Rivian onthult de R2, R3 en R3X!

Verrassing! Rivian stelt niet één, maar direct drie nieuwe modellen voor: de R2, R3 en R3X. En ze komen allemaal naar Europa, maar nog niet meteen...

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 08 maart 2024
  • Lancering

Rivian had het al aangekondigd, en de R2 is op 7 maart eindelijk voorgesteld in Los Angeles. De tweede SUV van het Amerikaanse merk is een soort mini-R1S en meet 4,72 m lang, 1,90 m breed en 1,70 m hoog. Ter vergelijking: dat is ongeveer 3 cm korter, 2 cm smaller en 8 cm hoger dan een Tesla Model Y. De Rivian R2 geniet echter van een grotere wielbasis van 2,94 m. Er zou dus geen gebrek aan ruimte moeten zijn aan boord.

Slimme Rivian R2

De R2 biedt niet enkel veel zitruimte op de achterbank, maar zou ook een grote koffer moeten bieden, en dat zowel achteraan als aan de voorkant. Net als zijn grote broers heeft het model namelijk een grote laadruimte onder de 'motorkap' zitten. Eenmaal terug aan boord kunnen alle zetels worden neergeklapt, inclusief de voorzetels, om lange spullen te vervoeren, maar ook om te kamperen in het interieur! En alsof dat nog niet genoeg is, kan je ook de achterruit naar beneden doen om voorwerpen te laten uitsteken of om gemakkelijker iets in de koffer te steken. Rivian heeft echter nog niets gezegd over het exacte volume van deze verschillende laadruimtes. Wat RJ Scaringe, CEO van de constructeur, wel heeft bekendgemaakt, zijn de technische details van het model.



Tot 550 km autonomie en vanaf 45.000 dollar

De Rivian R2 zal verkrijgbaar zijn met drie motorisaties: achterwielaandrijving, twee motoren en drie motoren, met in het geval van die laatste een sprint van 0 tot 100 km/u in amper 3,2 seconden. Er komen ook twee batterijgroottes. Het grootste pakket moet de R2 in staat brengen om meer dan 550 km autonomie te halen, terwijl het kleinere pakket tot 430 km zal kunnen afleggen op een volle batterij. Opladen zou minder dan een halfuur moeten duren om van 10 tot 80% te gaan aan een snellader. Het Amerikaanse merk heeft het ook nog over de prijzen gehad, en kondigde aan dat de goedkoopste R2 in de VS zou beginnen bij ongeveer 45.000 dollar.

Rivian R3 en R3X

Een grotere verrassing kwam aan het einde van de voorstelling van de R2, wanneer RJ Scaringe het kleine broertje van de SUV aankondigde: de R3! Deze kleine crossover wordt op hetzelfde platform van de R2 gebouwd en neemt ook de stijlkenmerken van het merk over. De R3 moet nog betaalbaarder worden en krijgt dezelfde batterijen als de R2, waarmee hij ook een autonomie van 550 km moet kunnen halen. En dat is nog niet alles, want RJ Scaringe onthulde ook de sportievere versie van het model: de R3X. Deze versie is uitgerust met drie elektromotoren en zou ook tot 550 km per laadbeurt kunnen rijden.

Officieel naar Europa!

Het laatste goede nieuws is dat de R2, R3 en R3X officieel naar Europa komen, maar helaas nog niet direct... De eerste R2's zullen pas vanaf 2026 worden geleverd in de Verenigde Staten, gevolgd door de R3, met daarna de R3X. Aan onze kant van de Atlantische Oceaan kondigen de verschillende regionale websites van de constructeur een lancering in 2027 aan voor de R2. We kunnen ons dus inbeelden dat de R3 pas in 2028 naar Europa komt, en de R3X misschien pas in 2029. Geduld is een schone deugd, zullen we maar zeggen... Laten we in ieder geval hopen dat de R2 en R3 het wachten waard zijn!

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km