Testen

Test: Toyota bZ4X, geruststellen

De bZ4X wordt Toyota’s eerste EV in Europa voor productie op grote schaal. Met een garantie van liefst 10 jaar moet hij sceptici over de streep trekken. Heeft hij nog andere troeven?

  • Troubleyn  Bert Troubleyn Bert
  • 23 juni 2022
  • Toyota
3,7
VROOM-score
  • 3,5
    Prestatie
  • 3,0
    Wegligging
  • 4,5
    Comfort
  • 4,0
    Uitrusting
  • 4,0
    Veiligheid
  • 4,0
    Prijs-kwaliteit
  • 3,0
    Verbruik
  • 3,5
    Globaal
Voor- en nadelen
  • Zachte ophanging, filtering
  • Uitstekende geluiddemping
  • Kwieke prestaties
  • Eerlijke prijs
  • Kleine koffer, geen frunk
  • Hoofdruimte achterin
  • Verbruik
  • Stuur verbergt instrumentenbord

In 2021 trok Toyota op het autosalon van Shanghai het doek van de conceptcar bZ4X. De bZ staat voor “Beyond Zero” en zal in de nabije toekomst te zien zijn op een hele familie van EV’s. Dat de conceptcar met zijn nochtans redelijk gewaagde en agressieve lijnen is geheel ongewijzigd is overgevloeid naar de Toyota bZ4X die we hier testen (en naar de Subaru Solterra).



De Japanners kiezen al een tijdje voor meer uitgesproken design (zie ook de recentste Aygo X en Yaris) en trekken die lijn door naar hun eerste EV. Voor die durf nemen we onze hoed af.

eTNGA

De bZ4X is ontwikkeld op een ‘nieuw’ platform, het eTNG. Wie goed tussen de lijnen leest begrijpt echter dat dit gewoon een doorontwikkeling is van het TNGA-platform dat voor alle middelgrote modellen van het merk wordt gebruikt. Deze SUV is met andere woorden een neef van de hybride RAV4 van Toyota. In vergelijking met die laatste is de bZ4X 90 millimeter langer (4.690 mm), 5 millimeter breder (1.860 mm) en 40 millimeter lager (1.650 mm), terwijl de wielbasis met 2.850 millimeter liefst 16 centimeter langer is. Dat laat dus het beste vermoeden voor de binnenruimte.

Zowel voor- als achterin de stekker-SUV merk je inderdaad dat je voeten en ellebogen veel plek hebben. Helaas vertaalt het 4 centimeter lagere dak zich ook in niet overdreven veel hoofdruimte, vooral dan achterin: onze copiloot van 1,94 meter schuurde met zijn kruin tegen het plafond. Geen auto voor basketspelers, dus, deze bZ4X. En ook niet voor verhuizers, want met een inhoud van 452 liter en geen tweede bagageruimte in de neus zit hij dichter bij de Yaris Cross (397 liter) dan bij de RAV4 (580 liter). Ouch.


We zijn nu toch aan het vitten, dus dan kunnen we meteen nog even de ergonomie met de vinger wijzen. Het stuurwiel staat bomvol knoppen met niet steeds even duidelijke functies. Bovendien is de plaatsing van het digitale instrumentenbord ongelukkig, want wanneer je het stuur op een comfortabele positie plaatst, kan je de helft van de informatie niet meer lezen omdat de bovenste rand van de stuurwielvelg in de weg zit. In een later stadium (2023 of 2024 wil Toyota een by-wire besturing gaan aanbieden in combinatie met een Yoke-stuurwiel à la Tesla, wat een beter zicht op de tellers zou moeten bieden.

Als op wolkjes

We zijn verder wel sterk te spreken over het comfort van deze SUV: de ophanging is zijdezacht en filtert oneffenheden uitstekend. Bovendien is de geluiddemping dik in orde en hoor je zelfs met de grootst mogelijke velgen nauwelijks rolgeluiden. Bij dagelijks gebruik is het comfort weliswaar zeer fijn, maar op slingerbaantjes merk je wel dat de zachte ophanging vooral te danken is aan weke schokdempers. Op echt slechte wegen vertaalt dat zich soms in slaande wielen en pompbewegingen, terwijl de bZ4X met wat luie instuurreacties niet inspireert tot een dynamische rijstijl.

Maar wie compact kan pakken, kan dus reizen met deze elektrische auto. Ook omdat hij met zijn batterij van 71,4 kWh volgens de WLTP-cyclus minstens 411 en tot 500 kilometer ver geraakt.

