Kia Ray EV: chique, maar niet dure kleine kubus!

Na verschillende jaren afwezigheid, heeft Kia de nieuwe generatie Ray EV onthuld, een volledig elektrische en kubusvormige kei car.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 29 augustus 2023
  • Elektrisch

Kei cars zijn een Japanse specialiteit. Het zijn compacte wagentjes die heel wat voordelen krijgen in Japan, waaronder lagere belastingen en verzekeringspremies. De meest bekende keijidosha zijn onder meer de Subaru 360, Honda N360, of recenter de Daihatsu Copen en de Mitsubishi Pajero Mini. Modellen die meestal niet naar Europa worden geëxporteerd, met uitzondering van enkele zeldzaamheden zoals de Copen of ook de Suzuki Jimny.

Maar deze compacte wagens zijn niet exclusief voorbehouden aan de Japanners. Ook Zuid-Korea speelt het spel mee, met bijvoorbeeld de Kia Ray EV, die sinds 2017 afwezig was op de markt. Het model werd voor het eerst onthuld in 2011 en was daarmee het allereerste volledig elektrische model van Kia. Vandaag maakt de Ray EV zijn comeback op de Aziatische markt met een nieuwe generatie die een elektromotor van 86 pk en 147 Nm onder de kap heeft zitten. Dankzij een batterij van 35,2 kWh haalt het karretje een autonomie van 205 km. En hoewel hem volledig opladen 6 uur in beslag neemt aan een gewone laadpaal van 7 kW, duurt het slechts 40 minuten om hem van 10 tot 80% bij te laden aan een snellader van 150 kW!

Klein maar dapper

Ondanks een lengte van amper 3,60 m, biedt de Kia Ray EV toch een ruim interieur, onder meer dankzij een schuifdeur en een uitgekiende modulariteit. Kia heeft er zelfs aan gedacht om een bedrijfsversie te maken zonder achterbank, speciaal voor stedelijke handelaars.

Kia heeft voorlopig geen plannen om de Ray EV naar Europa te brengen, maar de populariteit van compacte elektrische wagens in onze steden zou daar verandering in kunnen brengen. Ook een groter aanbod aan voordelige elektrische wagens zou onze markt goed doen, want het model wordt in Korea verkocht voor iets minder dan 20.000 euro.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Kia.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km