Testen

Test: Toyota Proace City Verso, de Japanse Berlingo

Deze gezinswagen van Toyota met zijn blokvormige look is een kloon van de Citroën Berlingo en zijn varianten van Peugeot en Opel. Laten we zien wat deze Japanse bestelbreak meer of minder heeft dan zijn Europese neven.

  • Maloteaux  Olivier Maloteaux Olivier
  • 17 oktober 2023
  • Toyota
3,6
VROOM-score
  • 3,0
    Prestatie
  • 3,5
    Wegligging
  • 4,0
    Comfort
  • 3,5
    Uitrusting
  • 3,5
    Veiligheid
  • 4,0
    Prijs-kwaliteit
  • 3,5
    Verbruik
  • 3,5
    Globaal
Voor- en nadelen
  • Zeer praktische en aangename bestelbreak
  • Uitstekend compromis comfort/wegligging voor het segment
  • 10 jaar/200.000 km garantie!
  • Geen automaat op benzine, enkel als 1.5D 130
  • Glazen panoramadak gaat niet open
  • Geen elektrische versie

In principe is de Proace City Verso eerder Frans dan Japans... Hij rust namelijk op de technische basis van de Citroën Berlingo en Peugeot Rifter, een architectuur die ook als skelet dient voor de Opel Combo Life. Deze Toyota gaat de concurrentie aan met de Renault Kangoo/Mercedes T-Klasse/Nissan Townstar (alle drie op basis van de Kangoo) en met de Volkswagen Caddy/Ford Tourneo Connect (op basis van de Caddy). Een segment vol samenwerkingen!

Vorm volgt functie

Je kan deze bestelbreak of ludospace van Toyota krijgen in een korte of een lange versie. Maar behalve zijn Toyota-badges en enkele specifieke details, neemt hij de look over van zijn neven, de Citroën Berlingo en Peugeot Partner, met dus een blokvormige carrosserie die eerder voor functie gaat dan voor vorm.

Zijn schoonheid zit echter binnenin, met een interieur dat verleidt met tal van praktische kantjes, zoals we verderop in dit artikel bespreken. En de Proace City Verso heeft ook een modern interieur, met een warm en goed ontworpen dashboard. Natuurlijk zie je een pak meer harde plastics dan bijvoorbeeld in een gezinsbreak, maar de sfeer aan boord is aangenaam.

Multimedia: alles wat je nodig hebt

Qua multimedia en connectiviteit is de Proace City uitgerust met Bluetooth, USB-poorten en een aanraakscherm van 8 inch waarmee je het multimediasysteem bedient en waarmee je je smartphone kan verbinden via Apple CarPlay en Android Auto. Het scherm geeft ook toegang tot verschillende online functies, een TomTom-navigatiesysteem met 3D-kaarten, stembediening en realtime verkeersinformatie. Afhankelijk van de versie wordt er ook een head-up display aangeboden, waarop je de navigatie-instructies, de snelheidsbeperking en andere veiligheidsfuncties in je gezichtsveld kan projecteren. Een achteruitrijcamera tekent ook present om manoeuvres te vergemakkelijken.


Kort met 5 zitplaatsen of lang met 7?

De Proace City Verso heeft een ruim interieur dat plaats biedt aan allerlei spullen en accessoires voor groot en klein. De schuifdeuren achteraan zorgen voor een gemakkelijke toegang aan boord, waar je heel wat opbergmogelijkheden terugvindt, met ook een console aan het plafond dat een geheel vormt met het glazen panoramadak (dat echter niet opengaat). Het model is zelfs te krijgen met een achterruit die apart open kan, wat handig is om kleine spullen in de koffer te leggen zonder de grote achterklep open te moeten doen.


En de koffer zelf is ook zeer ruim, ongeacht of je met de korte versie met 5 zitplaatsen of de lange met 7 zetels te maken hebt. De Proace City Verso is dus een echte gezinsvriend: je moet niet kiezen welke bagage je kan meenemen op vakantie.

Merk op dat de tweede zitrij in de bodem kan worden neergeklapt om een volledig vlakke laadvloer te bekomen. De achterbank is echter niet verschuifbaar. Maar Toyota biedt wel 3 individuele zetels (allemaal van dezelfde grootte) op de tweede rij die ook apart inklappen. De lange versie heeft wel verschuifbare zetels op de derde rij.


