Testen

Test: Hyundai Kona N, hot SUV!

Wie zegt dat sportieve wagens met een verbrandingsmotor hun beste tijd gehad hebben? Hyundai in elk geval niet, want de Koreaanse autobouwer breidt zijn N-familie nog uit. Dit keer met een pittige versie van zijn atypische Kona SUV.

 • Christiaens Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
 • 13 januari 2022
 • Hyundai
 • 11.102 weergaven
3,6
VROOM-score
 • 4,5
  Prestatie
 • 4,5
  Wegligging
 • 2,5
  Comfort
 • 4,0
  Uitrusting
 • 4,0
  Veiligheid
 • 3,5
  Prijs-kwaliteit
 • 1,5
  Verbruik
 • 4,0
  Globaal
Voor- en nadelen
 • Stevige prestaties
 • A la carte instelbaar
 • Grip
 • Uithouding van de remmen
 • Standaarduitrusting
 • Globale kost (aankoop, belastingen, verbruik,…)
 • Wat stevige demping aan lage snelheid
 • Minder efficiënt dan de i30 N aan dezelfde prijs…

Het Hyundai-gamma evolueerde op een verbijsterende manier de laatste jaren… en dat op alle vlakken! Niet enkel het aantal modellen in de ‘traditionele’ catalogus van Hyundai breidde sterk uit (denk maar aan de onlangs gelanceerde compacte SUV Bayon). Maar de Koreaanse gigant lanceerde ook een uitgebreid elektro-offensief met zijn Ioniq-familie (waarvan de Ioniq 5 op dit moment het speerpunt vormt). En dat alles zonder, tot ons grote plezier, een breed gamma van sportieve modellen te vergeten met het N-label. Een letter die verwijst naar de geboorteplek van deze gedopeerde modellen (het ontwikkelingscentrum van Namyang, in Zuid-Korea) en het circuit waar ze getest worden (de beroemde ‘Nürburgring’ in Duitsland, die we je niet meer moeten voorstellen…).

Van niets… naar keuze te over!

Resultaat: hoewel Hyundai tot voor kort niet echt uitblonk met zijn gamma van sportieve modellen, heeft de Koreaanse autobouwer sinds de lancering van zijn i30 N in 2017 snel zijn geloofsbrieven op dit vlak weten te verdienen. Een model dat, dankzij de hand van Albert Biermann, ex-BMW M (en nu "jong gepensioneerd" na Hyundai), al snel bewees de traditionele hot hatch-referenties aan te kunnen. Sindsdien heeft het Hyundai N-aanbod zich stevig uitgebreid. Eerst met de Fastback-versie van de i30 N, en recent nog met de kleine en wilde i20 N. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de modellen die niet voor Europa bestemd zijn, zoals de Veloster N en de Elantra N. En ook al zal de toekomst van het merk zeker elektrische sportwagens omvatten (een Ioniq 5 N zou binnenkort officieel onthuld worden), toch Hyundai blijft zijn portefeuille van sportmodellen met verbrandingsmotor uitbreiden, nu met zijn eerste high-performance SUV: de Kona N.

Een i30 N "op hoge poten"

Officieel onthuld in april vorig jaar, komt dit model nu 'fysiek' bij ons op de markt. Hoewel hij compacter (4,22 m) is dan de i30 N (4,34 m) en i30 Fastback (4,46 m), neemt deze Kona N hun "grote" viercilinder 2.0 l turbo over (en dus niet de 1.6 l turbo met 204 pk van de i20 N). En dat uitsluitend in zijn Performance-versie, die bij de recente restyling van de i30 N tot 280 pk werd opgevoerd.

Hoewel het platform van de Kona het inbouwen van vierwielaandrijving mogelijk maakt, wilde het team van Albert Biermann niet de achterwielen bij de aandrijving betrekken. De Kona N blijft daarom enkel voorwielaangedreven, geholpen door een elektronisch geregeld sperdifferentieel.

Het enige noemenswaardige mechanische verschil met de i30 N is dat de Kona N niet over een handgeschakelde zesversnellingsbak beschikt. De Kona N wordt enkel met de nieuwe 8-traps versnellingsbak met dubbele koppeling geleverd.

