De 5 geheimen van de Renault 4

Een lange carrière van meer dan 30 jaar (1961-1992), meer dan 8 miljoen exemplaren en een onmiskenbaar smoeltje: de Renault 4 maakt deel uit van het collectieve geheugen, ook bij jongeren, vooral dankzij de beroemde 4L Trophy. Toch heeft deze beroemde wagen nog een paar geheimen…
  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 24 juli 2020
  • Divers
  • 1.628 weergaven

Na de 5 geheimen van de Citroën 2 PKFiat Nuova 500Mini ClassicVW GolfPorsche 911Ferrari 250 GTO , de Mercedes 300 SL , de Lamborghini Countach  en de Range Rover, we onze reeks verder met 5 weetjes over een ander iconisch model: de Renault 4.

 De 5 geheimen van de Renault 4

1. Gebouwd bij Alfa Romeo

De Renault 4 werd in alle uithoeken van de wereld gebouwd, onder meer in België, maar ook in een Alfa Romeo-fabriek in Napel. De Italianen hadden namelijk een akkoord met Renault om de Dauphine onder licentie (en met een Alfa-logo) te bouwen, naast de R4 (als Renault). De vele productiefouten en de steeds meer gespannen relatie lieten de samenwerking al snel op de klippen lopen. Aan het andere uiterste stond de ‘Belgische’ R4 gekend om zijn bouwkwaliteit. De Renault 4 “van Belgische kwaliteit” werd trouwens gebruikt voor de meest veeleisende markten, waaronder de Duitse.

De 5 geheimen van de Renault 4

2. Van de paus tot Pablo Escobar

Wat hebben paus Franciscus en de beroemde drugsbaron Pablo Escobar gemeen? Ze hebben allebei met een R4 gereden. De eerste hield van de eenvoud van het model, de tweede gebruikte hem voor een paar plaatselijke races.

3. Ontworpen voor politiehoeden

De 5 geheimen van de Renault 4

De Renault 4 was bijzonder populair bij de Franse nationale Gendarmerie. Zijn eenvoud, zijn lage gebruikskosten en… het feit dat de gendarmes konden rijden met hun uniformhoed op spraken de ordehandhavers sterk aan. Renault heeft het derde laatste exemplaar van de R4 trouwens aan de Gendarmerie geschonken.

4. Noem hem niet ‘4L’

De 5 geheimen van de Renault 4

Velen noemen het model 4L, maar dat is fout. De Renault 4 heeft een meer luxueuze variant gekend, de ‘Limousine’, die veruit het best verkocht. Zijn naam ‘4L’ wordt door velen voor alle versies overgenomen, maar dat is dus een vergissing.

De 5 geheimen van de Renault 4

5. Micro-Renault 4

Jean Bertin, een geniale uitvinder die onder meer de luchtkussentrein bedacht, stelde vast dat in de jaren ’60 de auto sterk aan populariteit won. Hij nam plaats in op de weg, veroorzaakte files en creëerde parkeerproblemen. Bertin vond dat onzin, temeer omdat er doorgaans niet meer dan twee mensen aan boord zitten. Daarom ontwikkelde hij een mini-R4, die 62 centimeter was ingekort. Helaas is het project nooit verder geraakt dan één prototype, dat tot vandaag nog bestaat.

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Comeback-kid: VW e-Up!

Comeback-kid: VW e-Up!

Volkswagen heeft bevestigd dat het de e-Up!, de elektrische variant van zijn kleine stadswagen, opnieuw in productie neemt. Het stopte eind 2020 met het model te bouwen, maar komt nu dus terug op die beslissing.

Volvo laat de prijs van zijn C40 Recharge met € 10.000 zakken!

Volvo laat de prijs van zijn C40 Recharge met € 10.000 zakken!

Na de elektrische XC40 SUV is nu ook de coupéversie C40 Recharge verkrijgbaar met één enkele elektromotor. Resultaat: meer betaalbare tarieven voor een zo goed als ongewijzigd rijbereik.

Brabus stelt een compleet geschifte G-Klasse voor!

Brabus stelt een compleet geschifte G-Klasse voor!

