Jean-Francois Christiaens

19 NOV 2018

Zeldzame historische Ferrari onder de hamer: “er bestaan nog maar drie exemplaren van”

Veilinghuis RM Sotheby’s biedt een van de drie resterende Ferrari 290MM-modellen aan van de vier exemplaren die ooit gebouwd werden. Met chassisnummer 0628 reden legendes als Stirling Moss en Juan Manuel Fangio.

Na een rampjaar op Le Mans in 1955 trok Mercedes zijn Silberpfeile terug uit de race. Een buitenkans voor Enzo Ferrari om zijn merk op het podium te krijgen. Voor de Mille Miglia van 1956 werden er vier exemplaren van de 290 MM gebouwd en van een koetswerk voorzien door Scaglietti. Voor de motor experimenteerde Ferrari met verschillende blokken met dezelfde cilinderinhoud. Chassisnummer 0628 kreeg eerst een viercilinder van 3,5 liter, en haalde met Peter Collins en Juan Manuel Fangio het podium van de Mille Miglia.

Het jaar erop kreeg hetzelfde chassis een nieuwe motor: een krachtigere 3.5 V12, met 320 pk. Peter Collins reed er de 1.000 kilometer van Buenos Aires mee, Stirling Moss de Nassau Trophy.

Vandaag blijven er nog maar drie van de vier exemplaren van de Ferrari 290 MM over. Begin december veilt RM Sotheby’s dit exemplaar. Volgens experten moet de Ferrari 19 tot 22 miljoen euro opbrengen…

Advertentie
Advertentie
Advertentie