Dynamisch inductieladen: naar een onbeperkt rijbereik?

De resultaten die behaald werden op dit circuit uitgerust met inductielaadlussen zijn bemoedigend.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 20 juni 2022
  • Ecologisch

Net als statisch inductieladen wekt ook dynamisch inductieladen de interesse bij heel wat bedrijven overal ter wereld. En blijkbaar begint een project van Stellantis in het Noorden van Italië zijn vruchten af te werpen.

Veelbelovende resultaten

Na meerdere maanden van testen op een circuit dat ‘Arena del Futuro’ gedoopt werd, deelt Stellantis de eerste resultaten van zijn ‘DWPT’-systeem, kort voor ‘Dynamic Wireless Power Transfer’. En blijkbaar zijn ze veelbelovend!

Zonder energie van de batterij te verbruiken

Een elektrische Fiat 500 die voor de gelegenheid aangepast werd, kon aan autostradesnelheden rijden zonder energie te putten uit zijn batterij. “De tests tonen aan dat de efficiëntie van de energiestroom van het asfalt naar de auto vergelijkbaar is met de standaardefficiëntie van snellaadstations,” zegt Stellantis. Dat zou er in theorie kunnen voor zorgen dat bestuurders van elektrische auto’s tijdens lange ritten niet meer moeten stoppen om te laden. De groep gaat nu hetzelfde soort test uitvoeren met een Maserati Grecale Folgore

Breed toepasbaar?

Het dynamische oplaadsysteem, dat moet zorgen voor minder ‘range anxiety’ en kleinere batterijen, maakt gebruik van lussen onder het asfalt die energie rechtstreeks afgeven aan auto’s, vrachtwagens en elektrische bussen. Een technologie die toegepast kan worden op alle auto’s, gewoon dankzij het gebruik van een speciale ‘ontvanger’.


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Uitzonderlijke en geheime Ferrari-privécollectie te koop bij RM Sotheby's

Uitzonderlijke en geheime Ferrari-privécollectie te koop bij RM Sotheby's

Het beroemde veilinghuis RM Sotheby's heeft de verkoop aangekondigd van een geheim gehouden privécollectie. De verzameling krijgt de naam 'The Aurora Collection' en omvat 14 wagens die alle records zouden kunnen breken...

Zoveel kost de Mercedes EQE SUV

Zoveel kost de Mercedes EQE SUV

De nieuwe SUV-versie van de elektrische Mercedes EQE komt op de markt. Voor welke prijs?

Deze Nissan Skyline GT-R R34 is 1,2 miljoen euro waard!

Deze Nissan Skyline GT-R R34 is 1,2 miljoen euro waard!

Het is echter wel een GT-R R34 die door Paul Walker is aangepast en bestuurd tijdens de opnames van de 4e film in de Fast & Furious-saga.

Collectors item: een van de belangrijkste en meest onbekende Ferrari's ooit staat te koop!

Collectors item: een van de belangrijkste en meest onbekende Ferrari's ooit staat te koop!

Het is 1966. Lamborghini maakt furore door de Miura voor te stellen, een futuristische supercar met zijn motor en versnellingsbak centraal achterin. Achter de schermen werkt Ferrari aan een meer traditionele tegenhanger. Dit is het prototype van dit nieuwe model, dat een van de meest iconische Ferrari's aller tijden vooraf ging!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km