Elektrisch rijden is (meestal) goedkoper in België

Een leasingmaatschappij heeft het tot in het detail uitgerekend voor 22 Europese landen. Op de meeste plaatsen is nu reeds het kantelpunt bereikt waar elektrisch rijden goedkoper is.

  • Troubleyn  Bert Troubleyn Bert
  • 18 oktober 2021
  • Ecologisch

Al 6 jaar lang maakt leasingmaatschappij LeasePlan elk jaar zijn Car Cost Index op. Daarin vergelijkt het de TCO (Total Cost of Ownership of totale kost van het bezit en gebruik van een auto) van auto’s in de meest populaire segmenten van de Europese markt. Voor jaargang 2021 berekende LeasePlan dat in het C- en D-segment (pakweg de klasse van de VW Golf en Passat) elektrisch rijden in de meeste landen van de Unie beduidend goedkoper is. Een andere opvallende conclusie: plug-inhybrides zijn bijna altijd duurder dan alle andere opties (elektrisch, diesel of benzine). Naar CNG is in de Car Cost Index niet gekeken.

Forse verschillen

En de verschillen zijn niet min. Zo kost het bezit en gebruik van een puur elektrische C-segmenter van een massaconstructeur je in België maandelijkse gemiddeld 820 euro. Rij je een vergelijkbare benzinewagen, dan hapt die maandelijks gemiddeld 979 euro uit je budget – dik 160 euro per maand verschil. Een diesel komt aan 939 euro/maand, een plug-inhybride aan 1.117 euro, zodat die liefst 300 euro per maand (liefst 3.600 euro per jaar) duurder is dan het elektrische alternatief.

LeasePlan heeft een aparte berekening gemaakt voor het premium middenklassesegment, waar de maandelijkse kosten iets hoger liggen (zie de tabellen in de link), maar ook daar is elektrisch rijden weer beduidend goedkoper dan de alternatieven. Een plug-inhybride kost je in de kering bijna 190 euro per maand meer.

Enkel kleine stadsauto’s nog duurder

Ook in het segment van de veelzijdige stadsauto’s (B1) is elektrisch rijden in België goedkoper, al zijn de verschillen daar kleiner: 761 euro/maand voor elektrisch, 807 euro/maand op diesel, 792 euro/maand op benzine maar wel een forse 1.020 euro/maand voor een plug-inhybride variant. Enkel in het segment van de kleinere stadswagens is het elektrische alternatief nog duurder, met een verschil van een 40 euro/maand in het voordeel van diesel.

Oost-Europa loopt achter

LeasePlan heeft naar verschillende landen gekeken en merkt op dat elektrisch rijden in de meeste Oost-Europese lidstaten duurder blijft. Omgekeerd lijken vooral Portugezen er goed aan te doen om niet meer te gaan tanken, want in het Zuid-Europese land is op benzine rijden liefst dubbel zo duur als op elektriciteit (712 euro/maand tegenover 1.407 euro/maand).

Realistisch?

De vraag is uiteraard hoe realistisch de studie is. LeasePlan heeft zijn berekening gemaakt op basis van een profiel waar een auto 4 jaar lang wordt gehouden en 30.000 kilometer per jaar rijdt. Dat is een vrij hoge jaarlijkse kilometerstand, waardoor de EV een voordeel krijgt. Elektrische auto’s maken namelijk het grootste verschil door hun gebruikskosten. Of: hoe meer je rijdt, hoe groter het verschil met een auto met verbrandingsmotor wordt. Anderzijds heeft LeasePlan bij zijn berekeningen ook gekeken naar de herverkoopwaarde na 4 jaar en gaat het daarbij uit van een veel groter waardeverlies dan voor de benzine- en dieselwagens. Maar ook dat feit kan de voorsprong van de EV dus niet onderuit halen.


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:


Meer lezen over:

Troubleyn  Bert
Over de auteur: Troubleyn Bert Bert Troubleyn kreeg de liefde voor de auto door zijn moeder ingelepeld. Hij is vooral geboeid door technologische innovatie en door de feiten achter de hypes.
Dat uit zich in een garage waar een hedendaagse elektrische auto broederlijk naast een BMW 8-Reeks uit 1992 staat.
Foto's ©: Jean-François Christiaens.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Koopje van het moment: Alfa Romeo 164 Q4, de versie waar de liefhebbers op zaten te wachten!

Koopje van het moment: Alfa Romeo 164 Q4, de versie waar de liefhebbers op zaten te wachten!

Toen Alfa Romeo aan het einde van de jaren ‘80 met de 164 zijn vlaggenschip op de markt bracht, was het al een hele tijd geleden dat het merk nog eens een valabel alternatief voor de ongenaakbare Duitse berlines kon aanbieden. De beste poging was deze Q4-versie, die pas veel later gelanceerd werd!

Collectors item: een van de belangrijkste en meest onbekende Ferrari's ooit staat te koop!

Collectors item: een van de belangrijkste en meest onbekende Ferrari's ooit staat te koop!

Het is 1966. Lamborghini maakt furore door de Miura voor te stellen, een futuristische supercar met zijn motor en versnellingsbak centraal achterin. Achter de schermen werkt Ferrari aan een meer traditionele tegenhanger. Dit is het prototype van dit nieuwe model, dat een van de meest iconische Ferrari's aller tijden vooraf ging!

De Ferrari Enzo van Fernando Alonso staat te koop!

De Ferrari Enzo van Fernando Alonso staat te koop!

De Italiaanse supercar wordt geschat op meer dan 5 miljoen euro door Monaco Car Auctions!

Uitzonderlijke en geheime Ferrari-privécollectie te koop bij RM Sotheby's

Uitzonderlijke en geheime Ferrari-privécollectie te koop bij RM Sotheby's

Het beroemde veilinghuis RM Sotheby's heeft de verkoop aangekondigd van een geheim gehouden privécollectie. De verzameling krijgt de naam 'The Aurora Collection' en omvat 14 wagens die alle records zouden kunnen breken...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.181
2021
1.500 km