Onze 10 favoriete auto’s van 2018

Eindejaarstijd? Dat is lijstjestijd, ook op de Vroom-redactie. Wij zochten en vonden – na lang beraad – de 10 leukste auto’s die we dit jaar getest hebben.

  • Bervoets Wim
  • 26 december 2018

1. Audi e-tron

Audi’s eerste elektrische SUV – made in Belgium, maar dat wist je al – is ons in het bijzonder bijgebleven. Niet omdat we er een tijdje op hebben moeten wachten, maar vooral omdat hij in alle opzichten een Audi blijft: qua design, bouwkwaliteit en helaas ook qua prijs. Alleen jammer dat zijn rijbereik ondanks de lange wachttijd dat van Tesla niet overtroeft. Verder lijkt zijn succes verzekerd.

Onze 10 favoriete auto’s van 2018

2. BMW M4 CS

De BMW M4 heeft een moeilijkere carrière gekend dan zijn voorgangers, die nog als M3 door het leven gingen. De eerste jaargangen van de M4 maakten de torenhoge verwachtingen niet helemaal waar, maar de latere edities en speciale reeksen maakten dat goed. Kers op de taart: de M4 CS, wiens crashdieet een radicaler en scherper rijgedrag opleverde. De M4 zoals hij altijd al had moeten zijn.

Onze 10 favoriete auto’s van 2018

3. Ford Fiesta ST

We blijven nog even bij de sportievelingen, maar gaan een maatje kleiner. De vorige Ford Fiesta ST was de ongekroonde koning van de compacte hot hatches. De nieuwe doet het met een cilinder minder – en gaat van vier naar drie – maar dat maakt hem er niet minder goed op. De nieuwe Ford Fiesta ST is volwassener, maar nog even speels als voordien.

Onze 10 favoriete auto’s van 2018

4. Ford Focus

Twee Fords in dit lijstje, en met een reden: deze Focus kaapte onlangs namelijk de titel van VAB-gezinswagen van het jaar weg in twee categorieën. Wie graag rijdt, doet met deze Focus opnieuw een prima koop: ook de nieuwe generatie bewaart het Ford-DNA, maar trekt het aanbod breder open om van de Focus naar keuze een sportieve, luxueuze of budgetvriendelijke gezinswagen te maken.

Onze 10 favoriete auto’s van 2018

5. Jaguar I-Pace

2018 was het jaar waarin de gevestigde waarden begonnen aan het Tesla-tegenoffensief. Audi met de e-tron hierboven, maar Jaguar beet met zijn I-Pace de spits af. Deze futuristisch getekende Brit is niet zozeer een SUV – hoe graag Jaguar je dat zelf wil doen geloven – maar wel een auto met echt sportieve inborst. Maar net als de Audi e-tron geraakt ook deze Jaguar I-Pace niet over het rijbereik van Tesla.

Onze 10 favoriete auto’s van 2018

6. Kia e-Niro

Een teken des tijds? Ook deze auto die ons van dit jaar is bijgebleven is elektrisch. De Kia e-Niro bleef vooral in het geheugen hangen omdat hij in de praktijk ook een ruim bruikbaar rijbereik oplevert van zo’n 400 kilometer. Zijn aankoopprijs blijft aan de hoge kant, maar neem je de uitgebreide standaarduitrusting, lage onderhouds- en fiscale kosten mee in de berekening, dan wordt zoiets wel een interessant aanbod voor wie de stap naar volledig elektrisch wil – en kan – zetten.

Onze 10 favoriete auto’s van 2018

7. Mercedes CLS

Maar gelukkig staan er ook ‘traditionelere’ auto’s in dit lijstje. Zoals de Mercedes CLS, die we reden met zijn krachtigste diesel, de 400d. Hij bleek comfortabeler dan we dachten, rijdt probleemloos deels autonoom, en heeft een krachtig een zoetgevooisde motor onder de kap. En hebben we het al over de luxe aan boord gehad?

Onze 10 favoriete auto’s van 2018

8. Suzuki Jimny

En net wanneer je denkt dat het met elektrisch en semi-autonoom rijden in 2018 niet moderner kan, komt Suzuki met deze tijdmachine: de Jimny. Een heerlijk ouderwetse off-roader met een guitig uiterlijk en schattige afmetingen, maar een die naast de piste meer van aanpakken weet dan het gros van de moderne SUV’s.

Onze 10 favoriete auto’s van 2018

9. Toyota Yaris GRMN

Een Yaris in dit jaaroverzicht? Zeker, en zelfs een die voor een groot deel in België werd ontwikkeld. Toyota’s Europese hoofdzetel in Zaventem kwam namelijk met deze radicale Yaris GRMN op de proppen, die een 212 pk sterke 1.8 met compressor onder de kap krijgt, een sperdifferentieel tussen de voorwielen en een manuele versnellingsbak. Pure en ongefilterde sensaties, maar helaas volledig uitverkocht.

Onze 10 favoriete auto’s van 2018

10. Volvo V60

Bij Volvo weten hoe ze een break moeten maken. En zeker hoe ze er een beter moeten maken. De Zweden zullen het zelf niet met zoveel woorden zeggen, maar deze V60 is eigenlijk een verbeterde V90. Hij deelt dezelfde fundamenten en motoren, maar verpakt die in iets compactere afmetingen dan de V90 terwijl hij nog steeds meer kofferruimte biedt dan zijn Duitse premiumconcurrenten.

Onze 10 favoriete auto’s van 2018

Meer lezen over:

Over de auteur: Bervoets Wim Wim Bervoets is redacteur bij Vroom sinds 2016. Hij interesseert zich voor alles van stadsauto’s tot sportwagens, en kijkt met een open blik naar de mobiliteit en brandstoffen van de toekomst.
Toch droomt hij nog altijd van een Lotus Elise...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km