Testen

Test: Citroën ë-C4 X, elektrisch en exotisch

Deze exotische Citroën is ook elektrisch te krijgen, wat een vleugje stilte toevoegt aan het typisch comfortabele onderstel van het model. Je kan kiezen uit twee motoren en batterijen. Laten we zien welke je moet nemen.

  • Maloteaux  Olivier Maloteaux Olivier
  • 19 december 2023
  • Citroen
3,5
VROOM-score
  • 3,0
    Prestatie
  • 2,5
    Wegligging
  • 4,5
    Comfort
  • 3,0
    Uitrusting
  • 3,5
    Veiligheid
  • 4,0
    Prijs-kwaliteit
  • 4,0
    Verbruik
  • 3,5
    Globaal
Voor- en nadelen
  • Comfort en zacht rijgedrag
  • Scherpe prijs
  • Redelijk stroomverbruik (vooral met 156 pk)
  • Wegligging
  • Ietwat goedkoop interieur
  • Geen grote achterklep

Naast de versies op benzine en diesel bestaat het gamma van de C4 X ook uit twee volledig elektrische versies, met twee verschillende motor-batterijcombinaties. Het model stelt zich vooral op als alternatief voor zijn neefjes binnen de Stellantis-familie, met name de Citroën ë-C4, Opel Astra Electric en Peugeot e-308, maar hij gaat ook de concurrentie aan met de Renault Mégane E-Tech en Volkswagen ID.3, zonder de Chinese modellen BYD Dolphin en MG 4 te vergeten.

Aparte stijl

De ë-C4 X is getekend door het team van de Belg Pierre Leclercq en zijn excentrieke design is bedoeld om zuiderse en Oost-Europese klanten aan te spreken, die fan zijn van traditionele sedans, maar ook meer noordelijke bestuurders, die gek zijn van crossovers. Op technisch vlak neemt deze Citroën de basis over van de C4 met 5 deuren, maar dan met een 24 cm langer koetswerk voor een totale lengte van 4,60 m. Net als de ‘gewone’ C4 waarvan hij is afgeleid, staat de C4 X wat hoger op zijn pootjes dan zijn rivalen en is het dus gemakkelijk instappen.

Klassieke multimedia

Het dashboard is ook overgenomen van de C4 hatchback. Een zeer donker meubilair dat hier en daar bedekt is met harde plastics. Het centrale aanraakscherm is niet erg groot (10 inch), reageert vrij traag en de menustructuur is niet altijd even gemakkelijk. Maar je went eraan. De navigatie maakt gebruik van TomTom-kaarten met een vrij basic weergave. De connectiviteit is wel up-to-date en omvat onder meer Androit Auto en Apple CarPlay, met of zonder kabel. Een inductielader voor smartphones behoort ook tot de mogelijkheden.

Leuk zijn de praktische details aan boord, zoals een opberglade boven het handschoenkastje of een geïntegreerde tabletsteun (Smart Pad Support) die opklapt uit het dashboard voor de passagier. In totaal zijn er maar liefst 16 verschillende opbergvakken, voor een totaal volume van 39 liter.



Geen kofferverlies

De zetels zijn comfortabel en de zitruimte vooraan volstaat. Alleen jammer dat de toegenomen lengte ten opzichte van de gewone C4 niets heeft bijgedragen qua binnenruimte op de achterbank, beide modellen hebben dan ook een identieke wielbasis. De zitruimte achterin is dus correct, zonder meer. Zoals steeds in dit segment is de middelste zitplaats op de achterbank smaller dan aan de zijkanten.

De koffer gaat er echter flink op vooruit dankzij het langere koetswerk, van 380 liter in de ë-C4 hatchback tot 510 liter in dit geval. De overgang naar een elektrische aandrijflijn heeft dus geen impact gehad op de kofferruimte ten opzichte van de C4 X met verbrandingsmotor. Er is ook een kleine ruimte onder de vloer om je laadkabels in op te bergen. Alleen jammer dat deze laadruimte niet toegankelijk is via een grote achterklep, maar wel via een minder praktisch kofferdeksel.

Twee motoren en twee batterijen

Net als in de ë-C4 hatchback is deze elektrische C4 X te krijgen met twee motor-batterijcombinaties: 136 pk/45 kWh netto (een Duitse motor van Continental en een Chinese batterij van CATL) of 156 pk/51 kWh netto (Franse motor en CATL-batterij), met een theoretisch rijbereik van respectievelijk 360 of 418 km. De nieuwere Franse motor verbruikt minder dan de oudere Duitse krachtbron: 14,8 kWh/100 km tegenover 15,0 kWh/100 km. Bij mooi weer en rustig rijden konden we deze verbruikscijfers evenaren en haalden we een actieradius van ongeveer 300 km met de kleine batterij en 350 km met de grotere. Maar in de winter en/of als je voornamelijk op de snelweg rijdt, zal het verbruik stijgen en hou je eerder een actieradius van 220 km over met de kleine batterij, of 280 km met de grote.

