Renault 5 Diamant: restomod als voorsmaakje

De iconische Renault 5 krijgt een moderne make-over om zijn elektrische toekomst voor te bereiden. En hij wordt geveild voor het goede doel!

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 06 juli 2022
  • Elektrisch
  • 2.990 weergaven

In 1972 lanceerde Renault zijn ‘5’, een kleine stadswagen die over twee generaties tot 1996 in productie bleef. Dit jaar viert het model, dat uitgegroeid is tot een icoon, zijn vijftigste verjaardag. Net als het merk vorig jaar een aantal keer deed met de zestigste verjaardag van zijn andere icoon, de R4, maakt het nu een unieke interpretatie van het model, de Renault 5 Diamant. Het werkt daarvoor samen met een Franse ontwerper, ene Pierre Gonalons.

Diamant’

Qua algemene vorm blijft de ‘Diamant’, zoals het Franse merk zijn restomod doopt, trouw aan de lijnen van het originele exemplaar uit 1972, maar voor de rest verandert alles. Te beginnen met de aandrijving. Van een benzinemotor is geen sprake meer, in 2022 is een concept car elektrisch. Dit model moet mensen immers warm maken voor de nieuwe Renault 5, die terugkeert als elektrisch model.

Interessanter zijn de stijlkeuzes die er gemaakt worden. De koplampen springen uit het koetswerk en zijn “gefacetteerd als edelstenen” en het koetswerk krijgt drie lagen lak: goudkleurige pigmenten op een roze basis en een matte vernislaag. Het zorgt voorafgegane een kleur die afhankelijk van het licht anders wordt. Er zijn ook gouden accenten. 


Franse ambachten

De deuren laten zich openen met een vingerafdrukscanner, net als bij een smartphone, en ook het dashboard wordt grotendeels vervangen door een houder voor een smartphone die instaat voor de navigatie en het infotainment. Er zijn wel nog steeds 3 ronde tellers, voor de snelheid, het laadniveau en het uur.


De materiaalkeuze binnenin is bijzonder, met onder andere gerecycleerd marmer voor bet bizar gevormde maar volgens Renault wel functionele stuur. Voor de afwerkingsmaterialen doet het merk exclusief een beroep op Franse bedrijven: Métaphores voor de zetelstof, Le Crin voor de stof op het dashboard uit paardenhaar, tapijten van Pinton… alles om de Franse tradities in de verf te zetten.

Per opbod

Minder traditioneel zijn de NFT’s die Renault van de wagen maakt, die samen met de restomod zelf per opbod verkocht zullen worden. De opbrengst gaat naar Give Me 5, een project rond maatschappelijke verantwoordelijkheid van het merk voor de jongere generaties via sport en muziek.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Renault.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Wordt de Polestar 7 in Europa gebouwd?

Wordt de Polestar 7 in Europa gebouwd?

Binnen 5 jaar wil de Chinees-Zweedse autobouwer sommige van zijn modellen op het Oude Continent bouwen.

De Audi RS 6 en RS 7 krijgen een Performance-versie!

De Audi RS 6 en RS 7 krijgen een Performance-versie!

Ook bij Audi betekent ‘Performance’ meer vermogen, en dat zorgt bij de RS 6 en RS 7 voor nog eens 30 pk en 50 Nm koppel extra!

Vergeten concept: Lancia Granturismo, een Zwitsers zakmes dat niemand wilde?

Vergeten concept: Lancia Granturismo, een Zwitsers zakmes dat niemand wilde?

In de jaren ‘50 en ‘60, toen het nog onafhankelijk en op het hoogtepunt van zijn kunnen was, bouwde Lancia enkele van de mooiste GT’s ter wereld… Was het merk in een nostalgische bui toen het deze concept car ontwikkelde?

De Mercedes 190 viert zijn 40ste verjaardag

De Mercedes 190 viert zijn 40ste verjaardag

De ‘Baby Benz’ democratiseerde het Mercedes-gamma bij zijn lancering in 1982.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 37.990
2021
20.000 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Diesel, Automaat

€ 43.985
2020
29.840 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km