Nieuwe EQT en EQV: focus op de premium elektrische Vans van Mercedes-Benz

Alternatieven voor de traditionele SUV of berline blijven nog steeds zeldzaam als je volledig elektrisch wil rijden. Maar niet bij Mercedes-Benz, dat binnen zijn grote EQ-familie ook twee premium elektrische Vans aanbiedt: de EQT en EQV. Laten we ze eens nader bekijken.

  • VROOM  Team VROOM Team
  • 10 november 2023
  • Elektrisch

Er zijn heel wat redenen waarom autobestuurders kunnen kiezen voor een ludospace of minibus: een groot en/of samengesteld gezin, een professionele activiteit, hobby’s die plaats innemen, een XXL-huisdier, enzovoort. Maar wil je dit type wagens koppelen aan een volledig elektrische aandrijving, dan blijft de keuze vrij beperkt op de markt. Het goede nieuws is dat Mercedes-Benz binnen zijn grote EQ-modelfamilie nu niet één, maar twee volledig elektrische Vans aanbiedt.

EQV: een stralend nieuw gezicht...

Voor automobilisten die op zoek zijn naar een ruime elektrische wagen, heeft Mercedes-Benz zijn EQV  - de volledig elektrische versie van de luxueuze V-Klasse – al sinds 2019 in het gamma. Maar de EQV is nu terug met een nieuw gezicht, dankzij de facelift die Mercedes aan het hele ‘V’-gamma gegeven heeft.



Hiermee sluit een van de eerste elektrische modellen van Mercedes-Benz qua uiterlijk nu aan bij zijn recentere EQ-broertjes. Voor liefhebbers is het nu ook mogelijk om de EQV uit te rusten met een lichtgevende grille, dankzij een innovatieve omranding met LED-verlichting. Aan de achterzijde zien we ook een nieuwe chromen strip met ‘Mercedes-Benz’-opschrift. De nieuwe look van het exterieur wordt afgemaakt dankzij nieuwe lichtmetalen velgen met een aerodynamisch design en met nieuwe lakkleuren.

... maar ook meer dan dat!

De nieuwe EQV houdt het echter niet op een gemoderniseerd uiterlijk voor zijn nieuwe modeljaar. Integendeel! De upgrade aan boord is zelfs nog ingrijpender. Het was al een luxueus interieur, maar hiermee zoekt het grote elektrische Van van Mercedes-Benz het nog hogerop. De EQV is nu uitgerust met twee grote schermen van 12,3 inch, met de nieuwste versie van het MBUX-infotainmentsysteem. Dat omvat voortaan extra functies, zoals muziekstreaming of navigatie met augmented reality-functie. De EQV profiteert ook van de toevoeging van het geconnecteerde navigatiesysteem, dat volledig afgesteld is op elektrisch rijden, met een actief beheer van de actieradius. Alle weergaven en parameters die specifiek zijn voor het elektrische gedeelte kunnen nu bovendien worden geregeld via het centrale display, zoals de klimaatcontrole, de laadinstellingen, het vertrekuur, enzovoort. Kortom, de EQV is meer dan ooit hét elektrische minibusje bij uitstek.



EQT, het premium kleinere broertje

Ben je echter op zoek naar een premium elektrisch Van met een kleiner formaat, dan zal je blij zijn met de komst van de nieuwe EQT in het gamma van Mercedes-Benz. De EQT is de volledig elektrische versie van de nieuwe Mercedes T-Klasse, met een formaat van minder dan 4,50 meter, tegenover minstens 5 meter voor de EQV.

Ondanks dit meer compacte formaat, beschik je over een zeer ruim interieur voor 5 personen (met onder meer een voldoende brede achterbank om 3 kinderzitjes naast elkaar te monteren), met ook nog een grote koffer van meer dan 500 liter. Ben je echter op zoek naar een tussenoplossing tussen de ‘korte’ EQT en EQV, dan biedt Mercedes-Benz binnenkort een verlengde EQT aan met een lange wielbasis. Met een lengte van ongeveer 4,90 m, wordt deze EQT met lange wielbasis later in 2024 ook verkrijgbaar met 7 zitplaatsen.



De EQT blinkt uit in actieve en passieve veiligheid en is met zijn 5-sterren NCAP score best-in-class.

Premium interieur

Of je nu voor de korte of de lange versie kiest, in beide gevallen geniet je van een premium interieur voor het segment van de compacte ludospaces. Ook hier krijg je een HD-touchscreen met het MBUX-infotainmentsysteem van Mercedes-Benz dat later in 2024 wordt ge-upgrade naar 9,5 inch. Een achteruitrijcamera en een nieuw multifunctioneel stuurwiel zullen tot de standaarduitrusting behoren. Een complete oplossing die als referentie geldt binnen het segment van de compacte busjes.

45 kWh/90 kW

Op technisch vlak is de EQT uitgerust met een hoogvoltbatterij van 45 kWh en een elektromotor van 90 kW (122 pk) peak power. Met zijn genereuze koppel van 245 Nm kan hij in alle rust en souplesse vlotjes meekomen met het verkeer. Maar het stelt de EQT ook in staat om tot 1.500 kg te slepen als dat nodig is. De WLTP-autonomie van de EQT bedraagt dan weer meer dan 270 km. Een actieradius die je snel kan recupereren, zowel aan een gewone laadpaal op wisselstroom dankzij een boordlader van 22 kW, of aan een snellader op gelijkstroom (tot 80 kW).

De EQT is verkrijgbaar in België vanaf 46.575 euro incl. BTW.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een elektrische Mercedes? Kies uit meer dan 45.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste elektrische Mercedes-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km