Geflopt model: BMW 323ti Compact, het scheelde niet veel of hij werd mythisch!

Neem een compact koetswerk, ongeveer 4,2 meter lang, verzorg de praktische kant met een ruime ‘hatchback’ kofferklep, zorg voor een agressieve styling en geef hem een mooie zes-in-lijn die het vermogen via een handgeschakelde versnellingsbak naar de achterwielen stuurt. Het perfecte recept? Bijna...

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 03 november 2022
  • Divers

In 1994 lanceerde BMW een compacte versie van zijn 3 Reeks berline (E36), die heel toepasselijk de naam... Compact kreeg. Het idee was om de referenties in het segment, de Volkswagen Golf en Opel Astra, de loef af te steken met een meer premium model met een prestigieus logo. De ingekorte 3 Reeks Compact, voorzien van een 'hatchback' kofferklep, ontbreekt het niet aan uitstraling!

6 of niets!

Bij zijn voorstelling verleidt de 3 Serie Compact met zijn sportieve uiterlijk en zijn nerveuze viercilinders, maar stelt teleur door zijn bij de oude E30 3 Reeks geleende achtertrein en zijn te hoge prijskaartje, ondanks de zichtbare besparingsmaatregelen... Bovendien had BMW, en ondanks zijn sportieve afkomst, niets te bieden aan de bemiddelde sportievelingen, die dus kozen voor de VW Golf VR6! Als pleitbezorger van de zescilinder moest het Beierse merk reageren...

Een bedaarde motor, een speels rijgedrag

Zo stelde het merk in 1997 de 323ti Compact voor, met een edele zes-in-lijn onder de motorkap. Helaas ging BMW niet tot het uiterste bij de ontwikkeling: de gekozen motor was een relatief bedaard blok met een cilinderinhoud van van 2,5 liter en 170 pk (163 in België), wat best veel was voor de niet erg vooruitstrevende achteras zonder sperdifferentieel... Op de weg zorgt dat voor een niet erg homogeen geheel, met een rommelig rijgedrag en een achteras die het vermogen slecht verteert. Gelukkig geeft de zescilinder steeds thuis en beschikt hij over een gecultiveerd stemgeluid.

Zeldzaam

Op papier had hij alles om te verleiden. Helaas zouden zijn hoge prijs en een iets te slordige uitvoering het project afstraffen, waardoor er tot 2001 slechts iets meer dan 15.000 exemplaren verkocht zullen worden. Goed om te weten: de motor krijgt vanaf 1998 een dubbele Vanos, zonder dat het vermogen stijgt. Tegenwoordig zijn gezonde exemplaren te vinden voor prijzen tussen de 6.000 en 10.000 euro. Hij is eerder zeldzaam bij ons, maar is wat vaker te vinden in Duitsland.


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een BMW 3 Reeks? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste BMW 3 Reeks-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Win een plaats als co-piloot in een Porsche GT3 of GT4!

Win een plaats als co-piloot in een Porsche GT3 of GT4!

Ben jij er klaar voor om de sensatie van je leven te ervaren? Vroom heeft 5 felbegeerde plaatsen veiliggesteld, zodat jij de co-piloot kan worden van een Porsche GT3 of GT4 tijdens de Porsche Club Francorchamps Days op 8 of 9 april. Wees er snel bij voordat deze unieke kans aan je voorbij gaat!

Volkswagen Polo G40: vergeten sportieveling met trompet!

Volkswagen Polo G40: vergeten sportieveling met trompet!

Een grote compressor in een kleine Polo? Dat klinkt als een verleidelijk recept, en het bewijst dat de Volkswagen-groep – met een klein duwtje in de rug – weldegelijk een echte funauto kan bouwen!

Mitsubishi XRT Concept: de toekomstige L200?

Mitsubishi XRT Concept: de toekomstige L200?

Deze Mitsubishi XRT Concept is de voorbode van de volgende L200. Hij komt op de markt in Thailand en vervolgens in de rest van Azië en Oceanië, maar zal hij tot Europa geraken?

Reportage: QUQUQ, een campervan in pakketvorm!

Reportage: QUQUQ, een campervan in pakketvorm!

In plaats van een ‘echte’ camper te moeten kopen, kan je ook tijdelijk de nodige accessoires in een op maat gemaakte module voor je auto aanschaffen. Zoals met de QUQUQ Busbox-4, speciaal gemaakt voor de meest lifestylegeoriënteerde EV van het moment: de VW ID. Buzz!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.999
2018
24.489 km