De tuner, die meestal extreme projecten voorstelt, stopte niet bij een karrenvracht extra pk’s en een koetswerkkit alleen. Brabus paste zelfs het chassis aan om er een pick-up van te maken!

Volvo XC40 bijgewerkt

Volvo XC40 bijgewerkt

De Zweedse SUV krijgt in het midden van zijn carrière een facelift, maar de esthetische en technologische evoluties zijn miniem.

Aanbevolen tests voor jou

3,5 /5 Test: Mazda2 e-Skyactiv G 90 2022, het plezier van de eenvoud

Test: Mazda2 e-Skyactiv G 90 2022, het plezier van de eenvoud

Mazda zorgt voor gericht verbeteringen bij zijn compacte ‘2’ voor het modeljaar 2022. We maken van die update gebruik om hem nog eens aan de tand te voelen met de nieuwe e-Skyactiv G 90 micro-hybride onder de motorkap.

Alpine A110 vs Toyota GR Yaris: rijplezier van de hoogste graad!

Alpine A110 vs Toyota GR Yaris: rijplezier van de hoogste graad!

Welke van de twee, de beweeglijke en lichte Française of de gekke en eigenzinnige Japanner, zal ons het meeste plezier kunnen verschaffen?

3,6 /5 Test: Hyundai Kona N, hot SUV!

Test: Hyundai Kona N, hot SUV!

Wie zegt dat sportieve wagens met een verbrandingsmotor hun beste tijd gehad hebben? Hyundai in elk geval niet, want de Koreaanse autobouwer breidt zijn N-familie nog uit. Dit keer met een pittige versie van zijn atypische Kona SUV.

4,1 /5 Test: Audi Q5 55 TFSIe Sportback, de SUV waarop we zaten te wachten?

Test: Audi Q5 55 TFSIe Sportback, de SUV waarop we zaten te wachten?

Geconfronteerd met de meest recente X4 van BMW en de nieuwe Mercedes GLC zag Audi zich verplicht zijn Q5 te vernieuwen. Een operatie die niet beperkt blijft tot een simpele visuele facelift, samen met een nieuwe ‘coupé’ uitvoering, maar één die ook technologische en mechanische nieuwigheden met zich meebrengt!

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de Renault Megane E-Tech, de uitsluitend elektrische compacte Fransman

Zoveel kost de Renault Megane E-Tech, de uitsluitend elektrische compacte Fransman

De besteltabellen van de de 100% elektrische versie van het compacte Franse model gaan net op tijd voor Kerst open! Maar hoeveel kost dit grote geschenk je?

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Citroën C3 Pluriel, de goedkoopste cabrio op de markt?

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Citroën C3 Pluriel, de goedkoopste cabrio op de markt?

Een cabrio kopen in het putje van de winter, een gek idee? Integendeel: aangezien niemand er op dit moment één wil, is dit het ideale moment om een goede deal te doen! Vandaag buigen we ons over de Citroën C3 Pluriel, waarschijnlijk één van de meest originele cabrio’s van de afgelopen 20 jaar!

Oogverblindend, het interieur van deze ‘unieke’ 911!

Oogverblindend, het interieur van deze ‘unieke’ 911!

Oliesjeiks uit golfstaten en hun auto’s… het is vaak een garantie op ‘unieke’ combinaties. Ook deze Porsche 911 Turbo S uit 1998 stelt niet teleur!

Dit zijn de meest en minst betrouwbare merken op de markt

Dit zijn de meest en minst betrouwbare merken op de markt

Test Aankoop heeft de resultaten gepubliceerd van een grote studie rond de betrouwbaarheid van de automerken die op onze markt te koop zijn. Een studie waarin de Aziatische merken duidelijk domineren...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 33.590
5 km

Benzine, Automaat

€ 27.490
2021
50 km

Diesel, Automaat

€ 36.127

Diesel, Automaat

€ 49.990
2022
18 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Manueel

€ 26.490
2020
5.649 km

Diesel, Manueel

€ 26.290
2020
8.887 km

Diesel, Manueel

€ 9.499
2014
69.122 km

Benzine, Manueel

€ 24.500
2019
12.679 km