Snelladen kan aan tot 150 kW, zodat de gebruikelijke laadbeurt van bijna leeg naar 80 procent in een half uur achter de rug is. Al willen we wel meteen de kanttekening plaatsen dat we het beloofde rijbereik niet eens benaderd hebben tijdens onze testrit. Die vond nochtans plaats rond Kopenhagen, waar je niet anders kan dan aan 50 tot 80 km/u met het verkeer meekabbelen – optimaal voor een laag verbruik. Toch gaf de boordcomputer van onze testauto een 17 kWh/100 km aan, zowat 20 tot 30 procent meer dan wat we in dit segment gewoon zijn onder dergelijke omstandigheden.



14 pk verschil

We moeten wel zeggen dat we enkel mochten rijden met de vierwielaangedreven variant, die één elektromotor per as gebruikt van telkens 109 pk, goed voor een totaalvermogen van 218 pk. Er is ook een minder dorstige versie met enkel een motor op de voorwielen, die met zijn 204 pk slechts 14 pk minder ontwikkelt dan de 4x4-versie. Hij is op papier een dikke 10 procent zuiniger en sprint nagenoeg even vlot naar de 100 km/u (7,5 in plaats van 6,9 tellen).

Beter even wachten?

Tip: de eerste exemplaren moeten zich behelpen met een interne lader van 6,6 kW voor wisselstroom, maar vanaf het laatste trimester van 2022 wordt die vervangen door een driefasige lader die tot 11 kW aankan. Hier in Europa, waar driefasenstroom de norm is voor publieke laadpunten, is het dus slim om tot het eind van het jaar te wachten om te bestellen.

10 jaar garantie

Naast het comfort is hét sterke punt van de bZ4X vooral dat hij zijn gebruikers de gemoedsrust geeft van een 10-jarige garantie. Of toch zo lang je trouw op onderhoud gaat bij je Toyota-verdeler, want telkens je dat doet, wordt de garantie met een jaar verlengd, en dat dus tot 10 jaar (of 200.000 kilometer). Dat kan het merk onder meer beloven door voor het eerst vloeistofkoeling toe te passen op de accu’s van een van zijn modellen (alle hybrides van het merk en de elektrische Lexus UX 300e gebruiken luchtgekoelde batterijen), die instaat voor een lange levensduur en een grote betrouwbaarheid.

Ons verdict

De Toyota bZ4X is een stille en comfortabele kilometervreter, met voldoende rijbereik en snellaadcapaciteiten om langere trips te kunnen ondernemen. Je moet dan wel niet al te scheutig zijn met valiezen, want de bagageruimte is matig. Straf van Toyota is dan weer dat deze elektrische SUV niet eens zo veel duurder is dan een vergelijkbaar uitgeruste en even krachtige hybride RAV4 (vanaf 49.920 euro, tegenover 47.730 euro voor een RAV4 Style Plus).

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Toyota? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Toyota-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Troubleyn  Bert
Over de auteur: Troubleyn Bert Bert Troubleyn kreeg de liefde voor de auto door zijn moeder ingelepeld. Hij is vooral geboeid door technologische innovatie en door de feiten achter de hypes.
Dat uit zich in een garage waar een hedendaagse elektrische auto broederlijk naast een BMW 8-Reeks uit 1992 staat.

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,5 /5 Test: Audi A3, naar een hoger niveau met de facelift

Test: Audi A3, naar een hoger niveau met de facelift

Na de Sportback en de sedan krijgt de Audi A3 een nieuwe Allstreet-versie met zijn facelift voor 2024. Maar is dit het enige interessante nieuws in het gamma van de compacte Duitser?

3,7 /5 Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

De tweede generatie Skoda Kodiaq bouwt verder op het succes van zijn voorganger met nog meer ruimte, nog meer praktische snufjes en nu ook een plug-inhybride motorisatie. Valt er nog iets op aan te merken?

3,6 /5 Test: Smart #3, praktischer, maar minder leuk

Test: Smart #3, praktischer, maar minder leuk

De elektrische SUV-coupé Smart #3 is meer dan zomaar een afgeleide van de #1. Maar maken zijn unieke kenmerken hem beter, of net minder leuk dan zijn kleine broertje?

4,0 /5 Test: Porsche Macan, even geslaagd als EV?

Test: Porsche Macan, even geslaagd als EV?

De Macan wordt volledig elektrisch in zijn nieuwe generatie. Laten we zien of deze sportieve SUV met batterijen en zonder uitlaten ons even enthousiast maakt achter het stuur.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km