Volgende BMW 3-Reeks wordt vooral elektrisch

Hoewel de Beiers nog geen afstand nemen van de verbrandingsmotor…

  • Troubleyn  Bert Troubleyn Bert
  • 21 oktober 2021
  • Toekomst

De volgende generatie van de BMW 3-Reeks mag de gloednieuwe NK-architectuur (voor “Neue Klasse” of Nieuwe Klasse) inwijden, die heel sterk is afgestemd op elektrische aandrijving. Door de grote flexibiliteit van het platform en de packaging van EV’s kan dit NK-platform worden gebruikt voor zowat het hele BMW-gamma, van modellen vergelijkbaar met de 1-Reeks tot en met de 7-Reeks, en zowel berlines als SUV’s. Het is ook heel eenvoudig om modellen te maken met voor-, achter- of vierwielaandrijving. De architectuur gebruikt net zoals het huidige CLAR-platform dat BMW voor alle modellen van de 3-Reeks tot de X7 gebruikt een combinatie van staal, aluminium en koolstofvezel voor een optimaal compromis tussen een laag gewicht en een grote stijfheid.

2025

De nieuwe 3-Reeks zou in 2025 op de markt komen, zo vertelde R&D-baas Frank Weber aan het magazine Autocar, en tegen 2030 zou de helft van de BMW-inschrijvingen van EV’s komen. De constructeur zou sterk inzetten op elektrische aandrijving dankzij dit nieuwe platform, met een vlakke vloerplaat.

BMW heeft de ontwikkeling en productie van elektromotoren in eigen handen genomen en valt dus niet terug op externe leveranciers. De batterijen zouden nog klassieke NMC-chemie gebruiken en de Beiers gaan ervan uit dat de technologie voor vastestofbatterijen nog zeker tien jaar op zich zal laten wachten.

Nog steeds verbrandingsmotoren

Weber stelt de fans van BMW’s verbrandingsmotoren meteen gerust: ook de modellen van de Neue Klasse zullen nog steeds met verbrandingsmotoren verkrijgbaar zijn, al komt de nadruk daarbij vooral te liggen op (plug-in) hybrides. Of we nog zes- en achtcilinders moeten verwachten, is minder duidelijk. Vast staat wel dat er nog steeds sportieve M-versies zullen komen, maar BMW verklapt nog niet of die elektrisch, ‘fossiel’ of de twee naast elkaar zullen zijn.

De architectuur is ook klaar voor waterstofaandrijving, omdat BMW verwacht dat China in de toekomst sterker op die technologie zal gaan inzetten.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een BMW ? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste BMW zoekertjes nu hier:


Meer lezen over:

Troubleyn  Bert
Over de auteur: Troubleyn Bert Bert Troubleyn kreeg de liefde voor de auto door zijn moeder ingelepeld. Hij is vooral geboeid door technologische innovatie en door de feiten achter de hypes.
Dat uit zich in een garage waar een hedendaagse elektrische auto broederlijk naast een BMW 8-Reeks uit 1992 staat.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km