Wim Bervoets

24 SEP 2018

“Bijna thuis” sms’en in de auto? Dan let je 287 meter lang niet op

Stuur je een sms met de tekst "Bijna thuis" terwijl je 120 kilometer per uur rijdt, dan let je 287 meter lang niet op de weg. Dat zegt de organisatie Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK). De organisatie roept met een nieuwe campagne chauffeurs op om hun gsm niet te gebruiken achter het stuur.

Voor de nieuwe campagne berekende OVK hoe lang je precies "blind" rijdt wanneer je sms’t of whatsappt achter het stuur. Typ je één letter of cijfer, dan let je 19,75 meter niet op de weg als je 90 kilometer per uur rijdt. Dat wordt 26,33 meter wanneer je 120 kilometer per uur rijdt. Laat je aan het thuisfront weten dat je onderweg bent, dan let je op een autosnelweg dus ongeveer 395 meter lang niet op de baan. Voor langere berichten gaat het al snel om meer dan een kilometer.

Test het zelf online

Dat zijn afstanden waarop veel kan gebeuren, zeggen Ouders van Verongelukte Kinderen. "Eén klein moment van onoplettendheid kan al catastrofale gevolgen hebben", klinkt het. Op de website blindmeters.com kan je zelf de test doen. De site bouwt Google Maps om tot een text editor waar je op wegen in je buurt een berichtje kunt typen. Je ziet dan meteen hoeveel meter van de weg je gemist hebt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie