Aan het begin van de ‘Golden Sixties’ aan de andere kant van de Atlantische Oceaan droomt de middenklasse van een betaalbare wagen met een redelijker formaat dan de slagschepen die de lokale constructeurs tijdens de jaren 1950 hebben geproduceerd. De Amerikanen zijn ook op zoek naar stijl en karakter, voorbij de sedans en cabrio’s vol chroom en met enorme staartvleugels. In deze veranderende context werkt Ford aan een compacter model, bedoeld om jongere bestuurders aan te spreken: de Mustang. Het model wordt op 17 april 1964 voor de eerste keer getoond op de World’s Fair in New York. De nieuwe Ford slaat in als een bom en bij zijn lancering enkele weken later kan het merk op de eerste dag al meer dan 22.000 bestellingen optekenen!

Van Pony Car tot Muscle Car

Met de Mustang wordt ook het concept van de Pony Car geboren. Een soort auto dat de nadruk legt op stijl en prestaties, maar dan in een compact formaat en nog steeds bedoeld voor de Amerikaanse markt. Het succes van de Mustang is zo groot dat de concurrentie zich haast om gelijkaardige modellen uit te brengen. Zo werden de Chevrolet Camaro, Dodge Challenger en Plymouth Barracuda geboren. Ford heeft van zijn kant grote ambities voor de Mustang, die steeds meer vermogen krijgt met gespierde varianten als de Mustang GT, Mach 1 of nog de Boss 302. De Mustang gaat mee met zijn tijd met drie koetswerkvarianten (coupé, cabrio en fastback) en met een indrukwekkende optielijst, waarmee het stukje bij beetje een musclecar wordt die de hele wereld weet te verleiden.

Terug naar het DNA van het origineel

Er zijn intussen zes generaties gevolgd sinds de eerste uit 1964. Hoewel de 2e, 3e en 4e de kracht van het origineel een beetje zijn verloren, keert de 5e generatie uit 2005 terug naar de oorsprong met agressieve lijnen en een flinke upgrade qua prestaties en technologie. De 6e generatie Mustang volgde in 2015. Deze versie bracht het design nog meer bij de tijd, al zijn er nog steeds tal van verwijzingen te zien naar de eerste Mustang. Varianten als de Shelby GT350 en Shelby GT500 volgden geleidelijk aan, waarmee de populariteit van het model werd uitgebreid naar een nieuw publiek.

Op naar de toekomst

In 2021 werd de Ford Mustang Mach-E onthuld, een elektrische SUV. Hoewel het geen traditionele Mustang is, neemt het model wel de naam en een deel van het iconische design van de Mustang over, waarmee het merk een nieuw tijdperk ingaat. Sinds 30 april is het ook mogelijk om de Mustang Mach-E Rally te bestellen, een volledig elektrische bolide met vierwielaandrijving en een piekvermogen van 486 pk voor een enorm koppel van 950 Nm!

De 7e generatie Mustang, die op het autosalon van Detroit werd onthuld in september 2022, gaat eveneens gepaard met een nieuw sportlabel: Dark Horse. Die krijgt een specifieke uitrusting die het sportieve karakter van het model benadrukt, waaronder een sperdifferentieel, Brembo-remklauwen met zes zuigers, een aangepast onderstel en een extra stabilisatorstang achteraan. Voor de 60e verjaardag van het model heeft Ford net twee speciale reeksen uitgebracht: de California Special en de Nite Pony Package, beiden bedoeld voor de Europese markt.

Een ding is zeker, ondanks dat er al meer dan 10 miljoen exemplaren zijn verkocht wereldwijd, zit de Mustang nog niet aan het einde van zijn Latijn!