Benzine en diesel, maar niet elektrisch

Zijn neven van bij Peugeot (Rifter) en Opel (Combo) kan je enkel nog maar krijgen in hun elektrische versies. Citroën koos daar eerst ook voor, maar toen het de verkopen van zijn Berlingo zag instorten, koos het Franse merk er toch voor om opnieuw traditionele benzine- en dieselmotoren aan te bieden, die goedkoper en veelzijdiger zijn. De Toyota Proace blijft ook beschikbaar met verbrandingsmotoren. Zijn elektrische versie is enkel beschikbaar op andere markten en is dus niet te krijgen in België.

Onder de motorkap van deze Toyota vinden we... Franse motoren, met een 1.2-turbobenzine van 110 pk (manuele zesbak) en op diesel de 1.5 BlueHDi (die hier als 1.5D door het leven gaat) met 102 pk (manuele zesbak) of 130 pk (manuele zesbak of achttrapsautomaat).


Achter het stuur heeft de 1.2 benzine al een opvallende souplesse gezien zijn kleine cilinderinhoud en ook zijn werkingsstilte is aangenaam: er zijn bijna geen trillingen te voelen, ondanks het feit dat hij drie cilinders telt. De bediening van de versnellingsbak is daarentegen wat stroef en het verbruik gaat in de stad of op bij dynamisch rijden veel sneller de hoogte in dan bij de dieselmotoren. Die zijn stil voor hun klasse en hun hogere koppel maakt ze erg soepel. De automaat (enkel met 130 pk) is niet de snelste op de markt, maar behoort wel bij de beste onder de bestelbreaks. De prestaties zijn goed genoeg en het compromis comfort/wegligging is zelfs zeer geslaagd. Deze ludospace rijdt dus (bijna) als een gewone auto, met als voordeel een hogere zitpositie, wat een goed zicht rondom oplevert.

Prijs Toyota Proace City Verso

Voor de korte versie beginnen de Belgische prijzen van de Toyota Proace City Verso bij 28.230 euro op benzine en bij 29.290 euro op diesel met 102 pk. Met een vergelijkbare uitrusting moet je op 2.120 euro meer rekenen voor de lange versie met 7 zitplaatsen. Redelijke prijzen voor zijn klasse en vergelijkbaar met die van de Citroën Berlingo. Maar in dit geval krijg je de extra garantie van Toyota: 10 jaar of 200.000 km! Niemand doet beter...

Ons verdict

Net als zijn orgaandonor Citroën Berlingo, is de Toyota Proace City Verso een referentie binnen zijn segment: het is een geslaagde en zeer aangename bestelbreak om mee te leven én om mee te rijden. Maar deze Japanse variant (met Franse motoren) heeft een veel uitgebreidere garantie (tot 10 jaar/200.000 km) en is dus een slimmere keuze dan de technisch identieke Berlingo, Rifter of Combo. De kopie is in dit geval interessanter dan het origineel...

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Toyota? Kies uit meer dan 45.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Toyota-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Maloteaux  Olivier
Over de auteur: Maloteaux Olivier Het autovirus heeft Olivier al in zijn kindertijd besmet. Later volgde een passie voor journalistiek. Hij moest vervolgens alleen nog maar de twee combineren. Olivier is geïnteresseerd in alle soorten auto's uit alle tijdperken, ongeacht de techniek onder het koetswerk. Al heeft hij toch een lichte voorkeur voor coupés en roadsters met een karaktervolle motor...

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,5 /5 Test: Audi A3, naar een hoger niveau met de facelift

Test: Audi A3, naar een hoger niveau met de facelift

Na de Sportback en de sedan krijgt de Audi A3 een nieuwe Allstreet-versie met zijn facelift voor 2024. Maar is dit het enige interessante nieuws in het gamma van de compacte Duitser?

4,0 /5 Test: Porsche Macan, even geslaagd als EV?

Test: Porsche Macan, even geslaagd als EV?

De Macan wordt volledig elektrisch in zijn nieuwe generatie. Laten we zien of deze sportieve SUV met batterijen en zonder uitlaten ons even enthousiast maakt achter het stuur.

3,6 /5 Test: Smart #3, praktischer, maar minder leuk

Test: Smart #3, praktischer, maar minder leuk

De elektrische SUV-coupé Smart #3 is meer dan zomaar een afgeleide van de #1. Maar maken zijn unieke kenmerken hem beter, of net minder leuk dan zijn kleine broertje?

3,7 /5 Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

De tweede generatie Skoda Kodiaq bouwt verder op het succes van zijn voorganger met nog meer ruimte, nog meer praktische snufjes en nu ook een plug-inhybride motorisatie. Valt er nog iets op aan te merken?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km