Bert Troubleyn

9 SEP 2021

Van wie is deze 681 pk sterke sportwagen op waterstof?

Het merklogo komt uit Korea, maar de auto is ontwikkeld met hulp uit Kroatië.

Op het salon van München heeft Hyundai het doek getrokken van de Concept FK, een sportieve coupé met waterstofaandrijving. Nu ja, helemaal juist is dat niet, want eigenlijk is het een plug-inhybride, met een extra grote batterij om langdurig elektrisch te kunnen rijden via een elektromotor in de achteras en een brandstofcel die eveneens stroom produceert en die een andere elektromotor voedt op de vooras. Samen ontwikkelen beide aandrijflijnen tot 681 pk, goed om de coupé van 0 naar 100 km/u te laten optrekken in “minder dan 4 seconden”.

Nieuwe generatie

De brandstofcel is door Hyundai zelf ontwikkeld en maakt deel uit van een familie van twee brandstofcellen voor toekomstige productiemodellen van het merk: een met 136 pk en een met 272 pk. Bovendien zou de levensduur van deze nieuwe generatie brandstofcellen veel beter zijn – voor de Nexo beweert Hyundai dat die na 160.000 kilometer afgeschreven is.

Rimac

De batterij en elektromotor komen dan weer van Rimac, de Kroatische constructeur van elektrische supersportwagens die onlangs nog Bugatti heeft overgenomen. Hyundai is namelijk aandeelhouder van Rimac, net zoals Porsche.

Hyundai wil tegen 2035 enkel nog uitstootvrije auto’s verkopen in Europa en tegen 2040 in de rest van de wereld. Daarbij blijft het parallel op elektrische en waterstofaangedreven modellen inzetten.

?


Advertentie
Advertentie
Advertentie