Toyota investeert fors in batterijproductie

730 miljard yen, of zo’n 5,2 miljard euro om precies te zijn. Maar dat geld komt niet naar Europa…

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 02 september 2022
  • Sector

Toyota heeft lang de boot van de elektromobiliteit afgehouden en zich grotendeels geconcentreerd op hybrides. Maar met de elektrische bZ4X SUV zet de Japanse autobouwer nu toch zijn eerste stappen in de wereld van de 100% elektrische auto’s, met een stevig elektrisch offensief dat volgt de komende jaren. En daar zijn natuurlijk ook batterijen voor nodig.

Japan en Amerika

Daarom investeert Toyota fors om zijn eigen productiecapaciteit voor batterijen te verhogen. Batterijen bij andere producenten inkopen, houdt immers risico’s in, zoals afhankelijkheid van beschikbaarheid, beperkte productieflexibiliteit en veranderende prijzen. Daarom investeert het nu zo’n 5,2 miljard euro in eigen batterijfabrieken, om zo te komen tot een productiecapaciteit van 40 GWh.

Dat geld komt niet naar Europa, maar wordt geïnvesteerd in eigen land en in de Verenigde Staten. Zo’n 2,85 miljard gaat naar de opschaling van de bestaande installaties van Prime Planet Energy & Solutions Co in het Japanse Himeji, een joint venture van Toyota (51%) en Panasonic (49%). Het overige geld gaat naar de bouw van een nieuwe batterijfabriek in de Amerikaanse staat North-Carolina (foto). Toyota hoopt dat de investeringen tussen 2024 en 2026 hun vruchten beginnen af te werpen.


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Toyota? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Toyota-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Toyota.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
De ID. Buzz wordt niet enkel langer

De ID. Buzz wordt niet enkel langer

Het ID. Buzz-gamma wordt uitgebreid met een lange versie die tot 7 inzittenden kan vervoeren, maar ook met een niet eerder verkrijgbare batterij en motor, naast een aantal andere nieuwigheden!

Zeg niet langer Jaguar Land Rover, maar wel JLR

Zeg niet langer Jaguar Land Rover, maar wel JLR

En er is ook een nieuwe visuele identiteit.

Scoop: de Skoda Superb betrapt in Oostenrijk

Scoop: de Skoda Superb betrapt in Oostenrijk

Terwijl onze spionnen de berline ‘in zijn eentje’ konden fotograferen in de Oostenrijkse Alpen, was de Combi breakuitvoering er niet alleen...

Win een exclusieve, onvergetelijke off-road sensatie!

Win een exclusieve, onvergetelijke off-road sensatie!

Wij nodigen je graag uit voor een unieke, avontuurlijke dag met de nieuwe Ford Ranger en Ford Bronco!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km