Pierre-Benoit Sepulchre

7 SEP 2020

Bugatti van koning Leopold III verkocht voor meer dan 10 miljoen euro

Een nieuw record voor een Bugatti.

Een Bugatti Type 59 Sports uit 1934, die ooit eigendom was van koning Leopold II, vond afgelopen zaterdag een koper tijdens een veiling georganiseerd door Gooding & Company in het kasteel van Hampton Court, niet ver van Londen. De Bugatti werd afgeklopt op een recordbedrag van 8,5 miljoen pond of zo’n 9,53 miljoen euro. Daar komt nog de veilingcommissie bij, waardoor de eindrekening uitkomt op 9,535 miljoen pond of 10,7 miljoen euro. Dat is een nieuw record voor een Bugatti.

Uitzonderlijk model

De Type 59 Sports was een uitblinker onder de niet-standaard racewagens tijdens het interbellum. Hij was van het Bugatti-team in seizoen 1934-1935 van de Grote Prijzen en won met René Dreyfus aan het stuur de Grote Prijs van Spa-Francorchamps.

Daarna verbouwde Bugatti de racer tot een sportwagen, met een nieuwe versnellingsbak en een beter chassis en koetswerk. Hij kreeg een zwarte kleur en werd vervolgens verkocht aan Leopold III, die verzot was op bolides met het beroemde rode logo.

Sindsdien is de auto vier keer van eigenaar veranderd, maar steeds in zijn oorspronkelijke toestand gebleven. Volgens Gooding & Company is de auto met chassisnummer 57248 ongetwijfeld de belangrijkste en de meest authentieke van alle racewagens die Bugatti ooit heeft gemaakt.
Advertentie
Advertentie
Advertentie