Wim Bervoets

12 NOV 2018

Inhaalverbod vrachtwagens: minister van Mobiliteit moet vastleggen wat “regen” is

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) gaat volgend jaar camera's installeren om vrachtwagenchauffeurs te beboeten als ze het inhaalverbod bij regen negeren. Alleen heeft hij van federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) een wet nodig die zegt wat “regenweer” is.

De camera's, die Vlaams minister Weyts in de eerste helft van 2019 wil plaatsen, zullen gekoppeld zijn aan een pluviometer die de neerslag meet. Maar federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) moet nog definiëren wat beschouwd kan worden als regenweer. "Van zodra dat rond is, kunnen we gaan beboeten", aldus Weyts.

Niet regen alleen

Dat is minder makkelijk dan het lijkt, zegt Stef Willems van VIAS Institute in de krant De Standaard: “Het gaat niet over regen alleen”, aldus Willems. “Je moet het als neerslag definiëren, want je hebt ook sneeuw. En mist, is dat ook neerslag?”

Klaarheid scheppen

Al in 2004 introduceerde Bert Anciaux, destijds minister van Mobiliteit, een inhaalverbod bij regenweer. Maar de definitie van ‘regenweer’ bleek te vaag. Minister Bellot laat weten nu voor eens en voor altijd klaarheid te willen scheppen in de regels rond regen en natheid.

Uit cijfers van mobiliteitsorganisatie Touring blijkt dat een op drie vrachtwagenchauffeurs het inhaalverbod bij regen negeert. Bij truckers met een buitenlandse nummerplaat is dat zelfs negentig procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie