Het einde van de manuele versnellingsbak? Niet voor de M-divisie van BMW!

Hoewel het rationeel geen elk voordeel biedt, wil BMW ze toch zo lang mogelijk aanbieden op zijn auto’s voor liefhebbers.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 30 juni 2022
  • Sector

De handgeschakelde versnellingsbak verdwijnt binnenkort waarschijnlijk. De elektrische auto komt er immers aan, maar ook bij de auto’s met verbrandingsmotor kiezen steeds meer mensen voor een automaat. Een aantal merken schrappen zelfs de handgeschakelde versnellingsbak, Mini en moederhuis BMW op de vernieuwde 3 Reeks bijvoorbeeld. Maar voor zijn M-cars wil BMW ze wel zo lang mogelijk blijven aanbieden.

Het beest temmen”

Dat zegt Frank van Melen, de baas van de M-afdeling bij BMW, die enkele dagen geleden ook al verklapte dat er aan iets speciaals gewerkt wordt voor de vijftigste verjaardag van BMW M. Volgens van Melen zal zijn merk er alles aan doen om het plezier van drie pedalen en een versnellingspook zo lang mogelijk te blijven aanbieden. Al is dat niet meteen logisch, zegt hij zelf... 

“Vanuit een technisch standpunt bekeken, is er weinig reden om ze te redden. Ze zijn zwaarder, trager en zorgen voor een slechter brandstofverbruik dan het alternatief. Maar onze klanten en fans zijn gehecht aan de handgeschakelde versnellingsbak. Het zorgt voor een connectie wanneer ze kunnen demonstreren dat ze het beest kunnen temmen – en daar draait het om.”

Bij de bestellingen voor de nieuwe M2 verwacht BMW trouwens dat de helft van de bestelbons getekend wordt met het vakje van de handgeschakelde versnellingsbak aangekruist. De allereerste M3 Touring wordt daarentegen standaard geleverd met een 8-traps automaat.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: BMW.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km