Ontdek de 5 geheimen van de nieuwe Citroën C4 X!

De Française trekt de crossover coupé-kaart.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 01 juli 2022
  • Lancering
  • 4.539 weergaven

De nieuwste in het gamma van het merk met de ‘chevrons’ werd op donderdag 29 juni gelijktijdig onthuld in Istanbul en Kopenhagen. Net als zijn neef, de Peugeot 408, waagt de Citroën C4 X zijn kans in het crossover-coupe segment. Niets revolutionairs, de C4 X is niets meer of minder dan een herziene C4. Als je voor de auto staat, merk je dat bijna alles hetzelfde is aan de twee modellen, ook de wielbasis. Alleen de daklijn en de koffer zijn anders.

We waren in de Deense hoofdstad aanwezig om kennis te maken met het model, wat ons de gelegenheid gaf de geheimen te onthullen van een sedan met een uiterlijk dat heel wat journalisten die de presentatie bijwoonden, wist te verbazen. Niet verwonderlijk, want Citroën kiest er bewust voor om auto's aan te bieden die "resoluut anders" zijn.

1. Mix van genres

Net als zijn grote broer, de C5 X, die beweert de voordelen van een sedan, een SUV en een break te combineren, wordt de C4 X voorgesteld als een alternatief dat "de elegantie van een fastback, de attitude van een SUV en de tijdloze verfijning van een 4-deurs sedan" combineert. Een cocktail die resulteert in een verhoogde sedan met een afgeknotte achterkant en een imposante voorkant. Het is niet het meest evenwichtige ontwerp wat we al gezien hebben, maar het zal zeker een bepaald publiek aanspreken.

2. De terugkeer van het vliegend tapijt en de comfortabele zetel

Ook hier put de C4 X inspiratie uit zijn grote broer door een veersysteem met progressieve hydraulische aanslagen te behouden. Dat is zeker een garantie voor comfort (wat Citroën het "vliegend tapijt-effect" noemt), maar zoals we zagen aan het stuur van de C5 X, kan het ook lichte rolneigingen veroorzaken. Dat kan een probleem zijn voor wie gevoelig is voor deiningen en andere koetswerkbewegingen.

Nog steeds wat comfort betreft, biedt de C4 X brede en uitnodigende zetels, voorzien van een speciaal 15 mm dik versterkt schuim. Dit soort van dekmatras biedt zowel ondersteunend als dynamisch comfort, wat vooral mensen die aan rugpijn lijden op prijs zullen stellen. De zetels zijn ook uitgerust met een schuim met hoge dichtheid, dat voor optimaal comfort zorgt en de gevolgen van inzakken en vroegtijdige veroudering van de zetels tegengaat.

3. Tot uw dienst

De C4 X wordt geleverd met een goed ontwikkeld aanbod van diensten. Daartoe behoort MyCitroën Assist, waarmee je 24/7 gratis en zonder abonnement de hulpdiensten kan bellen. Dit wordt gekoppeld aan permanente geolokalisatie van het voertuig en een SOS-knop. Zo kunnen de hulpdiensten bij een ongeluk sneller ter plaatse zijn.

4. 39 liter opbergruimte

Citroën heeft bijzondere aandacht besteed aan het optimaliseren van de opbergruimte in het voertuig, naast de koffer. De C4 X heeft niet minder dan 16 open of gesloten compartimenten, verspreid over de hele cabine, met een totaal volume van zo'n 39 liter!

5. 360° zicht

De 360° functie, die automatisch geactiveerd wordt wanneer de auto achteruit rijdt of handmatig gestart kan worden door de bestuurder, biedt video-assistentie bij alle manoeuvres aan lage snelheden, zicht vanaf de bovenkant van de auto en bestrijkt de hele omtrek.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Maserati Ghibli: het einde nadert!

Maserati Ghibli: het einde nadert!

Het merk stopt in 2024 met de productie van de berline.

Brabus buigt zich over de EQS om hem een groter rijbereik te geven!

