Lancia herrijst vanaf 2024

Het Italiaanse merk van de Stellantis-groep lanceert 3 nieuwe modellen vanaf 2024 en gaat voor 50% online verkoop.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 23 mei 2022
  • Lancering

Het ooit roemruchte Lancia was de laatste jaren op sterven na dood. Het werd enkel nog verkocht in Italië en had maar één model in de catalogus, de stokoude Ypsilon. Maar nu krijgt het dus nog één kans om zichzelf te bewijzen met een tienjarenplan, dat Lancia-CEO Luca Napolitano heeft toegelicht.

Ypsilon, Delta en Aurelia

dat vanaf 2024 drie nieuwe modellen moet opleveren. Het eerste nieuwe model wordt de vervanger van de Ypsilon, een 4 meter lange B-segment auto. In 2026 is het dan de beurt aan het nieuwe vlaggenschip van het merk, dat voorlopig de naam Aurelia krijgt. Het wordt een 4,6 meter lang model dat samen met het nieuwe topmodel van Opel en de opvolger van de DS7 in de Fiat-fabriek van Melfi gebouwd zal worden. In 2028 is het dan de beurt aan een nieuwe Delta, die met zijn lengte van 4,4 meter een plaatsje tussen de twee voorgaande modellen in krijgt. Volgens Lancia wordt het een “gespierde auto met geometrische lijnen die autoliefhebbers in heel Europa zal aanspreken.” Het doet alvast dromen van een terugkeer van de roemruchte Delta Integrale, al zal dat ongetwijfeld enkel gelden voor stylingdetails.

De Ypsilon zal nog verkrijgbaar zijn met (geëlektrificeerde) verbrandingsmotoren, maar vanaf 2026 zal het merk alleen nog maar 100% elektrische modellen lanceren en vanaf 2028 zal het alleen nog maar 100% elektrische voertuigen verkopen. Ook qua materialen gaat er aandacht naar duurzaamheid: Lancia moet het Stellantis-merk worden met het hoogste percentage gerecycleerde materialen.

Start in 5 landen, waaronder België

Lancia wordt het tweede ‘premium’-merk van de Stellantis-groep, naast DS en deelt ook de platformen en technologie van de groep. Toch zal het zich moeten onderscheiden met zijn “Italiaanse elegantie”. De liefde voor Italiaans design was ook één van de criteria voor de keuze van de landen waarin Lancia zijn eerste stappen zal zetten. België, Spanje en Frankrijk overtuigden de directie met “hun liefde en passie voor Made in Italy”, Nederland en Duitsland omwille van hun potentieel op het vlak van online verkoop en de 5 landen omwille van hun interesse in premium B-segment auto’s. Lancia wil in 60 grote steden aanwezig zijn met een netwerk van 100 dealers. 50% van de verkoop moet online gebeuren.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Stellantis.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km