Lexus LF-ZC & LF-ZL: 1.000 km autonomie tegen 2026

Lexus heeft zijn twee conceptcars voor de Japan Mobility Show onthuld, die een nieuwe generatie elektrische wagens voorafgaan met een rijbereik van 1.000 km. En dat al tegen 2026!

  • Möller  Yeelen Möller Yeelen
  • 25 oktober 2023
  • Toekomst

Het regent conceptcars uit Japan. Eerder vandaag hadden we het nog over de Mazda Iconic SP, en ook de afgelopen weken toonden Nissan en Daihatsu het beste van zichzelf voor de Japan Mobility Show, die van 26 oktober tot 5 november doorgaat. Lexus brengt twee conceptcars mee naar het salon, die een voorbode vormen op de volgende generatie elektrische wagens van het merk. Een generatie die in 2026 zou moeten toekomen, terwijl het Japanse luxemerk tegen 2030 volledig elektrisch wil zijn in Europa. En de wapens die het daarvoor wil inzetten, klinken alvast veelbelovend.

Scherp, maar eenvoudig design

Concreet is de Lexus LF-ZC een elektrische luxeberline, terwijl de LF-ZL een vlaggenschip-SUV moet voorstellen. Beide conceptcars maken gebruik van dezelfde designtaal – en zijn daardoor ook vrij moeilijk van elkaar te onderscheiden – met de naam ‘Provocative Simplicity’. Dat wil zeggen dat het algemene silhouet vrij eenvoudig is gebleven, terwijl de opvallende elementen in het koetswerk ook een praktische functie hebben. Daarbij is de prioriteit gegaan naar de aerodynamica, met een luchtweerstandscoëfficiënt van minder dan 0,20. Ter vergelijking: de meest gestroomijnde productiewagen is de Mercedes EQS, met een coëfficiënt van precies 0,20. 

Tot 1.000 km rijbereik

Die gunstige stroomlijn, in combinatie met een nieuwe generatie batterijen met een prismatische structuur en een hogere energiedensiteit, moet een dubbel zo groot rijbereik opleveren dan de huidige elektrische wagens. Lexus mikt op een rijbereik van 1.000 km, ook dankzij een verbeterde energie-efficiëntie van de aandrijflijn, terwijl de batterijen ook sneller kunnen opladen dan vandaag mogelijk is. Range anxiety moet daarmee volledig van de baan zijn.

Het gevoel van een LFA?

Aan boord moeten de inzittenden een comfortabele en natuurlijk aanvoelende rijervaring krijgen. De bestuurder kan zich volledig op zijn taak richten dankzij digitale bedieningen die binnen handbereik liggen, terwijl een augmented reality head-up display ervoor zorgt dat je ogen op de weg kunnen blijven. Dankzij het gebruik van bamboe krijgt het interieur ook een duurzame touch, met vezels en geweven stoffen die gebruikt worden voor decoratieve elementen. Bovendien kan het nieuwe Arene OS-besturingssysteem de rijeigenschappen, geluiden en trillingen van verschillende soorten auto’s nabootsen. Zo kan er misschien nog een beetje LFA-gevoel naar het elektrische tijdperk worden gebracht... 

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Lexus? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Lexus-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Möller  Yeelen
Over de auteur: Möller Yeelen Yeelen is al autogek van toen de rode auto’s nog altijd wonnen in de Formule 1, sinds 2018 heeft hij er ook zijn werk van gemaakt. Moest hij kunnen, zou hij een loods vullen met een eclectische collectie van schattige stadswagens tot iconische supercars, maar voorlopig kan hij die droom enkel waarmaken in Gran Turismo...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes-AMG GT nu ook als hybride 63 S E Performance

Mercedes-AMG GT nu ook als hybride 63 S E Performance

De Mercedes-AMG GT 63 is er nu ook als plug-inhybride met maar liefst 600 kW (816 pk) en een sprint van 0 tot 100 km/u in een duizelingwekkende 2,8 seconden!

Porsche Cayenne GTS 2024: grote troostprijs!

Porsche Cayenne GTS 2024: grote troostprijs!

De onlangs gemoderniseerde Cayenne krijgt opnieuw een GTS-versie. Die biedt een beetje 'Turbo GT'-smaak aan Europese klanten die het zonder deze topversie moeten stellen...

Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

De Aston Martin DBX is voortaan enkel nog maar leverbaar als 707 en krijgt een nieuw dashboard, met een hoogdnodige update op technologisch vlak.

Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel heeft zijn grootste SUV Grandland vernieuwd voor 2024. Deze tweede generatie zit vol nieuwigheden voor het Duitse merk op vlak van licht, maar ook op vlak van elektrische technologie met een actieradius van 700 km.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km