Jean-Francois Christiaens

23 OKT 2019

Opgelet: sommige kinderzitjes zijn gevaarlijk… door giftige stoffen

De Touring Club Suisse heeft 20 kinderzitjes voor in de auto getest. Verrassend genoeg zijn 4 ervan afgekeurd omdat ze te veel giftige stoffen bevatten, zoals naftaline en het brandvertragende TCPP.

20191023121646touringsiegeauto.jpg

De Zwitserse automobilistenvereniging TCS heeft de resultaten gepubliceerd van een groot onderzoek naar de veiligheid van kinderzitjes voor in de auto. 20 stoeltjes in alle maten zijn getest. 11 daarvan verdiende de vermelding “sterk aangeraden”, maar 4 werden ook bestempeld als “niet aangeraden”. En dat is omdat ze te veel schadelijke stoffen bevatten.

Naftaline en TCPP

“Kinderen steken alles in hun mond. Dat is ook zo voor de bereikbare delen van kinderzitjes,” zo verklaart de TCS. De vereniging paste daarom dezelfde normen toe die gelden voor kinderspeelgoed en die strenger zijn dan die voor kinderzitjes. “Vier van de twintig onderzochte stoeltjes vertoonden zo een te hoog toxisch gehalte,” ontdekte de TCS. “De stof die de stoeltjes bedekt van de modellen Uppababy Mesa i-Size en Uppababy Mesa i-Size + i-Size Base is behandeld met het brandvertragende TCPP, terwijl de Hauck iPro Baby en de Hauck iPro Baby + iPro Base te veel naftaline bevatten, dat kankerverwekkend zou zijn,” zo waarschuwen de Zwitsers.

20191023121807touringsiegeauto.jpg
Advertentie
Advertentie
Advertentie