Jean-Francois Christiaens

4 FEB 2019

Brexit: Nissan gaat volgende X‑Trail niet in Engeland bouwen

De Brexit is niet de enige reden, maar de onzekerheid rond de uitstap uit de EU heeft zeker niet geholpen: Nissan zal zijn toekomstige X-Trail niet bouwen in zijn fabriek in het Britse Sunderland.

Er is nog maar eens slecht nieuws voor de Britse auto-industrie in deze tijden van onzekerheid rond de Brexit: in tegenstelling tot wat Nissan had bevestigd in 2016 wordt de volgende generatie van de grote SUV X-Trail niet gebouwd in de fabriek van Sunderland. Zelfs de exemplaren van het model die voor Europa zijn bestemd, zullen van de band lopen in de Japanse fabriek van Kyushu.

Onzekere toekomst

In een officiële mededeling spreekt Nissan van commerciële redenen voor deze strategieverandering. Maar het bevestigt dat ook de Brexit een rol speelt: “hoewel we deze beslissing om commerciële redenen nemen, helpt de aanhoudende onzekerheid rond de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie bedrijven als het onze niet om onze toekomst te plannen”, zo vernamen we van Gianluca de Ficchy, president van Nissan Europe.

Juke en Qashqai

Dat is een zware klap voor de Britse Nissan-fabriek in Sunderland, die de grootste autofabriek is van het Verenigd Koninkrijk. Nissan zal er echter wel nog de volgende generaties bouwen van de SUV’s Qashqai en Juke.
Advertentie
Advertentie
Advertentie