Euro NCAP: Nio aan de top

De onafhankelijke veiligheidsinstantie heeft onlangs zijn criteria naar boven bijgesteld, maar dat weerhield Nio er niet van om 5 sterren te behalen.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 13 juli 2023
  • Veiligheid

Om de verkeersveiligheid steeds naar een hoger niveau te brengen, scherpt Euro NCAP regelmatig zijn normen aan. Sinds kort houden de botsproeven net zoveel rekening met de actieve veiligheidssystemen als met de passieve bescherming. Onlangs zijn er nog functies zoals de detectie van kinderen aan boord en de nieuwste veiligheidssystemen toegevoegd aan de Europese crashtests, die in staat zijn om fietsers, moto's en andere kwetsbare weggebruikers te ontwijken.

5 sterren voor de Nio ET5 en ET7 

Zelfs de nieuwste auto's hebben niet altijd deze uitrusting mee. Maar de elektrische berline en SUV ET5 en ET7 van Nio dus wel! Beide modellen hebben namelijk 5 Euro NCAP-sterren verdiend. Daarmee zijn de eerste twee wagens die de maximale score hebben gehaald volgens de nieuwe Europese normen... Chinees. Beide modellen zijn dan ook in staat om uitwijkmanoeuvres uit te voeren zonder tussenkomst van de bestuurder.

LIDAR, de toekomst qua veiligheid? 

Een dergelijk veiligheidsniveau is alleen mogelijk dankzij een arsenaal aan radars en andere sensoren, waaronder een LIDAR-systeem. Deze langeafstandssensor zit op het dak, boven de voorruit, van beide modellen en lijkt het toppunt van veiligheid te worden. Ook de Volvo EX90 beschikt over zo'n sensor, terwijl de Lotus Eletre er zelfs 4 heeft, al zijn ze nog niet allemaal functioneel. We zijn dus eveneens benieuwd naar de Euro NCAP-scores van die twee SUV's...

Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Volvo stopt met diesel!

Volvo stopt met diesel!

De allerlaatste Volvo op diesel zal begin 2024 worden geproduceerd. Daarna stopt de Zweedse constructeur volledig met dit type brandstof.

Welke Ford Mustang Mach-E moet je kiezen?

Welke Ford Mustang Mach-E moet je kiezen?

Voor een elektrische wagen moet je andere keuzes maken dan voor een auto met verbrandingsmotor: batterijcapaciteit, aantal motoren en/of vermogen, type boordlader, enzovoort. Hoe moet je dan kiezen? Laten we eens oefenen met het gamma van de Ford Mustang Mach-E.

Deze Jaguar E-Type is verkocht voor 1,06 miljoen euro!

Deze Jaguar E-Type is verkocht voor 1,06 miljoen euro!

Deze Jaguar is niets minder dan de duurste E-Type ooit geworden! En als we zijn geschiedenis bekijken, snappen we waarom...

Dit is de Belgische prijs van de Polestar 2 (2024)

Dit is de Belgische prijs van de Polestar 2 (2024)

Polestar heeft niet enkel het design en het rijbereik verbeterd van de Polestar 2 voor modeljaar 2024, maar ook de prijzen zijn (iets) lager in België. Hier het overzicht.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 56.000
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km