Brabus buigt zich over de EQS om hem een groter rijbereik te geven!

En hij krijgt geen extra vermogen, wat zeldzaam is bij de tuner! Zijn koetswerk krijgt daarentegen wel een speciale behandeling…

5 dingen die je nog niet wist over de Mercedes-AMG One

5 dingen die je nog niet wist over de Mercedes-AMG One

We komen stukje bij beetje meer te weten over de net voor de zomer onthulde, 1.063 pk sterke bolide.

Op circuit rijden maakt (heel) gelukkig!

Op circuit rijden maakt (heel) gelukkig!

En dat zeggen wij niet, maar wel een wetenschappelijke studie van de Britse universiteit van Loughborough!

Aanbevolen tests voor jou

3,6 /5 Test: Volvo XC40 Recharge, redelijkheid op alle vlakken

Test: Volvo XC40 Recharge, redelijkheid op alle vlakken

De Volvo XC40 was in 2021 jaar het tweede meest verkochte model in België en ook de populairste auto in Vlaanderen, Brussel en bij de professionele gebruikers. Met de lancering van een betaalbaardere ‘Single Motor’ 100% elektrische uitvoering zal zijn populariteit in dat laatste segment alleen maar toenemen.

3,7 /5 Test: Lynk & Co 01, het winnende abonnement?

Test: Lynk & Co 01, het winnende abonnement?

De Chinese autobouwer beschikt over een zeldzaam aanbod: een deel-SUV waarop je je kan abonneren! Maar verdient deze plug-in hybride je aandacht?

3,7 /5 Test: Ford Mustang California Special, de ‘American Dream’!

Test: Ford Mustang California Special, de ‘American Dream’!

Wat is er beter dan een Mustang V8 Convertible om je eigen ‘American Dream’ te beleven? Zeker als je kiest voor het nieuwe California Special-pack dat doet dromen van de Amerikaanse Westkust?

BMW iX3 vs Volvo C40 Recharge: populaire maar niet echt volks geprijsde stekker-SUV’s

BMW iX3 vs Volvo C40 Recharge: populaire maar niet echt volks geprijsde stekker-SUV’s

Moet je volgende bedrijfswagen elektrisch zijn en hou je van SUV’s? Dan zouden de BMW iX3 en de Volvo C40 Recharge wel eens deel kunnen uitmaken van je selectie. Maar welke kies je?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kosten de Plaid-modellen van Tesla

Zoveel kosten de Plaid-modellen van Tesla

De meest explosieve uitvoering van de Model S en X vinden eindelijk hun weg naar ons land. Maar hoeveel moet je neertellen om te kunnen genieten van hun 1.020 pk?

Te koop: een unieke McLaren F1, waarschijnlijk voor een astronomische prijs!

Te koop: een unieke McLaren F1, waarschijnlijk voor een astronomische prijs!

Hij wordt beschouwd als één van de 3 iconen van de autowereld, naast de Ferrari 250 GTO en de Alfa Romeo 8C 2900. De McLaren F1 is de overtreffende trap op alle vlakken en wordt bijna nooit te koop aangeboden. Dus als je de middelen hebt, is dit je kans!

Tesla rust één van zijn Superchargers uit met een zwembad!

Tesla rust één van zijn Superchargers uit met een zwembad!

Na de lounges aan zijn laadstations haalt Tesla nu een ander wapen boven om elektrische reizigers bezig te houden: het Super Pool!

De Porsche 911 Carrera RS 2.7 van Paul Walker wordt geveild

De Porsche 911 Carrera RS 2.7 van Paul Walker wordt geveild

Een iconisch model en een link met de verongelukte acteur uit de film ‘Fast & Furious’, dat moet veel geld opleveren…

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.750
2021
6 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 27.950
2021
14 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Hybride - Benzine, Automaat

€ 44.490
2021
21.500 km

Benzine, Manueel

€ 20.990
2021
14.214 km

Hybride - Benzine, Automaat

€ 67.900
2020
28.030 km