Aston Martin DB12: Super Tourer, maar geen V12 meer

Aston Martins nieuwste telg in de DB-bloedlijn wil verder gaan dan de huidige grenzen van het Grand Tourisme en nieuwe maatstaven creëren. Maar dat doet hij zonder V12...

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 25 mei 2023
  • Lancering

Zonder verrassing heet de vervanger van de huidige Aston Martin DB11 gewoon DB12. Een DB12 die, ironisch genoeg, ook het einde betekent van de... 12-cilinder onder de motorkap van de DB-modellijn. De DB12 is steeds voorzien van een V8, ongeacht de versie. Een groter aantal cilinders is duidelijk niet meer van deze tijd, want ook Bentley laat zijn W12 varen en zelfs Rolls-Royce trekt stapsgewijs een streep door zijn V12.680 pk en 800 Nm

Hoewel hij zich voortaan tevreden moet stellen met enkel een V8 onder zijn sculpturale motorkap, hoeft de DB12 zich alleszins niet te schamen voor zijn prestaties. De Aston Martin-ingenieurs zijn vertrokken van een 4.0 biturbo-V8 van AMG-origine, maar hebben hun eigen speciale saus erover gegoten, met een resultaat van 680 pk en 800 Nm voor de nieuwe DB12. Een cavalerie die overgebracht wordt naar de achterwielen via een 8-trapsautomaat en een elektronisch sperdifferentieel. De DB12 haalt daarmee een topsnelheid van 325 km/u nadat hij de 100 km/u heeft bereikt in 3,6 seconden.

Super Tourer

Hoewel het chassis nog gebaseerd is op de voorgaande DB11, wil deze DB12 zich dynamischer positioneren. Met het model gaat Aston Martin naar eigen zeggen de categorie van de Grand Tourers voorbij, en bereikt het merk het niveau van de 'Super Tourer'. Daarvoor kan de DB12 rekenen op een verbeterde koetswerkstijfheid (+7% torsiestijfheid), vernieuwde elektronische hulpsystemen (met name een fijner afgesteld ESP-systeem) en meer efficiënte gestuurde dempers. Daarmee moet er een bredere spreidstand mogelijk zijn van de GT-modus tot Sport+. Koolstofkeramische remmen, die het onafgeveerde gewicht met 27 kg verlagen, worden optioneel aangeboden voor bestuurders die meer vragen van hun auto.

Aston Martin 2.0

Hoewel het exterieurdesign van de DB12 vrij trouw blijft aan de rest van het moderne Aston Martin-gamma, maakt zijn interieur wel een veel grotere stap. Natuurlijk ligt de focus nog steeds op luxe en mooie materialen. Maar de cabine van de Aston Martin DB12 wordt ook grondig gedigitaliseerd, met grote displays die nu ook compatibel zijn met wat je tegenwoordig mag verwachten van een nieuwe auto (Apple CarPlay, Android Auto, een Aston Martin-app, OTA-updates, enzovoort). 

Prijs en levering Aston Martin DB12

Aston Martin bevestigt dat de eerste exemplaren van deze DB12 in het derde kwartaal van 2023 aan klanten worden geleverd. Maar de prijzen van deze mooie coupé zijn voorlopig nog niet bekend. Daarbij zou er ook nog een cabrioversie moeten volgen. Onze spionagefotografen hebben namelijk onlangs nog een testprototype met canvas dak in camouflagepak kunnen spotten.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via mail:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Lexus LBX: hybride compacte premium-SUV

Lexus LBX: hybride compacte premium-SUV

Ondanks zijn compacte afmetingen, met een lengte van 4,2 meter, belooft Lexus dat je ook bij zijn nieuwe instap-SUV alle raffinement mag verwachten dat eigen is aan het merk.

Scoop: de Skoda Superb betrapt in Oostenrijk

Scoop: de Skoda Superb betrapt in Oostenrijk

Terwijl onze spionnen de berline ‘in zijn eentje’ konden fotograferen in de Oostenrijkse Alpen, was de Combi breakuitvoering er niet alleen...

Win een exclusieve, onvergetelijke off-road dag!

Win een exclusieve, onvergetelijke off-road dag!

Wij nodigen je graag uit voor een unieke, avontuurlijke dag met de nieuwe Ford Ranger en Ford Bronco!

De nieuwe Rolls-Royce Cullinan Blue Shadow put inspiratie uit… de ruimte!

De nieuwe Rolls-Royce Cullinan Blue Shadow put inspiratie uit… de ruimte!

Slechts 62 exemplaren zullen geassembleerd worden.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km
€ 56.181
2021
1.500 km