Dit is waarom deze ‘lelijkaard’ bijna € 80.000 waard is

Meteen na zijn aantreden kondigde Adolf Hitler de aanleg van een groot snelwegennetwerk aan. En deze auto, hoe basic en vreemd hij ook is, speelde daarin een rol...

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 27 januari 2023
  • Aankoop

Het verhaal start met een jonge ingenieursstudent, Karl-Wilhelm Ostwald. In het Duitsland van de vroege jaren ‘30 slaagt hij erin om vanaf 1934 stage te lopen bij Röhr, een klein Duits automerk. Dat verkocht destijds een relatief populair model, de ‘Junior’, die afgeleid was van de Tatra 75 en voorzien van een luchtgekoelde 1,5 liter viercilinder.

Experimenteel

Aan het einde van zijn stage verliet Karl de fabriek met een ongebruikt Junior-chassis dat niet langer nodig was. Hij besloot om het chassis van een zo aerodynamisch mogelijk koetswerk te voorzien met de materialen die voorhanden waren (plaatwerk en een paar stukken hout). En dat zou hem later goed van pas komen, want hij kreeg van de Duitse overheid de opdracht om de vlakheid van de nieuw aangelegde Duitse snelwegen, die door Hitler was opgelegd, te meten. Daarbij gebruikte hij deze auto, die hij de koosnaam 'Tatzelwurm' gaf, een naam die afkomstig is uit de Germaanse mythologie en verwijst naar een slang met de kop van een kat.

De ‘Tatzelwurm, die door Artcurial te koop aangeboden wordt, is uniek en van historisch belang. En het Duitse Autobahn-netwerk heeft er wel wat aan te danken. Het Franse veilinghuis benadrukt dat de auto gebruikt werd als "gewoon vervoermiddel voor de familie Ostwald, voordat hij werd ontdekt door onze verzamelaar. Vandaag is hij grotendeels in originele staat en voorzien van zijn 'American Zone Hessen'-nummerplaat AH 75-4200. Hij wordt geleverd met het originele inschrijvingsdocument en de tekeningen die dienden om hem te bouwen." De waarde van deze experimentele machine wordt geschat op tussen de 50.000 tot 80.000 euro. Hij wordt op 3 februari in Parijs verkocht.

Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?
Foto's ©: Marcphotography / Artcurial.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Tesla heeft een contactloos testcentrum in Zweden!

Tesla heeft een contactloos testcentrum in Zweden!

Het is gemakkelijker dan ooit om een Model S, 3, X of Y te testen. Je moet enkel een afspraak maken op de site van Tesla, ter plaatse eens bellen en je bent binnen.

Ooit van een ‘autoplant’ gehoord?

Ooit van een ‘autoplant’ gehoord?

Audi België heeft samen met Daniel Ost, de Belgische meesterbloemist, een prototype ontwikkeld om een plant in de auto te houden. Als het idee aanslaat bij de klanten, zal dit plantje ook aangeboden worden als accessoire.

Koopje van het moment: Jaguar S-Type, een Jag voor minder dan €3.000!

Koopje van het moment: Jaguar S-Type, een Jag voor minder dan €3.000!

Ja, je kan al met een Jaguar rijden voor een zeer schappelijke prijs. Maar is dat wel een goed idee?

Dit is de Belgische prijs van de offroader Ford Bronco

Dit is de Belgische prijs van de offroader Ford Bronco

Ford gaat binnenkort de bestelboeken openen van zijn iconische Bronco op enkele Europese markten, waaronder België. Maar je zal je moeten haasten, want er zijn er niet genoeg voor iedereen!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.999
2018
24.489 km