Volgende BMW 3-Reeks wordt vooral elektrisch

Hoewel de Beiers nog geen afstand nemen van de verbrandingsmotor…

  • Troubleyn  Bert Troubleyn Bert
  • 21 oktober 2021
  • Toekomst
  • 7.209 weergaven

De volgende generatie van de BMW 3-Reeks mag de gloednieuwe NK-architectuur (voor “Neue Klasse” of Nieuwe Klasse) inwijden, die heel sterk is afgestemd op elektrische aandrijving. Door de grote flexibiliteit van het platform en de packaging van EV’s kan dit NK-platform worden gebruikt voor zowat het hele BMW-gamma, van modellen vergelijkbaar met de 1-Reeks tot en met de 7-Reeks, en zowel berlines als SUV’s. Het is ook heel eenvoudig om modellen te maken met voor-, achter- of vierwielaandrijving. De architectuur gebruikt net zoals het huidige CLAR-platform dat BMW voor alle modellen van de 3-Reeks tot de X7 gebruikt een combinatie van staal, aluminium en koolstofvezel voor een optimaal compromis tussen een laag gewicht en een grote stijfheid.

2025

De nieuwe 3-Reeks zou in 2025 op de markt komen, zo vertelde R&D-baas Frank Weber aan het magazine Autocar, en tegen 2030 zou de helft van de BMW-inschrijvingen van EV’s komen. De constructeur zou sterk inzetten op elektrische aandrijving dankzij dit nieuwe platform, met een vlakke vloerplaat.

BMW heeft de ontwikkeling en productie van elektromotoren in eigen handen genomen en valt dus niet terug op externe leveranciers. De batterijen zouden nog klassieke NMC-chemie gebruiken en de Beiers gaan ervan uit dat de technologie voor vastestofbatterijen nog zeker tien jaar op zich zal laten wachten.

Nog steeds verbrandingsmotoren

Weber stelt de fans van BMW’s verbrandingsmotoren meteen gerust: ook de modellen van de Neue Klasse zullen nog steeds met verbrandingsmotoren verkrijgbaar zijn, al komt de nadruk daarbij vooral te liggen op (plug-in) hybrides. Of we nog zes- en achtcilinders moeten verwachten, is minder duidelijk. Vast staat wel dat er nog steeds sportieve M-versies zullen komen, maar BMW verklapt nog niet of die elektrisch, ‘fossiel’ of de twee naast elkaar zullen zijn.

De architectuur is ook klaar voor waterstofaandrijving, omdat BMW verwacht dat China in de toekomst sterker op die technologie zal gaan inzetten.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een BMW ? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste BMW zoekertjes nu hier:


Meer lezen over:

Troubleyn  Bert
Over de auteur: Troubleyn Bert Bert Troubleyn kreeg de liefde voor de auto door zijn moeder ingelepeld. Hij is vooral geboeid door technologische innovatie en door de feiten achter de hypes.
Dat uit zich in een garage waar een hedendaagse elektrische auto broederlijk naast een BMW 8-Reeks uit 1992 staat.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Volkswagen Lamando, mini Arteon

Volkswagen Lamando, mini Arteon

De Golf krijgt een grote vierdeurs coupéversie, à la Arteon. Jammer genoeg is dit model enkel bestemd voor de Chinese markt.

BMW zegt vaarwel tegen de V12 in zijn gamma

BMW zegt vaarwel tegen de V12 in zijn gamma

Deze nobele aandrijving wordt voor de allerlaatste keer gebruikt door BMW in een gelimiteerde editie van de 7 Reeks. Daarna is het over en uit voor de V12 in de auto’s van de Beierse autobouwer.

Vergeten concept: Jaguar XF10, de supercar met een machtige V10!

Vergeten concept: Jaguar XF10, de supercar met een machtige V10!

Hij had Ferrari’s en Lamborghini’s het leven zuur kunnen maken met zijn technologie uit de F1. Hij had het blazoen van de Britse autobouwer kunnen oppoetsen en het merk tussen de meest prestigieuze ter wereld verheffen. Helaas, de Jaguar XF10 kwam er niet...

