Aston Martin deels in Chinese handen

Geely, dat ook al eigenaar is van onder andere Volvo, Polestar, Lynk & Co en Lotus, neemt een belang van 7,6% in de Britse autobouwer.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 03 oktober 2022
  • Sector
  • 1.608 weergaven

Amper een decennium geleden stonden Chinese autobouwers voor verouderd ogende auto’s die vooral het nieuws haalden omdat ze dramatisch scoorden in de Europese crashtests. Vandaag zijn het grootmachten geworden die op papier uitstekende elektrische modellen in hun aanbod hebben, maar onder eigen naam misschien nog niet de verhoopte resultaten behalen. Maar ondertussen investeren ze ook in gevestigde namen.

Vers geld voor Aston Martin

Geely is daarvan een mooi voorbeeld. Samen met BYD is het één van de grootste autobouwers van China, maar bij ons zijn de eigen merken (Zeekr, Radar, ...) en modellen van de groep nog niet echt bekend. Volvo, Polestar, Lynk & Co en Lotus daarentegen, die kent ondertussen iedereen. En stuk voor stuk zitten ze in de portefeuille van Geely, dat nu ook een vinger in de pap te brokken heeft bij hét Britse merk bij uitstek, Aston Martin.

Voor een niet bekendgemaakt bedrag krijgt de Chinese groep immers 7,6% van de aandelen van Aston in handen. Het geld dat het Britse merk daarmee ophaalt, wordt gebruikt om te investeren in een meer winstgevend productportfolio en de ontwikkeling van een elektrisch model tegen 2025. Misschien brengt Geely op dat vlak wel wat technische kennis mee, die het eerder ook al introduceerde bij Lotus voor de ontwikkeling van een elektrische hypercar en een SUV.

Internationale aandeelhoudersstructuur

Als je de aandeelhoudersstructuur van het merk bekijkt, bleef er van dat Britse karakter trouwens sowieso al niet te veel over. Naast het Canadese investeringsfonds van Lawrence Stroll (vader van F1-rijder Lance), een Italiaans investeringsfonds (dat ook eigenaar is van Morgan) en het openbare investeringsfonds van Saudi Arabië is ook Mercedes mede-eigenaar van Aston Martin. Geely en Mercedes hebben daarbuiten ook al banden, aangezien ze samen eigenaar zijn van Smart.

Maar zolang al dat kapitaal Aston Martin overeind houdt en op die manier zorgt voor tot de verbeelding sprekende modellen, maakt het voor het grote publiek niet al te veel uit wie er in de raad van bestuur zit.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Aston Martin.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Volkswagen werkt aan MEB+ met meer dan 700 km rijbereik

Volkswagen werkt aan MEB+ met meer dan 700 km rijbereik

De evolutie van het elektrische platform van de groep moet verder ook meer technologie en een hogere laadcapaciteit brengen, en leiden tot 10 nieuwe modellen tegen 2026.

Video: een Subaru met 862 pk voor een waanzinnige Gymkhana!

Video: een Subaru met 862 pk voor een waanzinnige Gymkhana!

Voor de tweede keer is het niet Ken Block, maar wel Travis Pastrana die uit de bol gaat tijdens deze Gymkhana!

De Mazda MX-5 rijdt al op duurzame brandstof!

De Mazda MX-5 rijdt al op duurzame brandstof!

Een exemplaar dat volledig standaard is, maar getankt met SUSTAIN 100 Percent, doorkruiste Engeland en deed daarbij 4 circuits aan. En het resultaat is veelbelovend!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Automaat

€ 43.985
2020
29.840 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 37.990
2021
21.250 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km