Pierre-Benoit Sepulchre

16 MEI 2019

Textiel vervangt steeds vaker plastic in onze auto’s

De auto-industrie maakte nog nooit zoveel gebruik van textiel.

Vandaag bestaat een vliegtuig voor meer dan 50 procent uit verschillende textielsoorten. Het materiaal is licht, flexibel, stevig en kan worden gecombineerd met polymeren, en weet daardoor nu ook de auto-industrie te verleiden. Op de beurs Portugal Fashion in Porto sprak Vroom met Fernando Merino, innovatiedirecteur bij ERT Grupo, een van de Europese leiders in technisch textiel.

Van schoenen tot interieurs

ERT Grupo begon in 1992 en is vandaag een van de belangrijkste producenten van hightechtextiel in Europa. Eerst maakte het materiaal voor schoenen, nu komt 85 procent van het zakencijfer uit de auto-industrie. “Een hele uitdaging. Je gaat niet van de ene dag op de andere van schoenen, fietszadels en strijkplankhoezen naar de auto-industrie”, zegt Merino. “Het vergt stevige investeringen, maar vandaag maken we wol, leder, imitatieleder en PVC”.

Die materialen komen van pas om het gewicht van een auto licht te houden terwijl er steeds meer en zwaardere technologie bijkomt. Het soepele, lichte en stevige textiel kom je overal tegen in een auto-interieur, van zetels en deurpanelen tot vervanger van minder flatterend plastic.

21ste eeuw

Maar het gebruik van textiel in auto’s gaat verder dan alleen het esthetische aspect. De auto van de toekomst, de autonome deelauto, bevat heel wat sensoren. “Airco, veiligheid, led-verlichting, optische vezel, detectors van schadelijke stoffen,… het zijn allemaal elementen waar de auto-industrie rekening mee moet houden in de toekomst. Dat moet zo discreet mogelijk gebeuren, met soepele, elegante en stevige materialen. Daar maakt textiel het verschil met plastic.” Een bedrijf als ERT Grupo is dus al betrokken bij het ontwerpstadium van een auto, zoals de interieuraankleding van de BMW 8-Reeks.

Duurzaamheid en recyclage draagt het Portugese bedrijf hoog in het vaandel. ERT Grupo onderzoekt dus ook de recyclage van leder- en synthetisch afval in de auto-industrie. Daar wil het een nieuw soort materiaal uit vervaardigen, dat gebruikt zal worden voor… schoenen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie