Wil de politiek wel elektrische auto's?

Terwijl de Britse premier het verbod op nieuwe auto's met een verbrandingsmotor met 5 jaar wil uitstellen, overweegt Europa een speciaal rijbewijs dat de drempel om over te schakelen op een EV alleen maar hoger maakt...

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 21 september 2023
  • Wetgeving

De Britse premier Rishi Sunak heeft bekend gemaakt dat hij een "nieuwe aanpak" wil volgen voor de transitie naar elektrische mobiliteit van de autosector in zijn land. Hij wil namelijk de deadline waarna er enkel nog elektrische wagens verkocht mogen worden binnen het Verenigd Koninkrijk 5 jaar uitstellen! Dat zou de eerste keer zijn dat er uitstel komt voor dit soort wetgeving, en het is een belangrijk uitstel. Met deze beslissing zou het VK het schema van de EU volgen, dat het verbod op de verkoop van nieuwe wagens met een verbrandingsmotor op 2035 heeft vastgelegd.

Kritiek, angst en verwarring

De autoconstructeurs zijn het bijlange niet allemaal eens met deze beslissing. Ford, Kia en zelfs Volkswagen hebben vooral kritiek op de verwarring en de onbetrouwbaarheid van de beslissingen van de Britse politieke macht. Ze vrezen ook dat dit uitstel investeringen in oplaadinfrastructuur in gevaar zal brengen. Nieuwe laadpunten waar het Verenigd Koninkrijk dringend nood aan heeft, zoals wij ook konden ervaren...

Speciaal rijbewijs voor auto's van meer dan 1,8 ton

Maar wees gerust, niet alleen aan de andere kant van het Kanaal worden er vreemde beslissingen gemaakt over elektrische auto's. De EU bestudeert namelijk de mogelijkheid om een speciaal rijbewijs in te voeren voor wagens van meer dan 1,8 ton. Om daarmee te kunnen rijden, zou een bestuurder een extra rijexamen moeten afleggen en minstens 21 jaar oud moeten zijn.

Gericht op SUV's, maar EV's worden geraakt

Met dit nieuwe rijbewijs wil de EU haar burgers ervan weerhouden een SUV te kopen. Dit type auto vertegenwoordigt vandaag meer dan 50% van de markt. Het probleem is dat bijna 75% van de huidige elektrische wagens op de markt meer dan 1,8 ton wegen, of ze nu een SUV-koetswerk hebben of niet! Met andere woorden, deze wet zou vooral de aanschaf van een EV ontmoedigen... De omgekeerde wereld?

Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.
Foto's ©: Sébastien Vanhouche.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Dit is waarom de prijs van elektrische auto's zal dalen

Dit is waarom de prijs van elektrische auto's zal dalen

Er zijn drie redenen waarom elektrische wagens op middellange termijn goedkoper zullen worden.

Een Hyundai kopen op Amazon? Het kan in de VS!

Een Hyundai kopen op Amazon? Het kan in de VS!

Vanaf volgend jaar zullen Amerikanen een Hyundai zoals elk ander spulletje kunnen kopen op Amazon.

Mercedes E-Klasse Break of All-Terrain: welke moet je kiezen?

Mercedes E-Klasse Break of All-Terrain: welke moet je kiezen?

Net als bij de vorige generatie krijgt de E-Klasse break opnieuw een avontuurlijke All-Terrain-versie. Welke voordelen brengt die met zich mee?

Dit is de duurste Ferrari ooit!

Dit is de duurste Ferrari ooit!

Deze Ferrari 250 GTO heeft 51,7 miljoen dollar opgeleverd in New York, omgerekend 47,55 miljoen euro tegen de huidige wisselkoers!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km
€ 56.000
2021
1.500 km