Ontdek de 5 geheimen van de nieuwe Citroën C4 X!

De Française trekt de crossover coupé-kaart.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 01 juli 2022
  • Lancering
  • 5.500 weergaven

De nieuwste in het gamma van het merk met de ‘chevrons’ werd op donderdag 29 juni gelijktijdig onthuld in Istanbul en Kopenhagen. Net als zijn neef, de Peugeot 408, waagt de Citroën C4 X zijn kans in het crossover-coupe segment. Niets revolutionairs, de C4 X is niets meer of minder dan een herziene C4. Als je voor de auto staat, merk je dat bijna alles hetzelfde is aan de twee modellen, ook de wielbasis. Alleen de daklijn en de koffer zijn anders.

We waren in de Deense hoofdstad aanwezig om kennis te maken met het model, wat ons de gelegenheid gaf de geheimen te onthullen van een sedan met een uiterlijk dat heel wat journalisten die de presentatie bijwoonden, wist te verbazen. Niet verwonderlijk, want Citroën kiest er bewust voor om auto's aan te bieden die "resoluut anders" zijn.

1. Mix van genres

Net als zijn grote broer, de C5 X, die beweert de voordelen van een sedan, een SUV en een break te combineren, wordt de C4 X voorgesteld als een alternatief dat "de elegantie van een fastback, de attitude van een SUV en de tijdloze verfijning van een 4-deurs sedan" combineert. Een cocktail die resulteert in een verhoogde sedan met een afgeknotte achterkant en een imposante voorkant. Het is niet het meest evenwichtige ontwerp wat we al gezien hebben, maar het zal zeker een bepaald publiek aanspreken.

2. De terugkeer van het vliegend tapijt en de comfortabele zetel

Ook hier put de C4 X inspiratie uit zijn grote broer door een veersysteem met progressieve hydraulische aanslagen te behouden. Dat is zeker een garantie voor comfort (wat Citroën het "vliegend tapijt-effect" noemt), maar zoals we zagen aan het stuur van de C5 X, kan het ook lichte rolneigingen veroorzaken. Dat kan een probleem zijn voor wie gevoelig is voor deiningen en andere koetswerkbewegingen.

Nog steeds wat comfort betreft, biedt de C4 X brede en uitnodigende zetels, voorzien van een speciaal 15 mm dik versterkt schuim. Dit soort van dekmatras biedt zowel ondersteunend als dynamisch comfort, wat vooral mensen die aan rugpijn lijden op prijs zullen stellen. De zetels zijn ook uitgerust met een schuim met hoge dichtheid, dat voor optimaal comfort zorgt en de gevolgen van inzakken en vroegtijdige veroudering van de zetels tegengaat.

3. Tot uw dienst

De C4 X wordt geleverd met een goed ontwikkeld aanbod van diensten. Daartoe behoort MyCitroën Assist, waarmee je 24/7 gratis en zonder abonnement de hulpdiensten kan bellen. Dit wordt gekoppeld aan permanente geolokalisatie van het voertuig en een SOS-knop. Zo kunnen de hulpdiensten bij een ongeluk sneller ter plaatse zijn.

4. 39 liter opbergruimte

Citroën heeft bijzondere aandacht besteed aan het optimaliseren van de opbergruimte in het voertuig, naast de koffer. De C4 X heeft niet minder dan 16 open of gesloten compartimenten, verspreid over de hele cabine, met een totaal volume van zo'n 39 liter!

5. 360° zicht

De 360° functie, die automatisch geactiveerd wordt wanneer de auto achteruit rijdt of handmatig gestart kan worden door de bestuurder, biedt video-assistentie bij alle manoeuvres aan lage snelheden, zicht vanaf de bovenkant van de auto en bestrijkt de hele omtrek.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Stellantis.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Nu al elektrische Renaults R4 en R5 in Frankrijk

Nu al elektrische Renaults R4 en R5 in Frankrijk

De autobouwer biedt in samenwerking met het Franse R-Fit retrofit-kits aan voor zijn klassiekers. Je kan er binnenkort zelfs één kopen voor de Twingo van de eerste generatie.

Audi Activesphere concept: op avontuur in het elektrische tijdperk

Audi Activesphere concept: op avontuur in het elektrische tijdperk

Audi stelt het ondertussen al vierde lid voor van zijn ‘Sphere’ concept car-familie. Dit keer in de vorm van een cross-over coupé, aangepast aan vrijetijdsbestedingen waarvoor je ruimte nodig hebt.

Deze Vision 357 viert 75 jaar Porsche 356

Deze Vision 357 viert 75 jaar Porsche 356

De designstudie vloeide uit de pen van Michal Maurer, Vice President Style bij Porsche. VROOM.be kon hem enkele vragen stellen.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 34.490
2021
21.000 km

Benzine, Manueel

€ 28.990
2021
30.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km