In de niche van de SUV op steroïden van generalistische autobouwers vat de Kona N post tussen de Ford Puma ST (met zijn 1.6 liter turboblok met 200 pk en voorwielaandrijving) en de onlangs gerestylede Volkswagen T-Roc R (aangedreven door een 2.0 liter turboblok met 300 pk en vierwielaandrijving).

Specifieke details

In zijn N-versie heeft de Kona recht op de traditionele toevoegingen bij Hyundai's sportieve modellen. We hebben het dan onder andere over de 19-inch wielen van gesmeed aluminium die de rode remklauwen tonen die dezelfde grote geventileerde schijven omvatten als bij de i30 N (360 mm voor, 314 mm achter), en een diffuser achteraan met een nogal suggestief dubbel uitlaateindstuk en een derde driehoekig remlicht.

Bedankt Albert!

Ook binnenin vinden we een sportieve afwerking terug. We merken vooral de mooie kuipzetels op, die een uitstekende steun bieden, en het specifieke stuur. Dat is voorzien van nieuwe knoppen die het makkelijk maken om het volledige potentieel van de Kona N te benutten wanneer die kans zich voordoet. De rode NGS knop bijvoorbeeld, een soort 'push-to-pass'-knop die gedurende 20 seconden gebruikt kan worden.

Kleine details die ook liefhebbers van het sportievere stuurwerk zullen waarderen: terwijl alle andere Kona's nu een elektrische handrem hebben, grijpt de Kona N terug naar een "goede oude" mechanische handrem in de Koreaanse interieur. Bovendien heeft de Kona N, in tegenstelling tot de 'bravere' Kona met automaat, een hendel die 'de juiste kant op gaat' wanneer je hem handmatig wil bedienen. Met andere woorden: duwen om terug te schakelen en trekken om op te schakelen. Zo volgt hij de natuurlijke bewegingen van het lichaam bij het remmen en optrekken. Eisen die blijkbaar door Albert Biermann zelf opgelegd werden. Dus bedankt wie?


Onvindbaar” genummerd plaatje

Nog een opmerking over het interieur van deze Kona N voor we hem op de kleine wegen in de buurt van Pepinster de sporen geven: aanvankelijk waren er 120 exemplaren voor onze markt gepland.

De invoerder voor ons land had voor de gelegenheid een genummerd plaatje voorzien in het interieur en ook een geschenkkoffertje dat persoonlijk door Thierry Neuville gesigneerd werd. Maar deze exemplaren, die in 2021 te koop aangeboden werden, hebben allemaal al een koper gevonden... Wie een genummerde Kona N wil, zal moeten hopen om er één te vinden als directiewagen. Het goede nieuws is dat dankzij het succes van zijn hybride/elektrische modellen, die de CO2-uitstoot van de sportieve modellen van het merk compenseren, Hyundai uiteindelijk besloten heeft om voor 2022 opnieuw 120 stuks van zijn Kona N op de markt te brengen. Maar zonder genummerd plaatje...

Bruikbaar...

Op de weg valt de Kona N op met een "relatief brave" inborst in de 'Normal'-stand. Het motorgeluid is vrij discreet, de demping is nog min of meer meegaand (ook al heeft de Kona N, gezien zijn hogere rijhoogte, bij lage snelheden af te rekenen met een wat stugge demping) en zijn versnellingsbak met dubbele koppeling is tamelijk soepel in zijn schakelgedrag. Kortom, dit is een sportieve SUV die "braaf" kan zijn voor dagelijks gebruik. Je krijgt wel een nogal afgemeten passagiersruimte achterin (de wielbasis van 2,60 m is 5 cm korter dan die van de i30 N) en een koffer die niet echt enorm is: 361 l tegen 381 l / 436 l voor de i30 N / i30 Fastback. Maar bij de Kona N valt het op dat de veerpootbrug die de bruikbaarheid van de bagageruimte van de radicalere i30 N belemmert, hier niet aanwezig is.

