Jean-Francois Christiaens

24 JUN 2019

Let op: zonnecrème is slecht voor je auto

Tijdens de hittegolf is zonnecrème uiteraard sterk aanbevolen om je huid te beschermen. Maar let op: zonnecrème, anti-insectenmiddelen en handreinigende gels zijn schadelijk voor het leder en de plastics in je auto.

20190624091238cremesolairevolant.jpg

Is het stuur van je auto helemaal ‘afgepeld’? Of hebben de plastics in je interieur een aantal sporen die je niet meer weg krijgt? Dan kan dit wel eens veroorzaakt zijn door herhaald contact met ontsmettingsmiddel voor de handen, zonnecrème of muggenspray. Die producten kunnen net zo schadelijk zijn voor het interieur van onze auto's... als ze goed zijn voor onze gezondheid. De chemicaliën in de producten kunnen reageren met de verschillende oppervlakken van de auto, waardoor ze sneller kunnen slijten. In deze video laat Ford zien hoe zijn onderzoekers dit soort producten, en andere zoals frisdrank, testen op de materialen die in hun voertuigen worden gebruikt.

20190624091205cremesolairevolant.jpg

Regelmatig contact

"Zelfs de meest onschadelijke producten kunnen problemen veroorzaken wanneer ze honderden of zelfs duizenden keren per jaar in contact komen met oppervlakken," zegt Mark Montgomery, ingenieur bij de materiaalafdeling van Ford.

Hoge en lage temperatuur

Ford voert vervolgens tests uit bij hoge temperaturen, in sommige gevallen zelfs tot 74°C. Zo simuleren ze de temperatuur die een auto-interieur op een zomerdag in volle zon kan bereiken. Anderzijds testen ze ook de weerstand van kunststoffen bij temperaturen van -30°C wanneer ze kwetsbaarder worden. In andere tests simuleren ingenieurs ook langdurige blootstelling aan de zon door materialen te bombarderen met ultraviolet licht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie