Operationele lease of financiële renting: wat kiezen voor je elektrische wagen?

Overweeg je om je eerste elektrische auto te leasen om je budget betaalbaar te houden? Een goed idee, maar welke formule is dan het meest voordelig: operationele lease of financiële renting?

  • VROOM  Team VROOM Team
  • 02 oktober 2023
  • Aankoop

Wil je je huidige auto wegdoen en een elektrische wagen nemen om hem te vervangen? Een verstandige keuze, gezien de prestaties en de fiscale voordelen die de huidige elektrische modellen kunnen voorleggen. Maar een elektrische auto kopen vraagt echter nog steeds een flinke investering. Het is dan ook geen verrassing dat heel wat klanten voor leasing kiezen wanneer ze hun nieuwe elektrische wagen bestellen. Een goede reflex voor meer gemak en gemoedsrust, waarmee je je budget kan spreiden in plaats van in één keer een groot bedrag te moeten leggen.

Welke formule moet ik kiezen?

Door voor leasing te kiezen in plaats van een traditionele aankoop, ben je zeker van een nieuwe en goed uitgeruste elektrische wagen aan een interessant maandelijks bedrag. Maar welke formule moet je kiezen? De belangrijkste formules voor autoleasing zijn operationele lease en financiële renting. Wat is het verschil? Afhankelijk van de oplossing die je kiest, omvat het maandelijkse bedrag alle kosten of slechts een deel ervan. We leggen het uit!

Operationele lease

Operationele lease, ook bekend als langetermijnlease (meestal met contracten van 2 tot 4 jaar) heeft als grootste voordeel dat je enkel een maandelijks bedrag moet betalen, zonder initiële kosten. Het contract bepaalt het maximum aantal kilometers dat je mag afleggen. Je hebt niet de mogelijkheid om na afloop eigenaar te worden van de auto, omdat je hem aan het einde van het contract moet teruggeven aan de maatschappij. Het maandelijkse bedrag omvat onderhoud, herstellingen in geval van pech, verzekering en wegenhulp. Afgezien van de kosten om hem op te laden en eventuele boetes weet je dus direct wat je auto je elke maand zal kosten.

Financiële renting

Financiële renting, ook bekend als leasing met aankoopoptie, is leasing met een aankoopoptie. Concreet huur je een auto voor een bepaalde periode (meestal 2 tot 6 jaar) voor een bepaald aantal kilometers, met op het einde van het contract de mogelijkheid om de auto over te kopen. Maar dat is geen verplichting! De aankoopprijs is vastgelegd bij het tekenen van het contract, waardoor je in principe de tijd hebt om het bedrag te sparen dat overeenkomt met de restwaarde van de wagen. Nog een verschil met operationele leaasing: de eerste betaling is veel hoger dan het verdere maandelijkse bedrag. Het is in feite een aanbetaling die overeenkomt met ongeveer 15% van de prijs van de auto. Koop je de auto niet over aan het einde van het contract, dan krijg je deze som terug. Kies je wel voor de aankoopoptie, dan wordt deze initiële kost afgetrokken van de nog te betalen restwaarde. Tenslotte omvat een contract voor financiële renting niet altijd extra diensten zoals onderhoud, herstellingen in geval van pech of verzekering. Deze diensten worden soms wel aangeboden als optie.

Interessante oplossingen?

Elke leaseoplossing kan aanvankelijk duur lijken, maar dat is zonder de vele diensten gerekend die inbegrepen zijn in de leaseprijs, zoals hierboven uitgelegd. Als je dat maandelijkse bedrag vergelijkt met wat de aankoop van een auto je kost, is leasing meestal voordeliger en geeft het je gemoedsrust. In het geval van een elektrische wagen zoals de Ford Mustang Mach-E is het echter nog steeds belangrijk om een onderscheid te maken tussen de kosten van operationele lease en financiële renting.

Concreet voorbeeld: de Ford Mustang Mach-E

In financiële renting kost de Ford Mustang Mach-E (76 kWh, 269 pk) 519 euro/maand, exclusief btw, berekend over een periode van 60 maanden met een aanbetaling van 10.198,35 euro exclusief btw en een aankoopoptie van 20%. Voor operationele lease kost hetzelfde model 645 euro/maand exclusief btw voor een contract van 60 maanden/75.000 km.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een elektrische auto? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste elektrische autozoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke uitvoering, motorisatie en opties moet je kiezen op de Renault Austral in 2024? Het maakt uiteindelijk weinig uit, we leggen uit waarom.

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km