Hoewel de Belgen nog steeds het vaakst een auto op benzine kopen in 2024, blijft het aandeel van de elektrische wagens groeien. EV's staan nu zelfs op de tweede plaats van de markt in 2024, met een marktaandeel van 23%! Ze worden natuurlijk wat geholpen door de Vlaamse premie voor elektrische wagens, waardoor de inschrijvingen van EV's in het noorden van het land met 150,4% zijn toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. De markt wordt echter nog steeds gedragen door professionals, bij wie de elektrische modellen op de eerste plek staan met 31,6% marktaandeel. Iets dat vooral de premiummerken ten goede komt, zoals te zien aan het klassement.

5. BMW i4

Op de vijfde plaats staat niet de BMW iX1 SUV of de BMW i5, maar wel de vierdeurscoupé uit Duitsland: de BMW i4. Een model met een autonomie tot 590 km dankzij de batterij van 81,1 kWh en een elektromotor van 250 kW (340 pk) op de achteras in het geval van de eDrive40. Het model is nog maar net gefacelift, maar van die nieuwe versie hebben we nog geen prijzen. De productie van de vernieuwde BMW i4 gaat in juli 2024 van start.

4. Audi Q4 e-tron

Het zijn opvallend genoeg twee Duitse modellen die onderaan deze top 5 staan. Boven de vierdeurscoupé uit München eindigt de Audi Q4 e-tron op de vierde plek, met zijn vanafprijs van 57.269,99 euro. In zijn versie met het meeste uithoudingsvermogen haalt de Q4 e-tron een maximale autonomie van 544 km. De elektrische SUV bestaat trouwens ook als Sportback met een aflopende daklijn. Die is iets minder praktisch en ook iets duurder, maar hij haalt wel een iets groter rijbereik van 562 km.

3. Tesla Model 3

De Tesla Model 3 is een van de twee modellen van het Amerikaanse merk die op het podium eindigen van de populairste elektrische wagens in België. De elektrische berline kreeg een facelift voor 2024 en is daarmee aantrekkelijker dan ooit op papier, vooral met een prijs van 49.970 euro voor de Tesla Model 3 Long Range AWD, die een actieradius van 629 km haalt.

2. Volvo EX40 (vroeger XC40 Recharge)

In het eerste kwartaal van 2024 haalt de Volvo EX40, die vroeger als XC40 Recharge door het leven ging, de tweede plaats onder de populairste EV's van België. Een positie die hij waarschijnlijk te danken heeft aan zijn Belgische roots (het model wordt in Gent gebouwd), maar ook aan zijn prestaties. De versie van de Volvo EX40 met het grootste rijbereik haalt een autonomie van maar liefst 575 km! Qua prijs begint de Volvo EX40 bij 51.100 euro.

1. Tesla Model Y

Hoewel hij onder de Model S en Model X staat gepositioneerd, is de Tesla Model Y veruit het belangrijkste model voor de Amerikaanse constructeur. En met reden, want deze SUV van Tesla is niet alleen populair in België, maar ook wereldwijd! Om zijn dominantie nog wat verder te vergroten, kreeg de Tesla Model Y begin 2024 nog een Long Range RWD-versie met 600 km autonomie. Qua prijs begint de Tesla Model Y bij 45.970 euro in België op het moment van schrijven.