Kilometertellerfraude: dit zijn de meest getroffen auto’s

Het risico in België is miniem dankzij de Car-Pass

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 23 januari 2023
  • Aankoop

België is één van de landen die aan de top staan wat de strijd tegen de kilometertellerfraude betreft, dankzij de VZW Car-Pass, die als missie heeft om kopers te beschermen tegen deze frauduleuze praktijk. De wettelijk verplichte Car-Pass maakt het mogelijk om te checken of de in een tweedehandsvoertuig getoonde kilometerstand een logische evolutie heeft in de tijd en of de laatst getoonde kilometerstand overeenkomt met die op de kilometerteller. Als je als koper geen Car-Pass krijgt, mag je de aankoop annuleren!

Maar elders in Europa blijft de vervalsing van kilometerstanden van tweedehandsvoertuigen schering en inslag. En zelfs al worden kopers steeds waakzamer voor dit soort bedrog, toch toont een nieuwe studie van CarVertical aan dat het risico dat je een auto koopt met een vervalste kilometerstand hoog blijft. CarVertical is een platform waarop je de historiek van een voertuig kan checken en je op die manier tegen fraude kan beschermen wanneer je een auto koopt.

Fraude met de tellerstand kan niet enkel hogere onderhoudskosten met zich meebrengen, maar ook een significante daling van de waarde van het voertuig. De verliezen gelinkt aan kilometerfraude worden geschat op zo’n € 8,77 miljard per jaar volgens de Studiedienst van het Europese Parlement!

De meest getroffen voertuigen

CarVertical voerde een studie uit om te weten te komen welke de voertuigen zijn waarmee het meest gesjoemeld wordt. Niet minder dan 1,11 miljoen tellerhistorieken van voertuigen werden daarbij onderzocht in de loop van de afgelopen 12 maanden, en dat in 24 landen, zowel in Europa als in de Verenigde Staten.

Daaruit blijkt dat van alle exemplaren van de Audi A8 die CarVertical screende, bij 30,6 % een vervalste kilometerstand werd vastgesteld! Met uitzondering van de Ford Mustang toont het klassement aan dat Duitse wagens de belangrijkste slachtoffers zijn van kilometertellerfraude. De Audi A7, BMW X5 en 7 Reeks, en ook de Volkswagen Touareg staan hoog in de lijst. Hun hogere prijzen (en dus ook een hoger winstpotentieel) maken van deze voertuigen het perfecte doelwit voor dit soort oplichting op de tweedehandsmarkt.

Eis dus de Car-Pass om dit soort fraude te vermijden wanneer je een tweedehandsvoertuig koopt op de Belgische markt!


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Audi AG.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke uitvoering, motorisatie en opties moet je kiezen op de Renault Austral in 2024? Het maakt uiteindelijk weinig uit, we leggen uit waarom.

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km