Jean-Francois Christiaens

17 MEI 2021

Top 5: gevaarlijk rijgedrag op onze wegen

Van een weinig eervolle titel gesproken: wij Belgen zijn blijkbaar Europees kampioen in het aan onze laars lappen van de verkeersregels. In welke categorieën van ‘gevaarlijk rijgedrag’ zijn we dan uitblinkers?

Elk jaar peilt de Fondation Vinci Autoroutes bestuurders uit verschillende Europese landen naar hun gedrag aan het stuur. Dit jaar werd de enquête afgenomen bij een representatief staal van de bevolking van 11 Europese landen. De conclusie zoals ze wordt gecommuniceerd door ons nationale verkeersveiligheidsinstituut VIAS is onverbiddelijk: “Meer dan 8 op de 10 Belgische bestuurders begaat overtredingen van de wegcode, waardoor België de slechtste leerling is van de 11 bestudeerde Europese landen”.

Gehaast?

Naast die algemene vaststelling brengt de studie ook aan het licht welke gevaarlijke manieren van rijden Europese bestuurders zelf toegeven. Ook hier weten wij als Belgen ons weer te ‘onderscheiden’. Zo vernemen we dat meer dan 6 Belgen op 10 (61 procent) niet tot stilstand komt aan een Stopbord (tegenover gemiddeld 43 procent voor Europa) of niet vertraagt (67 procent) bij wegenwerken (gemiddeld 51 procent voor Europa). 62 procent van de Belgen geeft toe door het oranje licht te rijden of zelfs wanneer het net rood is geworden (zelfde gemiddelde als Europa).

De meest voorkomende overtredingen die de Belgen zelf toegeven:

1. Vergeten vertragen bij wegenwerken: 67 procent (Europa: 51 procent)

2. Doorrijden bij een oranje of net rood geworden licht: 62 procent (Europa: 62 procent)

3. Niet tot stilstand komen bij een Stop: 61 procent (Europa: 43 procent)

4. Navigatie instellen tijdens het rijden: 55 procent (Europa: 43 procent)

5. Op de middenstrook blijven rijden wanneer de rechterstrook vrij is: 49 procent (Europa: 50 procent)

?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Advertentie
Advertentie
Advertentie