À la carte

Naast de traditionele Eco, Normal en Sport standen van de andere Kona-modellen, is er hier ook een radicalere 'N' stand. Maar deze stand wordt best gereserveerd voor circuitdagen of, op zijn minst biljartvlakke wegen. We waarderen ook de mogelijkheid om twee aangepaste modi in te stellen: Custom 1 en Custom 2. Via het grote 10,25" touchscreen kan je zo veel van de componenten van de wagen op drie niveaus instellen (Normaal, Sport en Sport +). 

Het is een echt feest: je kan de Kona N fijn afstellen naar je eigen goesting, afhankelijk van de omstandigheden. In ons geval gaven we er bijvoorbeeld de voorkeur aan om alle instellingen op Sport + te zetten, behalve de demping (Normal) en de versnellingsbak (Sport) in Custom 1. Zo kunnen we optimaal gebruik maken van de efficiëntie van de Kona op oneffen wegen.

Efficiënt

Over het algemeen is het hoge prestatieniveau van de Kona N opmerkelijk. In Sport + klinken de motor en het uitlaatsysteem bijzonder opwindend en zorgen voor een showelement dankzij de enthousiaste knalgeluiden. Het maximumkoppel van 392 Nm geeft thuis van 2.100 tot 4.700 t/min, en vervolgens wordt het maximumvermogen (280 pk) bereikt tussen 5.500 en 6.000 tpm. De 0 tot 100 km/u wordt tikt weg in 5,5 seconden en de topsnelheid bedraagt 240 km/u. Dat is net iets minder sportief dan de i30 N (5.4 s en 250 km/u), maar meer dan genoeg om je te amuseren...

Bij sportief rijden waarderen we de Kona N vooral om zijn efficiëntie. In Sport + helpt zijn sperdifferentieel hem om (licht) naar de binnenkant van de bocht te duiken, maar zonder heftige koppelreacties in het stuur. En zijn achteras volgt de rijlijn efficiënt. Je amuseert je minder met hem bij het ingaan van een bocht te "plaatsen" dan de Ford Puma ST, die speelser is. Maar het tempo dat de Kona N erop nahoudt bij het sprinten van de ene naar de andere bocht is duidelijk indrukwekkend. De remmen zijn ook uitstekend, en in staat een zeer sportieve rijstijl te doorstaan (althans op de weg) zonder de handdoek in de ring te gooien. Maar ook zijn grip, ondanks de winterse weersomstandigheden van onze test.

Wat moet dat kosten?

Hyundai vraagt €40.499 voor zijn Kona N. Dat is, tot op de euro na, de prijs van de i30 N als die met dezelfde DCT-versnellingsbak is uitgerust. Het is dus een kwestie van kiezen... Voor deze prijs is de uitrusting bijzonder compleet. Alleen voor de lak (650 €) en eventueel het zonnedak (750 €) wordt extra geld gevraagd. Dit plaatst de explosieve Kona ook hier tussen de Puma ST (€ 32.190) en de VW T-Cross R (€ 45.610). Wel zal je nog steeds moeten rekenen op een stevig belastingbudget (afhankelijk van waar je woont, met zijn vermogen van 206 kW of zijn WLTP CO2 homologatie van 194 g/km...). En een bijpassend benzinebudget. Het gecombineerde WLTP-verbruik bedraagt 8,4 l/100 km. Maar de boordcomputer van ons testmodel toonde, na onze trip aan een stevig tempo over verlaten wegen, ‘iets meer’ dan het dubbele.

Ons verdict

De Kona N, die iets minder radicaal is dan de i30 N maar explosiever en polyvalenter dan de ‘kleine’ i20 N, krijgt eindelijk een plaats in de catalogus van de sportieve merken van de Koreaanse autobouwer. Daarbovenop biedt hij een onnavolgbare charismatische stijl voor de liefhebbers van het genre. Een sportieve SUV die tegelijkertijd aangenaam blijft om dagelijks mee samen te leven, als leuk om mee te stoeien wanneer het kan. 


