BMW Vision Neue Klasse X: dit is de volgende iX3!

Als de Vision Neue Klasse-conceptcar de volgende generatie BMW 3 Reeks voorafgaat, dan geeft deze X-versie ons een voorsmaakje van de toekomstige SUV’s van het merk, te beginnen met de iX3.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 21 maart 2024
  • Toekomst

Zoals zijn naam al aangeeft, is de Vision Neue Klasse X de hogere tegenhanger van de conceptcar met bijna dezelfde naam die BMW afgelopen september voorstelde. Hij neemt quasi alle minimalistische stijlkenmerken over van die laatste, maar dan aangepast aan een SUV-formaat. Het grootste verschil tussen beide modellen is te vinden aan de kleine neusgaten van de SUV, die rechtstreeks verwijzen naar de eerste Neue Klasse-modellen uit de jaren 1960.



Hightech SUV met respect voor het milieu

Deze familielijn tussen beide conceptcars is ook goed te zien aan boord van de SUV, waar we het fameuze BMW Panoramic Vision kunnen zien onderaan de voorruit. Dit nieuw soort head-up display over quasi de hele breedte van de wagen kan zelfs volledig worden gepersonaliseerd vanop het centrale scherm dankzij de volgende generatie infotainment van het merk. De gebruikte materialen voor de rest van het interieur en voor het koetswerk zijn dan weer zo duurzaam mogelijk gemaakt.



Nieuwe, vereenvoudigde 800 V-architectuur

Onder de productieversie van deze BMW Vision Neue Klasse X zal er een volledig nieuwe architectuur schuilgaan op 800 V die speciaal is ontworpen voor elektrische aandrijving en waarvan het ontwerp ook sterk is vereenvoudigd om de productie te vergemakkelijken en de efficiëntie te verhogen. Het platform zal bijvoorbeeld nog maar gebruik maken van twee krachtige elektronische regelunits om quasi alle voertuigfuncties te besturen! Een platform waarbij BMW echt alles heeft proberen te verbeteren waar mogelijk.



Meer autonomie, laadvermogen en efficiëntie

Onder die verbeteringen kondigt BMW een 30% hogere laadsnelheid aan, waarmee het mogelijk moet worden om tot 300 km autonomie te recupereren in slechts 10 minuten tijd. Deze nieuwe architectuur belooft ook tot 30% meer autonomie en een 25% hogere efficiëntie. Een vooruitgang die te danken is aan tal van verbeteringen, zoals een 20% hogere energiedensiteit voor de batterijen, nieuwe banden, een herwerkt systeem voor de recuperatie van remenergie, maar ook een 20% lagere frictie ten opzichte van een equivalent huidig model – de iX3, met andere woorden.



Toekomstige iX3 vanaf 2025

BMW kondigt het nog niet officieel aan, maar de afmetingen, de positionering binnen het gamma en de lanceringsdatum van de productieversie van deze conceptcar komen allemaal overeen met de volgende generatie iX3. Een toekomstig model dat onze spionagefotografen hoogstwaarschijnlijk al meermaals wisten te spotten tijdens testwerk... De productieversie van deze Vision Neue Klasse X komt dus officieel op de markt in 2025 en wordt in Hongarije geproduceerd, in een fabriek die niets van fossiele energie gebruikt.



Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km