Geflopt model: Ford Cougar, een V6 coupé voor 3.000 euro!

Een dertigtal jaar geleden was het coupésegment dichter bevolkt dan vandaag! Zo telde Ford er twee in zijn gamma aan het einde van de jaren ‘90: de strijdvaardige kleine Puma en de verbazingwekkende Cougar...

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 28 november 2022
  • Divers
  • 1.636 weergaven

Met zijn kenmerkende en zeer persoonlijke lijnen moest de Cougar de Probe doen vergeten, die een mislukking was. Voor dit nieuwe model besloot Ford uit te gaan van een gezonde basis: alles werd aangescherpt en de praktische aspecten werden onder handen genomen, met name door middel van een achterklep. Onder de motorkap werden twee motoren aangeboden: een 131 pk sterke 2 liter viercilinder en een 170 pk sterke 2,5 liter grote V6. Liefhebbers van ontspannen rijden konden bij die laatste zelfs kiezen voor een automatische versnellingsbak met 4 versnellingen! De Amerikaanse markt krijgt een identiek model, dat verkocht wordt onder het merk Mercury.

Een té persoonlijke lijn?

Tijdens de eerste perstests liet de Cougar een zeer goede indruk na bij de journalisten. De afwerking valt dan misschien wat tegen, het rijgedrag voldoet wel aan de eisen en de prestaties zijn van een behoorlijk niveau. Het model slaat echter niet aan en de verkoop komt moeilijk op gang. Kan het zijn dat het ontwerp te persoonlijk is? Of had dit nichesegment zijn tijd gehad? In elk geval kan Ford het overduidelijke niet ontkennen: de Cougar is een mislukking, net als de Probe eerder. In 2002, na minder dan 4 jaar productie, wordt de stekker uit het project getrokken en komt er geen vervanger.

Vandaag

Zo'n 20 jaar na het einde van zijn commercialisering lijkt de Ford Cougar eindelijk uit het vagevuur te komen: een aantal verzamelaars en liefhebbers van youngtimers beginnen belangstelling te tonen. Verleid door zijn atypische lijn en zijn weggedrag hebben eigenaars af te rekenen met specifieke onderdelen die soms moeilijk te vinden zijn, vooral bij een aanrijding. Het goede nieuws is dat op technisch vlak de mechaniek betrouwbaar is. Voor ongeveer 3.000 euro moet je je gading kunnen vinden!


Op zoek naar een coupé?

Ben jij op zoek naar een Coupé? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste coupé-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mazda CX-90: de krachtigste en grootste ooit

Mazda CX-90: de krachtigste en grootste ooit

Jammer genoeg is deze zevenzits SUV enkel bestemd voor de Amerikaanse markt...

Het stuurwiel van zijn Tesla komt los tijdens het rijden...

Het stuurwiel van zijn Tesla komt los tijdens het rijden...

Een technisch defect dat een drama had kunnen veroorzaken!

Elon Musk vreest China meer dan Europa

Elon Musk vreest China meer dan Europa

De concurrentie van Europese autobouwers boezemt de baas van Tesla geen angst in.

Video - wereldrecord langste drift op ijs: 7,351 km!

Video - wereldrecord langste drift op ijs: 7,351 km!

Het nieuwe record staat op naam van de elektrische Skoda Enyaq iV vRS.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Manueel

€ 6.999
2014
214.750 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Manueel

€ 28.990
2021
30.000 km