Maakt Tesla zich schuldig aan misleidende reclame?

Dat is in elk geval de mening van een Amerikaanse overheidsdienst

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 10 augustus 2022
  • Sector

In de Verenigde Staten beheert het 'Department of Motor Vehicles' (DMV) de registratie van motorvoertuigen en de uitreiking van rijbewijzen. De overheidsinstantie beschuldigt Tesla nu van misleidende reclame.

Het argument van de DMV is gebaseerd op het feit dat twee technologieën aan boord van Tesla’s, Autopilot en de FSD (Full Self-Driving Computer), geen autonoom rijdend systeem vormen. Waarom niet? Omdat voertuigen die met deze technologieën zijn uitgerust "ten tijde van deze advertenties niet konden, en nog steeds niet kunnen, functioneren als autonome voertuigen," zegt de DMV.

Op Tesla's website voor de VS staat dat Autopilot "je voertuig in staat stelt automatisch te sturen, te versnellen en te remmen in zijn rijstrook", terwijl FSD "je in staat stelt verkeerssignalen te gehoorzamen en van rijstrook te veranderen". Volgens de DMV misleidt dit klanten door hen te doen geloven dat hun Tesla in staat is om 100% autonoom te rijden. Maar zoals bekend moet de bestuurder altijd de controle over zijn voertuig behouden. Op de website van Tesla staat, ter verdediging van de autobouwer, dat deze technologieën "actief toezicht door de bestuurder vereisen" en dat de bestuurder ook "volledig actief" moet zijn. Maar voor de DMV volstaat dit niet.

Compensatie op komst?

Volgens Reuters zou de DMV Tesla kunnen dwingen de verkoop van zijn voertuigen in Californië te staken. Dit zou een ramp zijn voor het merk, dat in 2021 alleen al in deze staat zo'n 121.000 modellen verkocht! Erger nog, de DMV zou Tesla ook kunnen dwingen alle klanten die klachten hebben ingediend te vergoeden!


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Tesla.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Hyundai heeft genoeg van de traditionele sedan

Hyundai heeft genoeg van de traditionele sedan

Hyundai brengt steeds meer modellen uit met een charismatische look, zoals deze nieuwe Sonata, die duidelijk geen saaie berline meer is.

Renault Espace: Austral XXL

Renault Espace: Austral XXL

De 6e generatie Espace is uiteindelijk slechts een 21 cm langere Austral met 7 zitplaatsen... Maar dat belet Renault niet om te verkondigen dat je meer ruimte hebt aan boord dan bij de vorige generatie!

Peugeot Inception Concept: we mochten hem ontdekken!

Peugeot Inception Concept: we mochten hem ontdekken!

Ter gelegenheid van zijn Europese première konden we Peugeots belangrijke Inception Concept in levende lijve ontdekken. Interesse in een kleine rondleiding van het model?

Van kust tot kust: 48 uur achter het stuur van de Jaguar F-Type 75 Edition

Van kust tot kust: 48 uur achter het stuur van de Jaguar F-Type 75 Edition

Jaguar zwaait een icoon in stijl uit in het noorden van het Iberisch schiereiland, met een rit van bijna 1.000 km tussen Sitges en San Sebastian achter het stuur van de nieuwe F-Type 75 Edition. Een test langs de mooiste wegen van Catalonië, Aragon, Navarra en het Baskenland met meer dan 500 pk onder de rechtervoet!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 33.490
2021
19.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km