Vroom

18 AUG 2020

Huurwagens: hoe vermijd je bedrog?

Wanneer je beslist een auto te huren op je vakantiebestemming, kan je met deze tips vermijden dat je wordt opgelicht.

Boek op voorhand

In het hoogseizoen reserveer je je huurwagen beter op voorhand, want anders zou je weleens zonder kunnen vallen.

·       Via internet: de voordelen zijn dat je een grondige marktstudie kan uitvoeren, dat je eenvoudig prijzen kan vergelijken, dat je geen tijd verliest op je locatie en dat je in je eigen taal kan zoeken. Het is daarentegen wel lastig om te weten te komen of een verhuurder betrouwbaar is. Je kan ook niet over de prijs onderhandelen en de kleinere, vaak goedkopere verhuurders zijn niet altijd online te vinden.

·       Via een reisbureau: met deze oplossing wordt alles voor je geregeld, maar de prijs zal wel hoger zijn.

Analyseer het tarief in detail

Om de prijzen van huurwagens goed te kunnen vergelijken moet je niet enkel naar het eindbedrag kijken. Let ook op wat in de prijs is inbegrepen:

o   Welke verzekeringen zijn inbegrepen en wat dekken ze?

o   Is een franchise voorzien?

o   Kilometerbeperking?

o   Betaal je meer voor extra bestuurders?

o   Meerprijs in functie van je leeftijd?

o   Betaal je extra om de auto op de luchthaven op te pikken?

o   Aparte reserveringskosten?

o   Meerprijs voor een kinderzitje?

o   Annuleringsverzekering inbegrepen?

Een goede beschrijving van de wagen

De problemen beginnen vaak bij de teruggave van de wagen. Een grote klassieker is de te zware inschatting van koetswerkschade. Om problemen te vermijden maak je daarom best een heel volledige omschrijving van de wagen op bij de ontvangst en wanneer je hem terugbrengt.

Neem daarom de tijd om het contract aandachtig te lezen, want op dat document zal je moeten terugvallen bij problemen. Let goed op de toestand van de wagen en maak een geschreven beschrijving op in nabijheid van een werknemer van het verhuurkantoor (je moet de huurwagen met andere woorden zeker terugbrengen tijdens de kantooruren).

Wat zijn je mogelijkheden bij een geschil?

Ondanks al die voorzorgen kunnen toch nog geschillen ontstaan. In dat geval kan het Europees Centrum voor de Consument je helpen. Deze vereniging telt ongeveer 30 centra op het continent die onderling samenwerken om grensoverschrijdende geschillen in der minne (zonder proces) te regelen. En die hulp is gratis…

Info: www.eccbelgie.be/
Advertentie
Advertentie
Advertentie