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Hyundai Kona? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Hyundai Kona-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Dit is Hoonipigasus, het monster van Ken Block voor Pikes Peak!

Dit is Hoonipigasus, het monster van Ken Block voor Pikes Peak!

Met 1.400 pk voor amper 1.000 kg mikt de Amerikaanse piloot met dit ding op de eerste plaats in de mythische race!

Audi: ‘Competition’-uitvoeringen van de RS 4 Avant en RS 5

Audi: ‘Competition’-uitvoeringen van de RS 4 Avant en RS 5

Audi voorziet Competition en Competition Plus versies van zijn RS 4 Avant en RS 5. Kwestie van de meest veeleisende bestuurders nog wat meer rijplezier te bieden.

Fisker Pear: elektrisch voor minder dan 30.000 dollar, dat ziet er zo uit!

Fisker Pear: elektrisch voor minder dan 30.000 dollar, dat ziet er zo uit!

Geen echte crossover, noch een stadswagen waarschuwt Henrik Fisker: “De PEAR wordt een revolutionair elektrisch voertuig dat in geen enkel bestaand segment thuishoort.”

De toekomstige BMW XM in 7 cijfers

De toekomstige BMW XM in 7 cijfers

Binnenkort kunnen we eindelijk de ‘Super-SUV’ van BMW ontdekken zonder camouflage. In afwachting van zijn officiële voorstelling bekijken we deze toekomstige XM met al zijn superlatieven al eens aan de hand van 7 cijfers.

Aanbevolen tests voor jou

3,5 /5 Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

De compacte Italiaanse SUV is er eindelijk! Liefhebbers van rijplezier zullen blij zijn, maar misschien gaat dat ten koste van het comfort en de praktische aspecten? Tenzij de situatie net helemaal omgekeerd is...

3,2 /5 Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Lijken blitse elektrische SUV’s je wat te veel van het goede en te duur? Met deze eerste ‘rationele en betaalbare’ elektrische break zou MG je dan wel eens kunnen verleiden!

Test: Fiat Tipo & 500X hybride, zijn ze echt de moeite waard?

Test: Fiat Tipo & 500X hybride, zijn ze echt de moeite waard?

De twee meest familiale auto’s van de Italiaanse autobouwer krijgen een hybride aandrijving. Blijkt dat we die motorisatie nog niet zo lang geleden al konden ontdekken! Maar biedt hij echt een voordeel onder de motorkap van de Tipo en de 500X?

4,0 /5 Test BMW i4 M50: comfortabele katapult

Test BMW i4 M50: comfortabele katapult

Na een passage bij het M-departement van BMW krijgt de i4 twee elektromotoren in zijn M50-uitvoering. Daarmee beschikt hij over 800 Nm… en kan hij misschien ook de M4 met zijn ‘archaïsche’ verbrandingsmotor de loef afsteken? Niet zo snel...

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

Het voordeel bij Tesla is dat de modellen maar weinig veranderd zijn in de loop der jaren en dus niet verouderd lijken. En natuurlijk is er de toegang tot het Supercharger-netwerk! Jammer genoeg betekent dat ook dat ze eerder aan de prijs blijven...

Te koop: een Renault Fuego die eigendom was van de familie Ceaușescu

Te koop: een Renault Fuego die eigendom was van de familie Ceaușescu

De startprijs voor deze auto uit de jaren ‘80: € 500!

BMW Art Cars '9 out of 19': een niet te missen expo!

BMW Art Cars '9 out of 19': een niet te missen expo!

Nog nooit eerder werden zoveel van deze unieke voertuigen op dezelfde plek getoond! Je kan ze tot 14 juni 2022 ontdekken in Luxemburg!

Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Dit is één van de meest gewilde auto’s ter wereld: een Ferrari 340 MM Spider met een koetswerk van Vignale. Er werden slechts 4 exemplaren gebouwd, waarvan er de afgelopen 10 jaar geen enkele geveild werd...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 19.571

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 11.200
2014
101.631 km

Benzine, Automaat

€ 17.790
2017
10.571 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Benzine, Manueel

€ 21.999
2018
54.490 km