In beide gevallen bedraagt het laadvermogen 11 kW aan een AC-laadpaal en maximaal 100 kW aan een DC-snellader. Reken dus op minimum 5 uur laden aan een gewone laadpaal en ongeveer 30 minuten om tot 80% bij te laden aan een snellader. Alle versies hebben overigens een warmtepomp voor een betere energie-efficiëntie bij koud of zeer warm weer. Eénpedaalrijden is echter niet mogelijk om tot stilstand te komen zonder het rempedaal aan te raken, al is er wel een B-stand voor meer recuperatie als je van het gas gaat.

Zachtheid en stilte

Ondanks het verschil in capaciteit zijn beide batterijen even groot en quasi even zwaar, wat betekent dat het grotere pakket een hogere energiedensiteit heeft. Het totale gewicht van beide elektrische versies is dan ook identiek: 1.659 kilo (100 kilo meer dan de ë-C4 hatchback), wat redelijk is voor een batterij-elektrische wagen van dit formaat.

Ook de prestaties zijn correct, zowel voor de instapversie met 136 pk (0 tot 100 km/u in 10 seconden) als voor de variant met 156 pk (0 tot 100 km/u in 9,2 seconden). Beide motorisaties hebben dan ook hetzelfde maximumkoppel van 260 Nm.

De ophanging is erg geslaagd en veegt alle gaten en bulten weg dankzij zijn speciale dempers met progressieve hydraulische bumpstops. Minder interessant is de besturing, die alle gevoel van de vooras wegfiltert. In de bochten werpt deze Citroën dan ook al snel de handschoen in de ring en laat hij zich liever rustiger rijden. Ook de stilte aan boord dankzij de elektromotor nodigt uit om het rustiger aan te doen.

Prijs Citroën ë-C4 X

De elektrische Citroën C4 X heeft een Belgische vanafprijs van 37.900 euro met 136 pk/45 kWh en 39.300 euro met 156 pk/51 kWh, wat 500 euro meer is dan voor de ë-C4 hatchback en nog steeds in aanmerking komt voor de Vlaamse EV-premie van 5.000 euro in 2024. Een scherpe prijs binnen het segment van de elektrische middenklassers. De meerprijs van 1.400 euro voor de versie met 156 pk lijkt ons te rechtvaardigen gezien de grotere autonomie en het lagere verbruik, wat ook scheelt in de gebruikskosten.

Ons verdict

Deze ‘X’ is met zijn origineler design en een grotere koffer dan de ë-C4 hatchback een interessante keuze, vooral omdat zijn prijs scherp blijft binnen het segment van de elektrische middenklassers en omdat zijn comfort boven de rest uitstijgt. Een auto die het proberen waard is. Wij zouden trouwens kiezen voor de versie met de grotere batterij, omwille van het extra rijbereik en zijn zuinigere motor.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Citroën? Kies uit meer dan 45.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Citroën-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Maloteaux  Olivier
Over de auteur: Maloteaux Olivier Het autovirus heeft Olivier al in zijn kindertijd besmet. Later volgde een passie voor journalistiek. Hij moest vervolgens alleen nog maar de twee combineren. Olivier is geïnteresseerd in alle soorten auto's uit alle tijdperken, ongeacht de techniek onder het koetswerk. Al heeft hij toch een lichte voorkeur voor coupés en roadsters met een karaktervolle motor...

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
4,0 /5 Test: Porsche Macan, even geslaagd als EV?

Test: Porsche Macan, even geslaagd als EV?

De Macan wordt volledig elektrisch in zijn nieuwe generatie. Laten we zien of deze sportieve SUV met batterijen en zonder uitlaten ons even enthousiast maakt achter het stuur.

3,5 /5 Test: Audi A3, naar een hoger niveau met de facelift

Test: Audi A3, naar een hoger niveau met de facelift

Na de Sportback en de sedan krijgt de Audi A3 een nieuwe Allstreet-versie met zijn facelift voor 2024. Maar is dit het enige interessante nieuws in het gamma van de compacte Duitser?

3,6 /5 Test: Smart #3, praktischer, maar minder leuk

Test: Smart #3, praktischer, maar minder leuk

De elektrische SUV-coupé Smart #3 is meer dan zomaar een afgeleide van de #1. Maar maken zijn unieke kenmerken hem beter, of net minder leuk dan zijn kleine broertje?

3,7 /5 Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

De tweede generatie Skoda Kodiaq bouwt verder op het succes van zijn voorganger met nog meer ruimte, nog meer praktische snufjes en nu ook een plug-inhybride motorisatie. Valt er nog iets op aan te merken?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km