interface ook rijgegevens kan zien, de klimaatcontrole kan instellen en bijvoorbeeld de radio kan bedienen. Zo wordt het niet meer nodig om steeds te wisselen tussen CarPlay en het ingebouwde infotainmentsysteem om bepaalde zaken in te stellen. Handig, zeker nu steeds meer constructeurs ervoor kiezen om alle bedieningen op het centrale aanraakscherm te zetten.

Ook de tellers worden CarPlay

Die extra toegang betekent ook dat CarPlay het digitale instrumentenpaneel van je auto zal kunnen overnemen. Zo kan bijvoorbeeld de navigatiekaart ook voor je neus worden geprojecteerd, en moet het mogelijk worden om de plaatsing en de look van de tellers verder te personaliseren. Hiervoor moet Apple wel verder samenwerken met de constructeurs om niet alleen de toegang te krijgen tot het scherm, maar ook om tot een gezamenlijk ontwerp te komen. 

Eerst Aston Martin en Porsche

De eerste merken die de samenwerking al laten zien, zijn Aston Martin en Porsche, die het nieuwe systeem al in 2024 zullen introduceren. Bij Aston Martin worden de DB12 en DB12 Volante de eerste modellen met deze nieuwe generatie Apple CarPlay, maar ook de aanstaande facelift voor de Vantage en de rest van het gamma zouden moeten volgen. Bij Porsche zou het dan weer de elektrische Macan zijn die als eerste wordt uitgerust met CarPlay 2. In het voorbeeld van Porsche zien we dat zelfs het derde passagiersscherm overgenomen kan worden door CarPlay. Misschien wordt het daarmee zelfs mogelijk om streamingdiensten zoals Netflix op CarPlay te krijgen, al zal er daarvoor nog een extra beveiliging nodig zijn om te voorkomen dat de bestuurder afgeleid wordt.

12 merken volgen

Maar het zijn niet enkel Aston Martin en Porsche die van deze nieuwe generatie CarPlay zullen genieten. Apple heeft namelijk nog eens 12 merken aangekondigd die de upgrade zullen ondersteunen: Audi, Ford, Honda, Infiniti, Jaguar, Land Rover, Lincoln, Mercedes-Benz, Nissan, Polestar, Renault en Volvo. We weten alleen nog niet wanneer de update komt naar deze merken, en het is ook nog niet duidelijk of de upgrade ook beschikbaar wordt voor bestaande modellen. Hoe dan ook, we zijn benieuwd... 

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Möller  Yeelen
Over de auteur: Möller Yeelen Yeelen is al autogek van toen de rode auto’s nog altijd wonnen in de Formule 1, sinds 2018 heeft hij er ook zijn werk van gemaakt. Moest hij kunnen, zou hij een loods vullen met een eclectische collectie van schattige stadswagens tot iconische supercars, maar voorlopig kan hij die droom enkel waarmaken in Gran Turismo...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Na hem eerst te hebben gespot bij Mercedes, lijkt de volledig elektrische tegenhanger van de C-Klasse nu zijn wintertests te ondergaan.

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

De Nissan Qashqai krijgt een facelift voor 2024. De compacte SUV geniet van nieuwe technologie en een sterk vernieuwd design, dat zijn inspiratie haalt bij de oude Japanse krijgers.

Maserati GranCabrio Folgore: volledig elektrische cabrio

Maserati GranCabrio Folgore: volledig elektrische cabrio

Na eerst de versie met de Nettuno-V6 te hebben onthuld, is de Maserati GranCabrio er nu ook als volledig elektrische Folgore.

De Alfa Romeo Milano is niet meer. Leve de Alfa Romeo Junior!

De Alfa Romeo Milano is niet meer. Leve de Alfa Romeo Junior!

De Italiaanse regering had het niet zo voor het idee dat Alfa Romeo de naam van de hoofdstad van Lombardije zou gebruiken voor zijn compacte SUV.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km