Bert Troubleyn

4 MEI 2021

Binnenkort Europees lithium in elektrische voertuigen?

In de bodem van Duitsland zou genoeg lithium zitten voor 400 miljoen EV-batterijen.

Onderzoekers hebben een gigantische voorraad lithium ontdekt in het bekken van de Rijn in Duitsland, zo bericht Reuters. Dat is een belangrijke vondst voor de Duitse en Europese auto-industrie. Een zwak punt van de huidige generatie elektrische auto’s is namelijk hun honger naar (relatief) zeldzame of moeilijk te ontginnen grondstoffen, die de ecologische voetafdruk van hun productieproces sterk verhoogt. Een van die grondstoffen is lithium, dat vandaag hoofdzakelijk in Zuid-Amerika en Australië wordt gewonnen. Het Duits-Australische bedrijf Vulcan Energy Resources wil nu het lithium gaan ontginnen dat in de Duitse ondergrond zit.

Veel voordelen

De voorraad zit in een ondergrondse laag van 300 kilometer lang en 40 kilometer breed en zou voldoende materiaal bevatten om batterijen te maken voor 400 miljoen elektrische auto’s. Bovendien is het gebied ook zeer geschikt voor de opwekking van stroom uit ondergrondse hitte (geothermische energie), waardoor de ontginning van het lithium op een koolstofneutrale manier zou kunnen gebeuren. Een ander voordeel is dat het de Europese autosector minder afhankelijk zou maken van internationale leveranciers en van prijsschommelingen op de markten. En tot slot is het lithium in de Duitse bodem van een zuiverder kwaliteit dan dat in Zuid-Amerika en Australië, waardoor ook het productieproces goedkoper is.

Wit goud

Lithium wordt door sommige analisten ook weleens “wit goud” genoemd door zijn hoge marktwaarde. Horst Kreuter, mede-oprichter van Vulcan Energy Resources, schat dat één ton lithiumhydroxide tegen 2025 een marktwaarde zal hebben van 13.000 dollar (ongeveer 10.800 euro tegen de huidige wisselkoers). Vulcan Energy Resources hoopt in 2025 al 40.000 ton per jaar te kunnen ontginnen van het kostbare goed, wat dus 520 miljoen dollar aan inkomsten betekent.

Schrik

Toch is niet iedereen gewonnen voor het ontginnen van lithium uit de Duitse bodem. Het gebied waar de voorraad zich bevindt, is bijzonder dichtbevolkt. Plaatselijke bewoners hebben schrik voor overlast en Tesla heeft bij de bouw van zijn fabriek in de buurt van Berlijn al op pijnlijke wijze mogen ondervinden dat rechters doorgaans oren hebben naar de bezorgdheden van burgers. Toch is Vulcan Energy Resources vastberaden om door te zetten. De Duitse auto-industrie toont zich alvast ‘voorzichtig geïnteresseerd’.

?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Advertentie
Advertentie
Advertentie