Porsche Design wordt 50, en dat moet gevierd worden!

Porsche Design wordt 50, en dat moet gevierd worden!

Een verjaardag die gevierd wordt met een exclusieve 911!

Aanbevolen tests voor jou

Alpine A110 vs Toyota GR Yaris: rijplezier van de hoogste graad!

Alpine A110 vs Toyota GR Yaris: rijplezier van de hoogste graad!

Welke van de twee, de beweeglijke en lichte Française of de gekke en eigenzinnige Japanner, zal ons het meeste plezier kunnen verschaffen?

3,6 /5 Test: Hyundai Kona N, hot SUV!

Test: Hyundai Kona N, hot SUV!

Wie zegt dat sportieve wagens met een verbrandingsmotor hun beste tijd gehad hebben? Hyundai in elk geval niet, want de Koreaanse autobouwer breidt zijn N-familie nog uit. Dit keer met een pittige versie van zijn atypische Kona SUV.

3,5 /5 Test: Ssangyong Korando e-Motion, schot in de roos!

Test: Ssangyong Korando e-Motion, schot in de roos!

Op papier beschikt de eerste elektrische SUV van Ssangyong over alle troeven om te scoren: gebruiksgemak, een volledige uitrusting en een competitieve prijs. Maar is deze Korando e-Motion echt zo interessant?

4,1 /5 Test: Audi Q5 55 TFSIe Sportback, de SUV waarop we zaten te wachten?

Test: Audi Q5 55 TFSIe Sportback, de SUV waarop we zaten te wachten?

Geconfronteerd met de meest recente X4 van BMW en de nieuwe Mercedes GLC zag Audi zich verplicht zijn Q5 te vernieuwen. Een operatie die niet beperkt blijft tot een simpele visuele facelift, samen met een nieuwe ‘coupé’ uitvoering, maar één die ook technologische en mechanische nieuwigheden met zich meebrengt!

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Dit zijn de meest en minst betrouwbare merken op de markt

Dit zijn de meest en minst betrouwbare merken op de markt

Test Aankoop heeft de resultaten gepubliceerd van een grote studie rond de betrouwbaarheid van de automerken die op onze markt te koop zijn. Een studie waarin de Aziatische merken duidelijk domineren...

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Citroën C3 Pluriel, de goedkoopste cabrio op de markt?

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Citroën C3 Pluriel, de goedkoopste cabrio op de markt?

Een cabrio kopen in het putje van de winter, een gek idee? Integendeel: aangezien niemand er op dit moment één wil, is dit het ideale moment om een goede deal te doen! Vandaag buigen we ons over de Citroën C3 Pluriel, waarschijnlijk één van de meest originele cabrio’s van de afgelopen 20 jaar!

Zoveel kost de Renault Megane E-Tech, de uitsluitend elektrische compacte Fransman

Zoveel kost de Renault Megane E-Tech, de uitsluitend elektrische compacte Fransman

De besteltabellen van de de 100% elektrische versie van het compacte Franse model gaan net op tijd voor Kerst open! Maar hoeveel kost dit grote geschenk je?

Oogverblindend, het interieur van deze ‘unieke’ 911!

Oogverblindend, het interieur van deze ‘unieke’ 911!

Oliesjeiks uit golfstaten en hun auto’s… het is vaak een garantie op ‘unieke’ combinaties. Ook deze Porsche 911 Turbo S uit 1998 stelt niet teleur!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Elektrisch, Automaat

€ 68.246
2022
1 km

Benzine, Automaat

€ 30.470
2021
6 km

Diesel, Automaat

€ 29.490
2022
24.361 km

Benzine, Automaat

€ 30.470
2021
6 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 3.500
2005
178.860 km

Diesel, Automaat

€ 99.900
2021
1.500 km

Diesel, Automaat

€ 20.990
2015
61.772 km

Diesel, Automaat

€ 44.850
2021
9.990 km