Ford E-Tourneo Courier: geen Fiesta meer

De nieuwe elektrificatiestrategie van Ford plaatst de compacte bestelbreak E-Tourneo Courier tussen de instapmodellen van het merk. Een groot verschil met de Ka(+), Fiesta en Focus die dit segment tot nu toe beheersten.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 16 mei 2023
  • Elektrisch

Ford is volop bezig met zijn gamma te vernieuwen. De traditionele modellen als de Ka+, Fiesta, Focus en Mondeo gaan of zijn reeds verdwenen ten gunste van een nieuw geëlektrificeerd gamma. "De E-Tourneo Courier is een van de 10 volledig elektrische modellen die Ford op de markt wil brengen in Europa tegen 2024, met als doel om tegen 2035 alle verkopen in Euopra emissievrij te maken", aldus de Amerikaanse reus bij de voorstelling van zijn nieuwe compacte bestelbreak. Een model dat echter ook met een verbrandingsmotor te bestellen valt: de 1.0 EcoBoost van 125 pk. Of het nu de elektrische versie is of niet, deze nieuwe Tourneo Courier wordt een van de nieuwe instapmodellen van Ford aan deze kant van de wereld.



Puma-DNA

Op technisch vlak staat deze nieuwe generatie van de (E-)Tourneo Courier op het platform van de compacte SUV Ford Puma. Hij wordt ook op dezelfde productielijn gebouwd in de Craiova-fabriek, in Roemenië. Wat ons doet vermoeden dat de toekomstige elektrische versie van de Puma, die verwacht wordt in 2024, dezelfde elektrische componenten zal gebruiken als deze E-Tourneo Courier.



100 kW

Ford heeft echter nog niet alle technische details onthuld van de E-Tourneo Courier. Net als de bedrijfsversie E-Transit Courier, die eerder werd onthuld, weten we wel dat het model een elektromotor van 100 kW (136 pk) krijgt en dat hij capabel is om tot 100 kW te snelladen (11 kW aan een gewone AC-laadpaal).

Praktisch en compact

Qua design heeft deze compacte bestelbreak een avontuurlijke uitstraling die een beetje doet denken aan de Ford Explorer, die onlangs werd voorgesteld, vooral in de Active-uitvoering met zijn crossoverlook. Op praktisch vlak bevestigt Ford dat ook de elektrische versie "5 volwassenen en hun bagage comfortabel kan vervoeren". Het koffervolume groeit in ieder geval van 395 l (708 l tot aan het dak) in de huidige Tourneo Courier met verbrandingsmotor naar 570 l (1.188 l tot aan het dak) in de nieuwe elektrische versie met 5 zitplaatsen.

Prijs en levering Ford E-Tourneo Courier

De Tourneo Courier met EcoBoost-benzinemotor kan al vanaf deze zomer worden besteld, met de eerste leveringen nog voor het einde van 2023. De elektrische E-Tourneo Courier wordt pas beschikbaar vanaf eind 2024. Van beide modellen kennen we echter nog geen prijzen.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Ford? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Ford-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km