Pierre-Benoit Sepulchre

20 FEB 2019

Bruder EXP‑4: misschien wel de beste caravan ter wereld

In tegenstelling tot wat je zou denken is kamperen met een mobiele woning niet goedkoop. Als je een mobilehome of caravan huurt of koopt en daar de brandstofkosten, de tol en de betalende staanplaatsen bijtelt kan de rekening algauw gepeperd worden.

Een Australische caravanbouwer heeft beslist om de zaken anders aan te pakken door een goedkoop alternatief aan te bieden dat klaar is voor het avontuur. Op die manier kan je vluchten naar plekken waar je geen cent moet betalen om er de nacht door te brengen.

Over berg en dal

De EXP-4 van Bruder is uitgerust met vier afstandsbediende schokdempers en een ophanging die eenvoudig en snel in de hoogte kan worden versteld om hem aan bijvoorbeeld een hoog op de poten staande terreinwagen te kunnen hangen. Grote schijfremmen maken dat hij efficiënt kan remmen. Daarmee kan deze kar letterlijk overal passeren, zoals te zien is in het filmpje hierboven.

Het interieur is ruim genoeg voor twee volwassenen en twee kinderen terwijl de keuken en de badkamer naar buiten uitklappen. Diverse opbergmogelijkheden, een koelkast en verduisterende schermen horen ook bij de uitrusting.

Wat moet die caravan voor extreme trekkers kosten? 54.500 AUD of 34.400 euro. En hij kan van in zijn Australische fabriek naar Europa worden verstuurd. Voor dat bedrag kan je met moeite een versleten tweedehands mobilhome op de kop tikken.
Advertentie
Advertentie
Advertentie