Jean-Francois Christiaens

17 DEC 2018

Dokters krijgen ‘gevoelig’ meer verkeersboetes dan gemiddeld

Op basis van een studie door de Artsenkrant besluit het instituut Vias dat “dokters gevoelig meer boetes krijgen dan de gemiddelde Belg”, vooral voor snelheidsovertredingen.

Een staal van meer dan 1.100 artsen (huisdokters en specialisten) nam deel aan een grote enquête rond verkeersveiligheid van de Artsenkrant. De resultaten daarvan zijn onder de loep genomen door Vias, het vroegere BIVV. Daaruit blijkt dat meer dan de helft van de dokters (53 procent) het voorbije jaar een boete kreeg.

Snelheidsovertreding

In de meeste gevallen ging het om een snelheidsovertreding. Vias stelt vast dat 4 artsen op tien het voorbije jaar werden betrapt te hard rijden, tegenover 1 Belg op 8 (13 procent) gemiddeld.

Parkeerprobleem

Uit de studie leren we verder dat het vinden van een parkeerplek voor 1 huisarts op 8 een dagelijks probleem en een bron van tijdverlies is. Daarom vindt Karel Anseeuw, vertegenwoordiger van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS), dat er “overal parkeerplekken gereserveerd voor huisartsen zouden moeten zijn, die goed over de stad moeten verdeeld zijn”. En dat is niet alles: “Verder vragen we de plaatselijke overheden om huisartsen een sticker te geven waarmee ze vrijgesteld worden van betalend parkeren”. Daardoor zouden de dokters volgens Anseeuw meer tijd kunnen besteden aan hun patiënten in plaats van “tijd te verliezen met het leggen van een ticketje of een blauwe schijf”.
Advertentie
Advertentie
Advertentie