Bert Troubleyn

20 NOV 2019

Deze tractor is klaar voor de Autobahn

De JCB Fastrac Two heeft een erkende recordsnelheid van 219 km/u gehaald, maar tikte op een bepaald moment zelfs de 247 km/u aan.

Eind juni konden we al uitpakken met een snelheidsrecord voor een tractor: de JCB Fastrac haalde toen een top van 166 km/u dankzij een dieselmotor met 1.000 pk en 2.500 Nm en een grondig herwerkte stroomlijn. Vorige week verbrak JCB zijn eigen record, en niet door er flauwtjes 5 km/u bij te doen. Neen, op een luchthaven in het VK haalde de tractor volgens de meters van het Guinness World Record Book een gemiddelde topsnelheid van 219 km/u.

Gemiddeld, omdat een snelheidsrecord pas telt als het in twee richtingen wordt gehaald om factoren zoals wind en hellingshoek uit te schakelen. Tijdens een van de oefenritten klokte het monster volgens JCB zelf echter af op 247 km/u, wat volstaat om op de Duitse Autobahn met de meest gehaaste vertegenwoordigers mee te kunnen. Om de topsnelheid zo hoog te krijgen, is niet zozeer aan de motor gewerkt, maar wel aan het gewicht – de Fastrac Two is 10 procent lichter dan afgelopen zomer – en aan de stroomlijn, die nog sterk verbeterd is.

Om de recordtractor op een veilige manier weer tot stilstand te krijgen, hadden de ontwikkelaars geen andere keuze dan een oplossing uit de wereld van de drag racing te lenen: het gevaarte heeft een remparachute. Dat zorgt in elk geval voor spectaculaire beelden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie