Volkswagen toont Golf 8 facelift met ChatGPT op CES 2024

Volkswagen pakt uit op de technologiebeurs CES 2024 met de integratie van ChatGPT om de spraakassistent in zijn modellen te verbeteren. Maar interessanter is misschien wel de gecamoufleerde Golf 8 facelift die op de beurs wordt voorgesteld!

  • Möller  Yeelen Möller Yeelen
  • 09 januari 2024
  • Toekomst

ChatGPT is misschien wel een van de meest invloedrijke toepassingen van artificiële intelligentie (AI) ooit, simpelweg omdat het taalmodel de kracht van AI bruikbaar maakt voor iedereen. En ook de constructeurs zijn er erg happig op om deze technologie aan boord van je auto te krijgen. Mercedes was de eerste die een testproject aankondigde, gevolgd door DS afgelopen oktober. Maar Volkswagen is misschien wel de eerste die een productieklare stemassistent met ChatGPT geïntegreerd toont op de CES in Las Vegas.

ChatGPT als extra kennisbron

Concreet krijgen alle modellen met het nieuwste infotainmentsysteem van het merk toegang tot de IDA-stemassistent, die meer functies krijgt (infotainment, navigatie, airco en algemene kennisvragen) en in de toekomst ook op vragen zal kunnen beantwoorden die verder gaan dan deze specifieke toepassingen. Begrijpt IDA zelf niet wat je bedoelt, dan wordt de vraag voorgelegd aan ChatGPT en krijg je het antwoord van de vertrouwde stem te horen. Belangrijk: de data wordt niet bijgehouden en ChatGPT krijgt dus ook geen toegang tot jouw gegevens. Het nieuwe systeem wordt beschikbaar op de ID.3, ID.4, ID.5, ID.7, de nieuwe Tiguan en Passat, en de nieuwe... Golf.

Golf 8 facelift al te zien op CES

Inderdaad, Volkswagen kondigt hiermee ook meteen de facelift aan van zijn populaire hatchback. De vernieuwde Golf 8 GTI wordt zelfs voorgesteld op de beurs, al zitten de uiterlijke wijzigingen nog verstopt onder een dun laagje camouflage. We kunnen wel al een nieuwe voorbumper, lichtsignatuur en diffusor achteraan ontwaren. Het zijn subtiele verschillen, dus als je hoopte op een grondige vernieuwingskuur, moeten we je helaas teleurstellen.

Groter scherm, weer fysieke knoppen

Het interieur van de Volkswagen Golf 8 facelift wordt echter niet verborgen en krijgen we dus in vol ornaat te zien. Het meest in het oog springende verschil is het nieuwe infotainmentscherm, dat groter is dan voorheen en nu ook losstaat van de rest van het dashboard. De aanraakgevoelige schuifstroken voor het volume en de temperatuur zijn nog steeds aanwezig, maar nu zijn ze ook verlicht. Het stuur krijgt wel weer gewone, fysieke knoppen om de ergonomie te verbeteren, en ook de algemene afwerkingskwaliteit zou erop vooruit moeten gaan. 

Dan rest nog de vraag wanneer we de facelift van de Golf officieel te zien krijgen. Dat laat VW nog even in het midden, maar aangezien we nu al zoveel te zien krijgen, zou het niet meer dan enkele maanden moeten duren voor het model in al zijn glorie wordt voorgesteld.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Volkswagen Golf? Kies uit meer dan 45.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste VW Golf-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Möller  Yeelen
Over de auteur: Möller Yeelen Yeelen is al autogek van toen de rode auto’s nog altijd wonnen in de Formule 1, sinds 2018 heeft hij er ook zijn werk van gemaakt. Moest hij kunnen, zou hij een loods vullen met een eclectische collectie van schattige stadswagens tot iconische supercars, maar voorlopig kan hij die droom enkel waarmaken in Gran Turismo...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Aston Martin Vanquish komt terug met een V12!

Aston Martin Vanquish komt terug met een V12!

De nieuwe Aston Martin Vanquish wordt nog in 2024 officieel onthuld en krijgt een biturbo-V12 met 835 pk en 1.000 Nm!

Renault Symbioz: Captur XXL

Renault Symbioz: Captur XXL

De nieuwe Symbioz SUV van Renault belooft een recordruimte voor het formaat! Hij komt tussen de Captur en de Austral te staan en is er enkel als E-Tech Hybrid.

Onze 5 favoriete details van de Hyundai Ioniq 5 N

Onze 5 favoriete details van de Hyundai Ioniq 5 N

Het mag duidelijk zijn dat de Hyundai Ioniq 5 N een (zeer) sterke indruk op ons heeft gemaakt tijdens onze eerste kennismaking, en dat dankzij deze 5 geweldige details!

Ferrari 12Cilindri: 830 pk en een gepaste naam!

Ferrari 12Cilindri: 830 pk en een gepaste naam!

De opvolger van de 812 eert de Ferrari GT's uit de jaren '50 en '60 en behoudt zijn atmosferische V12 met 830 pk en zonder enige elektrische assistentie!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km